ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ - ΓΛΩΣΣΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
To εν τη Ιερά Οδό Μνήμα της Εταίρας ΠΥΘΙΟΝΙΚΗΣ
Για τον θησαυροφύλακα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Άρπαλου και το πάθος του για την εταίρα Πυθιονίκη και το μνημείο της επί της Ιεράς Οδού, στο ύψος του Προφήτη Ηλία, έχουμε πολλές αλλά αντικρουόμενες αναφορές και περιγραφές από τον Παυσανία (37.5) τον Σατομπριάν (την πιο ολοκληρωμένη ίσως περιγραφή της Ιεράς Οδού κ.λπ, τον Lenormant τον Δημήτρη Γρ. Καμπούρογλου κ.ά.
Στην εργασία του Ανδρ.Α.Παπαγιαννοπούλου - Παλαιού, ΑΘΗΝΗΣΙ 1936, υπάρχουν σημαντικές και ισχυρές αποδείξεις ότι το "μνήμα της εταίρας Πυθιονίκης" κατασκευασμένο για να την τιμήσει και να την θεοποιήσει, ήταν τοποθετημένο στο σημερινό χώρο του Διομηδείου Κήπου.
Είναι γεγονός ότι μη γνωρίζοντας την εργασία του Ανδρ.Α.Παπαγιαννοπούλου - Παλαιού, είχαμε παρατηρήσει ως περιπατητές του Διομηδίου πριν από δεκαπέντε χρόνια διάφορα ίχνη στο έδαφος τα οποία δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε.
[Ευχαριστούμε το φίλο και συνεργάτη κ.Γιάννη Ιγγλέση για την "χορηγία" του αντίτυπου της Πυθιονίκης και όχι μόνο.]
Για το θέμα όμως του Μνημείου της Πυθιονίκης θα επανέλθουμε με α)παρουσιάζοντας το σχετικό απόσπασμα από την περιγραφή του Παυσανία β) την Περιγραφή Σατομπριάν (έχουμε ήδη παρουσιάσει ένα τμήμα για την Ιερά Οδό, τον Κηφισό και τον Ελαιώνα) γ)Κάποια βασικά στοιχεία από την έρευνα του Ανδρ.Α.Παπαγιαννοπούλου - Παλαιού για το μνήμα της Πυθιονίκης.
[Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη]
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ξερω που βρισκεται. Δεξια ανεβαινοντας προς Ελευσινα πριν την Καραισκακη.. Δεν κατεχω τις πληροφοριες για να καταθεσω σχετικα. Αναμενω να μαθω απο τους πιο ιδικους..
ΑπάντησηΔιαγραφή