Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009
Γουστάβος Φλωμπέρ: Από την Αθήνα στην Ελευσίνα (1851)
Το ταξίδι στην Ελλάδα, 1850 – 1851, εκδ.ΟΛΚΟΣ
Γουσταύος Φλωμπέρ
Α) Από την Αθήνα στην Ελευσίνα
«Σήμερα 4 Ιανουαρίου 1851, Σάββατο, ξεκινήσαμε από την Αθήνα στις 9 το πρωί, με συνοδούς ένα δραγουμάνο, ένα χωροφύλακα και δύο μουλαράδες. Ως το Δαφνί, τίποτα που να μην το είδαμε κατά τον περίπατό μας στην Ελευσίνα(1).
Από το ύψωμα που δεσπόζει πάνω στο Δαφνί, ο ήλιος, που έλαμπε ωραιότατος όλη μέρα, μας επιτρέπει να δούμε τη θάλασσα πιο ακίνητη κι από λίμνη και μ΄ ένα σκούρο ατσάλινο γαλάζιο. Αριστερά, τα βουνά της Σαλαμίνας. Δεξιά προβάλει το ακρωτήρι της Λεψίνας(2). Στο βάθος απέναντι, τα βουνά των Μεγάρων στεφανωμένα χιόνια.
Στο Δαφνί, στάση κάτω από μια περγουλιά δίχως φύλλα, όπου ο Γιώργης επισκευάζει την ψαλίδα της σαγής στο άλογο του Μαξίμ (3), οι κούρκοι γουρλίζουν, ο ήλιος μου ζεσταίνει το αριστερό μάγουλο. Δεξιά μου ένα ελληνικό μοναστήρι(4). Κατηφορίζουμε, ο ουρανός είναι ξερός και πολύ καθαρός. Στρίβουμε, οι λίμνες Ρειτοί αριστερά, περνάμε ανάμεσα στη θάλασσα και στις λίμνες. Η θάλασσα σχηματίζει μεγάλες ρυτίδες, προσπάθειες για να σχηματίσει κυματισμούς. Τι ήσυχα που είναι! Η ατμόσφαιρα είναι αχνογάλαζη, πρασινάδα με μικρότερη ένταση στα λιόδεντρα. Ποιες γυναίκες να λούστηκαν σ΄ αυτές τις θάλασσες! Ω αρχαιότητα.
Η πεδιάδα της Ελευσίνας (που όταν φτάσεις στην ακροθαλασσιά, στη στροφή μόλις κατέβεις από το Δαφνί, τη βλέπεις δίχως προοπτική και φαίνεται σαν μπορντούρα στους πρόποδες των βουνών) ανεπαίσθητα μακραίνει, απλώνεται. Είναι εντελώς επίπεδη, πολύ μακριά. Ιππεύουμε αργά, – ένας ύπουλος ήλιος μας δαγκώνει το σβέρκο, - με κατεύθυνση το μικρό χωριό της Μάντρας…"
Σημειώσεις (Κ.Φωτ):
1. Ο Φλωμπέρ έχει ήδη πάει στην Ελευσίνα στις 25 Δεκεμβρίου του 1850 (θα το δούμε στην επόμενη ανάρτηση)
2. Πρόκειται προφανώς για την Ελευσίνα (Λεψίνα)
3. Μαξίμ: Φίλος του Φλωμπέρ που ταξίδεψαν μαζί στην Ελλάδα.
4. Ελληνικό μοναστήρι: Ο περιηγητής περιγράφει το μοναστήρι (Μονή Δαφνίου) δεξιά του. Αυτό σημαίνει α) ή ότι η Ιερά Οδός ήταν αριστερότερα της Μονής Δαφνίου β) ή ότι ο Φλωμπέρ έκανε λάθος περιγραφή (ή οι μεταφραστές του) πράγμα λιγότερο πιθανόν. Πάντως το δεξιά και το αριστερά, σ΄ όλη την περιγραφή του βιβλίου, δημιουργεί κάποια σύγχυση με τη σημερινή χάραξη των οδών.
(θα συνεχίσουμε με την περιγραφή του Φλωμπέρ για τον Ελαιώνα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου