Κυριακή 30 Αυγούστου 2009
Η Μονή Δαφνίου και η Επανάσταση του ΄21 (Απόσπασμα από «ΤΟ ΔΑΦΝΙ» του Δ.Γρ.Καμπούρογλου, σελ.73-74)
Το Χαϊδάρι συνδέεται όπως αναφέρουμε και στην προηγούμενη ανάρτηση με την ομώνυμη Μάχη του Χαϊδαρίου, 6 και 8 Αυγούστου 1826, τον Καραϊσκάκη, το Φαβιέρο (Γάλλος αξιωματικός) και άλλους αγωνιστές. Ο Δήμος Χαϊδαρίου τιμά από το 1979 τη μάχη αυτή καθιερώνοντας τα «Καραϊσκάκεια» που στην πορεία των ετών άλλαξε τίτλο, η ουσία όμως των εκδηλώσεων παραμένει η ίδια.
Σήμερα παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Δ.Γρ.Καμπούρογλου «ΤΟ ΔΑΦΝΙ», 1920 (φιλοδοξούμε να το επανεκδώσουμε), στο οποίο παρουσιάζονται διάφορες πληροφορίες για τη Μονή Δαφνίου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ’21.
[ΙΘ΄ Κατά τον Αγώνα
Και τέλος φθάνομεν εις τον Αγώνα.
Η μόνη πληροφορία, την οποία μέχρι τούδε έχομεν δια το Μοναστήρι του Δαφνιού κατά την επανάστασιν του ΄21 είναι, ότι πολιερκηθέν παρά των Τούρκων κατελήφθη δια προδοσίας [σ.σ. πως έγινε η προδοσία θα εξηγηθεί στη νέα (3η) ξενάγηση που θα γίνει το Δεκέμβριο 2009]
Εζώζετο μάλιστα και το πτώμα του προδότου άταφον. Πότε το πολιόρκησαν οι Τούρκοι ισχυρώς αμυνόμενον δια του τοιχογυρίσματός τους και τίνες επολιορκήθησαν εντός αυτού – διότι δεν πιστεύουμε να επρόκειτο δια πεντέξ καλογήρους – αγνοούμε. [σ.σ: εκτιμούμε ότι δεν είναι η μάχη στο Δαφνί (21 Μαρτίου 1827), που έδωσε ο Καραϊσκάκης μπροστά από τη Μονή για να φαίνεται από την Ακρόπολη και να εμψυχώσει του πολιορκημένους].
…Κατά τον Αγώνα φέρεται ως ηγούμενος του Δαφνίου ο ιερομόναχος Αγαθάγγελος Λαμπίρης, Αθηναίος, απόφοιτος της περιφήμου σχολής του Ντέκα [Η Σχολή των Αθηνών Ιωάννου Ντέκα, λειτούργησε από το 1806-1821, με χορηγία του ιδρυτή της, έμπορου στην Βεβετία, εξ Αθηνών].
….Και μια ακόμη πληροφορία έχομεν δια το Δαφνί κατά τον Αγώνα. Όταν ο στρατηγός Γκούρας επί τινα χρόνον απεμακρύνθη των Αθηνών… έγραψε προς τους συναδέλφους του Εφόρους Επιστολή…. η οποία εγράφη εις το Δαφνί και εκείθεν απεστάλην. Έχει δε ως εξής:
«Κύριοι Έφοροι της Φιλομούσου Εταιρείας, χαίρετε,
Επειδή κ΄ εγώ αναχωρώ και λείπω από το χρέος μου, από την επιστασίαν της Φιλομούσου Εταιρείας, αφήνω επίτροπόν μου τον κ.Στάμον Σεραφείμ να επιστατή μαζί σας όσον να γυρίσω, και γνωρίσετέ τον ει εμέ.
Ιω.Γκούρας – Μοναστήρι Δαφνί.»]
Δείτε το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Ελ. Θεοδωράκη από την πρώτη επίσκεψη στη Μονή Δαφνίου μετά από το σεισμό του 1999.
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
Περιγραφή του Χαϊδαρίου το έτος 1826 από το Χρήστο Βυζάντιο: Ιερά Οδός, όρος Αιγάλεω, Παλατάκι κ.λπ.
[Οι χάρτες της μάχης του Χαϊδαρίου, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΒ', σελ. 421. Διακρίνεται ο Λόφος του Προφήτη Ηλία, η Ιερά Οδός, το Παλατάκι(ΧΑΪΔΑΡΙ), το Όρος Αιγάλεω και το Ποικίλο. Οι χάρτες σχεδιάστηκαν από τον υπολοχαγό του πεζικού A. K. Κατσιμήδη]
Χρήστου Βυζάντιου: Απομνημονεύματα αγωνιστών του ΄21, Κεφάλαιον Η΄, σελ.113-114.
«Ο ελληνικός στρατός... ανεχώρησεν εξ Ελευσίνος και δι΄ ατραπών εν καιρώ νυκτός διαβάς το προς βορράν της ιεράς οδού κείμενον όρος Αιγιαλόν, κατέβη εις το πεδίον των Αθηνών και κατέλαβε τους κάτωθεν του όρους τούτου παρεκείμενους λόφους, θέσιν καλούμενη Χαϊδάρι, μικρόν αγροκήπιον απέχον επτά περίπου στάδια από της πόλεως τών Αθηνών και συνιστάμενον έξ ενός κήπου περιφραγμένου διά μικρού τοίχου και ενός πύργου, και έχοντος μεσημβρινώς ομαλόν λόφον και πεδίον καταλήγον, εις τόν ελαιώνα τών Αθηνών, δυτικώς όξυν λοφίσκον, ανατολικώς λόφον υψηλόν και κατόπιν αυτού μικρά οροπέδια καταλήγοντα εις όοαλόν και είπεδον έδαφος ενουμένον μετά του πεδίου τών Αθηνών, πρός βορράν δε ολίγον ομαλόν έδαφος και μετά τούτο τό όρος Αιγιαλόν, του οποίου αι πρός τό Χαϊδάρι κατωφέρειαι αυτού εισίν απότομαι και δύσβατοι».
O Δήμος Χαϊδαρίου και ο Σύλλογος "Θεσσαλική Γη" διοργανώνουν εκδηλώσεις για τη Μάχη του Χαϊδαρίου και τον Καραϊσκάκη 29 - 30 Αυγούστου στο Παλατάκι, 9:00 μ.μ.
Σάββατο 15 Αυγούστου 2009
6 και 8 Αγούστου 1826: Μάχη του Χαϊδαρίου/Ωδή στο Γιώργο Καραϊσκάκη (Σαββόπουλος) - Καραϊσκάκης (Κ.Χατζής)
["Ο Καραϊσκάκης κοιτάζει την Ακρόπολη, με τα μάτια του Ηνίοχου". Θέση:Παλατάκι Χαϊδαρίου. Έργο του συνδημότη μας γλύπτη, Χάρη Λαλέ (1998)]
Για τη Μάχη του Χαϊδαρίου 6 και 8 Αυγούστου 1826, τον Καραϊσκάκη, το Φαβιέρο κ.ά. αγωνιστές κλικάρετε ΕΔΩ.
Ο Δήμος Χαϊδαρίου και ο Σύλλογος "Θεσσαλική Γη" συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις για τη Μάχη του Χαϊδαρίου και τον Καραϊσκάκη 29-30 Αυγούστου 2009 στο Παλατάκι, ώρα 9:00μ.μ.
Και για το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου ΕΔΩ.
Για το τραγούδι του Κώστα Χατζή ΕΔΩ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
14 Αυγούστου 1954 εκτελέστηκε ο Νίκος Πλουμπίδης - Λίγα λουλούδια θα πάμε την Κυριακή 16 Αυγούστου 2009.
"Κινήσαμε για μακρινό ταξίδι....απόψε που δικάζουν τον Πλουμπίδη/ Οι λύκοι αγκαλιά με τα σκυλιά/ Σε τούτη την πατρίδα τι γυρεύω..."
Ο Νίκος Πλουμπίδης μόλις έχει εκτελεστεί, στις 14 Αυγούστου 1954, στη χαράδρα του Δαφνίου, 100 μέτρα από την Ιερά Οδό. Ο Πλουμπίδης ήταν στέλεχος του ΚΚΕ εκτελέστηκε στο Χαϊδάρι, τον έθαψαν στο νεκροταφείο του Χαϊδαρίου, ο τάφος του βεβηλώθηκε κατά τη διάρκεια της χούντας.
Στη χαράδρα αυτή που εκτελέστηκε ο Νίκος Πλουμπίδης τοποθετήθηκε το γλυπτό του Κώστα Κλουβάτου, ένα λιοντάρι σε μια μαρμαρένια πλάκα,το οποίο είχε τη δική του περιπέτεια.
Σίχοι: Μάνος Ελευθερίου,Μουσική: Θάνος Μικρούτσικκος, Τραγούδι: Μαρία Δημητριάδη
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009
Νικόλαος Γύζης: Η Αθήνα από το Χαϊδάρι (1895)
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)