Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010
Ο συντηρητής των ψηφιδωτών (μωσαϊκών) Γιάννης Κολέφας και η Μονή Δαφνίου
[ Φωτ.1,2:Ο Γ. Κολέφας στις εργασίες της Μονής Δαφνίου, το 1972]
[Φωτ.3:Γιάννης Κολέφας: Οδοιπορικό στην τέχνη του ψηφιδωτού 1927 - 1986, εκδ.ΥΠΠΟ, 2007]
[Φωτ.4:Μονή Δαφνίου 1865]
Με ευκαιρία την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Κολέφα που έγινε από 27/4-16/5/2009,
με τη συνεργασία της γυναίκας του Κάτιας Κολέφα, παρουσιάστηκε μια επιλογή από το σύνολο της ζωγραφικής του καθώς και 4 ψηφιδωτά του καλλιτέχνη. Για τον Γιάννη Κολέφα στο πρόγραμμα της έκθεσης, ο ιστορικός της τέχνης Μαρίνος Καλλιγάς, ο άνθρωπος που αναδιοργάνωσε και ανέδειξε την Εθνική Πινακοθήκη, ως διευθυντής της (1949-1969), έγραψε:
[“Ο Γιάννης Κολέφας, ψυχή ευγενική και ευαίσθητη, με εκχειλίζουσα αγάπη για τους ανθρώπους και τη φύση, κατέθεσε στο έργο του την ευαισθησία του, με καθαρότητα και εντιμότητα. Χωρίς ψεύτικες δήθεν αναζητήσεις, δούλεψε εξαντλητικά, με σεμνότητα και συνέπεια, φέρνοντας στη νεοελληνική τέχνη, κάποια «ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής», απ’ αυτά όμως, που στεριώνουν την ψυχή μας, γιατί μας φανερώνουν κάποιες ανταύγειες της ελληνικής μας διάρκειας”.
Ο πολύπλευρος αυτός δημιουργός, ο οποίος δίδαξε την τέχνη του ψηφιδωτού στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, έθεσε τα θεμέλια της επιστημονικής συντήρησης των ψηφιδωτών στην Ελλάδα και της αναβίωσης της τέχνης αυτής. Ο Δ. Ι. Πάλλας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε για τη συμβολή του καλλιτέχνη σ’ αυτό τον τομέα:
“Ο Γιάννης Κολέφας έφερε στην Ελλάδα τις δοκιμασμένες τεχνικές γνώσεις των Ιταλών ψηφιδογράφων της Ραβέννας. Δημιούργησε στην αρχαιολογική υπηρεσία, εργαστήριο και παράδοση συντήρησης ψηφιδωτών, και προσέφερε στον τομέα τούτο, εξαιρετικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι ως τότε εμπειρικές επεμβάσεις στη συντήρηση. Με τις ελεύθερες δημιουργίες του άνοιξε σε νεότερους, κατά τρόπο ουσιαστικό, το δρόμο της καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω του ψηφιδωτού”.]
Ο Κολέφας γεννήθηκε το 1927, στο χωριό Σταυροσκιάδι, στην περιοχή Πωγωνίου, στην Ήπειρο. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ, στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη. Με υποτροφία του ιταλικού κράτους μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, με ελληνική υποτροφία, στη Ραβέννα. Υπήρξε ο άνθρωπος που συντήρησε για πρώτη φορά τα πιό σημαντικά ψηφιδωτά της Ελλάδας.
Πέθανε ξαφνικά το 1986. Μεταθανάτια διοργανώθηκαν μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις έργων του: στην Εθνική Πινακοθήκη (1989), στη Θεσσαλονίκη (“Δημήτρια” 1990), στα Ιωάννινα από το Δήμο (1993) και στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών (2007).
Δείτε ΕΔΩ ένα μέρος από τα έργα του καλλιτέχνη.
Δημοσιεύματα εφημερίδων με αφορμή την αναδρομική έκθεση προς τιμή του στο Βυζαντικό Μουσείο Αθηνών (2007), ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και στα Γιάννενα από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου