Κυριακή 30 Αυγούστου 2009
Η Μονή Δαφνίου και η Επανάσταση του ΄21 (Απόσπασμα από «ΤΟ ΔΑΦΝΙ» του Δ.Γρ.Καμπούρογλου, σελ.73-74)
Το Χαϊδάρι συνδέεται όπως αναφέρουμε και στην προηγούμενη ανάρτηση με την ομώνυμη Μάχη του Χαϊδαρίου, 6 και 8 Αυγούστου 1826, τον Καραϊσκάκη, το Φαβιέρο (Γάλλος αξιωματικός) και άλλους αγωνιστές. Ο Δήμος Χαϊδαρίου τιμά από το 1979 τη μάχη αυτή καθιερώνοντας τα «Καραϊσκάκεια» που στην πορεία των ετών άλλαξε τίτλο, η ουσία όμως των εκδηλώσεων παραμένει η ίδια.
Σήμερα παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Δ.Γρ.Καμπούρογλου «ΤΟ ΔΑΦΝΙ», 1920 (φιλοδοξούμε να το επανεκδώσουμε), στο οποίο παρουσιάζονται διάφορες πληροφορίες για τη Μονή Δαφνίου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ’21.
[ΙΘ΄ Κατά τον Αγώνα
Και τέλος φθάνομεν εις τον Αγώνα.
Η μόνη πληροφορία, την οποία μέχρι τούδε έχομεν δια το Μοναστήρι του Δαφνιού κατά την επανάστασιν του ΄21 είναι, ότι πολιερκηθέν παρά των Τούρκων κατελήφθη δια προδοσίας [σ.σ. πως έγινε η προδοσία θα εξηγηθεί στη νέα (3η) ξενάγηση που θα γίνει το Δεκέμβριο 2009]
Εζώζετο μάλιστα και το πτώμα του προδότου άταφον. Πότε το πολιόρκησαν οι Τούρκοι ισχυρώς αμυνόμενον δια του τοιχογυρίσματός τους και τίνες επολιορκήθησαν εντός αυτού – διότι δεν πιστεύουμε να επρόκειτο δια πεντέξ καλογήρους – αγνοούμε. [σ.σ: εκτιμούμε ότι δεν είναι η μάχη στο Δαφνί (21 Μαρτίου 1827), που έδωσε ο Καραϊσκάκης μπροστά από τη Μονή για να φαίνεται από την Ακρόπολη και να εμψυχώσει του πολιορκημένους].
…Κατά τον Αγώνα φέρεται ως ηγούμενος του Δαφνίου ο ιερομόναχος Αγαθάγγελος Λαμπίρης, Αθηναίος, απόφοιτος της περιφήμου σχολής του Ντέκα [Η Σχολή των Αθηνών Ιωάννου Ντέκα, λειτούργησε από το 1806-1821, με χορηγία του ιδρυτή της, έμπορου στην Βεβετία, εξ Αθηνών].
….Και μια ακόμη πληροφορία έχομεν δια το Δαφνί κατά τον Αγώνα. Όταν ο στρατηγός Γκούρας επί τινα χρόνον απεμακρύνθη των Αθηνών… έγραψε προς τους συναδέλφους του Εφόρους Επιστολή…. η οποία εγράφη εις το Δαφνί και εκείθεν απεστάλην. Έχει δε ως εξής:
«Κύριοι Έφοροι της Φιλομούσου Εταιρείας, χαίρετε,
Επειδή κ΄ εγώ αναχωρώ και λείπω από το χρέος μου, από την επιστασίαν της Φιλομούσου Εταιρείας, αφήνω επίτροπόν μου τον κ.Στάμον Σεραφείμ να επιστατή μαζί σας όσον να γυρίσω, και γνωρίσετέ τον ει εμέ.
Ιω.Γκούρας – Μοναστήρι Δαφνί.»]
Δείτε το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Ελ. Θεοδωράκη από την πρώτη επίσκεψη στη Μονή Δαφνίου μετά από το σεισμό του 1999.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου