Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Το αρχαίο τοίχος του Δέματος μέσα στη βρώμα, τα μπάζα, τους περιφερειακούς δρόμους που το έχουν ακρωτηριάσει, ανάμεσα σε νταμάρια και τούνελ. ΑΙΣΧΟΣ!!


[Το αρχαίο τοίχος του Δέματος άντεξε χιλιάδες χρόνια μέχρι τις μέρες μας... Σήμερα εξακολουθεί να "ξεδιπλώνεται" σαν "φίδι" στο βουνό μέσα στη βρώμα και στην απαξίωση. Ούτε μία πινακίδα, ούτε μια ένδειξη περί τίνος πρόκειται]


[Το τοίχος του Δέματος κατά μήκος... Στην έξοδο τα μεγάλα δωμάτια που περιγράφει ο Munn, ο ΠΕΖΟΠΟΡΟΣ κ.ά]


[Τα δωμάτια από κοντά!!!]


[Μπάζα μπροστά από το αρχαίο τοίχος του Δέματος σε περιοχή που φέρεται ιδιοκτήτης ο Δήμος Άνω Λιοσίων!!!]

Είναι ΝΤΡΟΠΗ για τη χώρα μας, το ΥΠΠΟ, τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, τον ΑΣΔΑ, τους αρχαιολόγους και το σύλλογό τους...Αλήθεια, αναρωτιέμαι, εκτός από τις απεργίες για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων τους αρχαιολόγων, τα δικαιώματά τους κ.λπ. που δεν επιτρέπουν την επίσκεψη στην Ακρόπολη, έχουν κάνει κάποια παράλληλη ενέργεια για την ανάδειξη αυτών των αρχαιολογικών χώρων; - Ίσως να έχουν κάνει ενέργειες και να μη το γνωρίζω, πολύ όμως θα ήθελα να μάθω.

Αγαπητοί επισκέπτες του blog ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ αηδία σου προκαλεί η εγκατάλειψη του αρχαίου τοίχους του Δέματος. Αναρωτιέμαι... αν κάποιος ξένος, ένας φιλέλληνας,ένας αναγνώσης του βιβλίου από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Καλλιφόρνια, θέλει να βρει την περιοχή, πως θα τη βρεί και κυρίως ποιές εντυπώσεις θα αποκομίσει για εμάς τους Έλληνες;
Θλίβομαι... Η "σκεπασμένη" και βιασμένη Ιερά Οδός, η "δηλητηριασμένη" αρχαία Λίμνη των Ρειτών (Κουμουνδούρου), η "τραυματισμένη" Μονή Δαφνίου με τα περίφημα ψηφιδωτά της (Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς), το "φιδίσιο" αρχαίο τοίχος του Δέματος μέσα στα μπάζα και τη βρώμα... Εικόνες πλήρους διάλυσης και παρακμής...
Εμείς δεν το βάζουμε κάτω... Συνεχίζουμε...
Τον Οκτώβριο ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. Χαϊδαρίου θα διοργανώσει μια ακόμα επίσκεψη/ ξενάγηση στο αρχαίο τοίχος του Δέματος... ας ελπίσουμε μέχρι τότε κάτι να έχει γίνει...πάντως ο Δήμος Άνω Λιοσίων έχει εξαγγείλει από το 2007 μέτρα ανάδειξης του τοίχους, αλλά εμείς δεν διαπιστώσαμε καμία παρέμβαση.

Το μικρό τμήμα του τοίχους στο Ποικίλο Όρος, που είναι μεταξύ του λατομείου και του τούνελ... πάλι καλά που δεν το ξεπάστρεψαν και αυτό... Κρίμα ή "Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας" - δεν το είπα εγώ, ο Νίκος Δήμου είναι ο "ένοχος".
Δείτε επίσης με ψυχραιμία την κατωτέρω ανάρτηση (παρακαλώ από το University of California) αλλά και ΕΔΩ και ΕΔΩ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΤΡΟΠΗ;

3 σχόλια:

  1. Το ερωτημα ομως που θετει ο Δημου στο τελος του βιβλίου του ειναι αν ειναι τελικα ευτυχία ή δυστυχία του να εισαι Ελληνας κι εγω αθεραπευτα ρομαντική και αιθεροβάμων θεωρώ οτι ειναι ευτυχία. Οσο για την εγκατάληψη των μνημίων ειμαι πραγματικα μαζί σας και θα υποστηρίξω καθε πρωτοβουλίας σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το θεωρούμε δυστυχία...Αν το θεωρούσαμε δεν θα κάναμε τέτοιες παρεμβάσεις (και όχι μόνο για το τοίχος)...
    Όμως... χωρίς να είμαστε εθνικιστές ενοχλούμαστε όταν βλέπουμε την ιστορία μας να "ξεκοιλιάζεται" από την αδιαφορία ΟΛΩΝ μας.
    Αθεράπευτα ρομαντικοί δεν είμαστε… ρεαλιστές, επίμονοι, ενοχλητικοί «όπως η αλογόμυγα» του Σωκράτη και αισιόδοξοι με προϋποθέσεις… ναι είμαστε. Υπάρχει και ένα άλλο blog... του ίδιου φορέα www.xpolis.blogspot.com που κυρίως προβάλει θέματα περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όπως σωστά λες στο κείμενο, οι υπάλληλοι που ξέρουν να απεργούν για να διεκδικήσουν δικαιώματα, επί της ουσίας έχουν ασχοληθεί με το να ανδεικνύονται τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να μην καταστρέφονται;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή