O Ελαιώνας αποτελεί ίσως το πιο ιδιόμορφο αστικό τοπίο στην καρδιά της Αθήνας, της πιο ιστορικής πρωτεύουσας του κόσμου.
Η νέα έκθεση του αεροδρομίου, «Πέριξ του Ελαιώνα, το Περιβόλι της Θεάς Αθηνάς», είναι μια σημαντική συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών: Μέσα από τις μοναδικές φωτογραφίες του Ανδρέα Σμαραγδή, οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον τόπο όπου οι θεοί είχαν τον κήπο τους και το ναό τους, όπου όμως κατά τη διάρκεια κυρίως του 20ού αιώνα συντελέστηκε πλήρης μεταμόρφωση!
Στις μέρες μας, ο Ελαιώνας διεκδικεί την αναγνώρισή του ως ιδιαίτερου τοπίου, άξιου να προστατευθεί και να προστατεύσει την ιερή πόλη με την οποία ο μύθος τον έχει συνδέσει. Ο «κήπος της θεάς Αθηνάς» εκτεινόταν από τους πρόποδες της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού και έφτανε μέχρι το Δαφνί, τον Πειραιά και το Φάληρο, ακολουθώντας παράλληλη πορεία με τον Κηφισό, το σημαντικότερο από την αρχαιότητα ποτάμι της Αττικής. Σήμερα, απογυμνωμένη από τις ελιές, τους βοσκότοπους, τις καλλιέργειες των δημητριακών και αμπελιών, αυτή η περιαστική αγροτική και εξοχική περιοχή εγκλωβίστηκε χωρίς σχεδιασμό μέσα στον αστικό ιστό και δέχθηκε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αμαξοστάσια.
Μέσα από την έκθεση «Πέριξ του Ελαιώνα, το Περιβόλι της Θεάς Αθηνάς», ο φωτογραφικός φακός ανακαλύπτει το τοπίο του ιερού Ελαιώνα, προσπαθώντας να αιχμαλωτίσει αντικειμενικά τα ψήγματα του μύθου και των διαχρονικών ανθρώπινων παρεμβάσεων που δημιούργησαν το σημερινό πρόσωπό του. Έτσι, οι φωτογραφικές απεικονίσεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες γίνονται ταυτόχρονα καθρέφτες των κοινωνικών και πολιτιστικών ομάδων που σημάδεψαν αυτόν τον σπουδαίο τόπο.
Η έκθεση «Πέριξ του Ελαιώνα, το Περιβόλι της Θεάς Αθηνάς» θα βρίσκεται έως τις 31 Δεκεμβρίου στο Επίπεδο Αφίξεων, Είσοδος 1, στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός», προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.
[Μπορεί να μην αναρτούμε πολλά θέματα στο blog αλλά αυτό έχει τους καθημερινούς επισκέπτες του. Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για την ξενάγηση που διοργανώνει ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.]
O Κεραμεικός χωρίστηκε στα δύο με την ανέγερση του Θεμιστόκλειου Τείχους
Η Ιερά Οδός στον Κεραμεικό
Αν και κατασκευάστηκε βιαστικά το 478 π.Χ., αμέσως μετά την αποχώρηση των Περσών και υπό την απειλή της επίθεσης των Σπαρτιατών, το τμήμα του Θεμιστόκλειου Τείχους που διατρέχει τον Κεραμεικό περιλάμβανε δύο μνημειώδη πυλαία οικοδομήματα, από όπου διέρχονταν οι μεγάλοι δρόμοι της αρχαίας πόλης: το περίφημο Δίπυλον, σημείο αφετηρίας της πομπής των Παναθηναίων, και την Ιερά Πύλη, από όπου εγκατέλειπε την αστική περιοχή ο ποταμός Ηριδανός και ξεκινούσε η Ιερά Οδός με κατάληξη την Ελευσίνα. Σήμερα, η προέκταση της Ιεράς Οδού σώζεται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού, είναι όμως «αόρατη» για τους επισκέπτες, καθώς το συγκεκριμένο, μικρό τμήμα του χώρου στην πλευρά της οδού Ερμού δεν έχει ακόμα ανασκαφεί.
Μέσα στο 2014, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο σχεδιάζει να αποκαλύψει το κρυμμένο κομμάτι του αρχαίου δρόμου, το οποίο εν συνεχεία θα ενοποιηθεί με τον επισκέψιμο χώρο. Προχθές, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του για τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας που διενεργεί στο σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας το Γερμανικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων. Η πρόταση του ινστιτούτου προβλέπει, επίσης, την ανέγερση ενός τοίχου αντιστήριξης κάτω από τις οδούς Ερμού και Μελιδώνη και τη διερεύνηση της στρωματογραφίας του πρανούς στα επόμενα δύο χρόνια.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη συντήρηση και αποκατάσταση του μαρμάρινου ταφικού ναΐσκου του Αγάθωνα εξ Ηρακλειάς, στο δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της φθοράς του χρόνου, των επιπτώσεων της ρύπανσης και των αλλοιώσεων από παλαιότερες επεμβάσεις.