Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Κώστας Φωτεινάκης: Συμβολή στην έρευνα για την ανεύρεση του «Μνημείου της Πυθιονίκης» στην Ιερά Οδό, στο χώρο του Διομηδείου Κήπου, Μάρτιος 2010

Με την έρευνα σχετικά με το "Μνημείο της Πυθιονίκης" που παρουσιάζουμε θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανεύρεση του περιβόητου μνημείου της εταίρας και την ανάδειξη και άλλων ιστορικών "αποτυπωμάτων" που βρίσκονται "κατά μήκος της Ιεράς Οδού".
Η άποψή μας συνοπτικά για το "Μνημείο της Πυθιονίκης" είναι ότι:
1) Ο χώρος που περιγράφει ο αρχαιολόγος Ανδρ.Α.Παπαγγιαννόπουλος - Παλαιός στην εργασία του "ΠΥΘΙΟΝΙΚΗ", Αθήνασι 1936, υπάρχει και έχει εντοπισθεί από το Φθινόπωρο του 2009. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο χώρος είναι όντως το Μνημείο της Πυθιονίκης.
2) Κρατάμε σοβαρές επιφυλάξεις άν όντως ο αρχαιολόγος Ανδρ.Α.Παπαγιαννόπουλος - Παλαιός είχε θεμελιωμένη επιστημονικά άποψη το 1936. Η αρμόδια αρχαιολογική Εφορεία οφείλει να ολοκληρώσει τις ανασκαφές "Κατά μήκος της Ιεράς Οδού" και να επιβεβαιώσει (όχι την ύπαρξη του χώρου και του ιωνικού κίονα που περιγράφει ο Ανδρ.Α.Παπαγιαννόπουλος - Παλαιός, που όντως υπάρχουν) αλλά επίσημα την ύπαρξη (ή όχι) του Μνημείου της Πυθιονίκης.
Με όλον το σεβασμό σε κάθε διαφορετική ή παραπλήσια άποψη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την Κυριακή 18/4/2010 ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛιΣ. Χαϊδαρίου προγραμματίζει επίσκεψη/ ξενάγηση στο Διομήδειο Κήπο. Συνάντηση στις 11:00 στην κεντρική είσοδο του Διομηδείου Κήπου. Ξεναγοί: Μιχάλης Σταματάκης (Καθηγητής Βιομηχανικών Ορυκτών, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ά.)
Κώστας Φωτεινάκης

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΥΘΙΟΝΙΚΗΣ

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την έρευνα! Να μας ενημερώσετε και για τα συμπεράσματα την αρμόδιας Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ).
    Παράκληση
    Καθώς έχουμε περιορισμένη γνώση των τοπονυμίων της περιοχής, καλό θα ήταν να μας δείχνατε τη θέση σε κάποιο χάρτη (google maps ίσως;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια...
    Θα σας ενημερώσουμε σχετικά με τις έρευνες καθώς και με τον χάρτη της περιοχής την κατάλληλη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή