Τετάρτη 14 Απριλίου 2010
Είδαμε το ντοκιμαντέρ του Άγγελου Προκοπίου: "ΔΑΦΝΙ - ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ" (1952)
Για το θέμα αυτό έχουμε γράψει σε προηγούμενες αναρτήσεις. Όμως τώρα είναι η ώρα για να συνοψίσουμε:
1. Μάθαμε για την ύπαρξη του ντοκιμαντέρ «ΔΑΦΝΙ – ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ» κατά τη διάρκεια της πολύχρονης έρευνας για τη συγγραφή του Ιστορικού Λευκώματος «Χαϊδάρι – Τόπος και Άνθρωποι», 2007. Την ίδια περίοδο συγκεντρώσαμε και άλλες πληροφορίες, ιδιαίτερα για τη Μονή Δαφνίου, την Ιερά Οδό και το Παλατάκι, τις οποίες όμως δεν τις συμπεριλάβαμε στο ανωτέρω Λεύκωμα γιατί θα ήταν ετεροβαρής η παρουσίαση και σε βάρος της γενικής ιστορίας της περιοχής.
2. Στοιχεία του ντοκιμαντέρ: Ο Άγγελος Προκοπίου γύρισε το πρώτο αξιόλογο ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ μετά τον εμφύλιο, το 1951: Διάρκεια 20΄, Κείμενα δικά του και Σκηνοθεσία μαζί με τον G.Hoynenhen-Huene, Φωτογραφία Χεπ Ζοζέφ, Αφηγητές Barrymore Ethel, Evans Maurice. H παραγωγή ήταν Γερμανική.Το ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε με το Α΄ βραβείο το 1952 στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με την Λίζα Λινάρδου (περιοδικό ΜΟΤΕΡ τ.7) το ντοκιμαντέρ αυτό ήταν η «πρώτη ελληνική ταινία τέχνης».
Ο Άγγελος Προκοπίου υπήρξε καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης τού Πολυτεχνείου και τακτικός τεχνοκριτικός της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη (1963) της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.
3. Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες τις οποίες συλλέξαμε συν τω χρόνω και όχι εφ’ άπαξ, αναζητούσαμε μέσω διαφόρων «οδών» και φυσικά μέσω της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Τελικά βρεθήκαμε τυχεροί. Συναντήσαμε τον σκηνοθέτη κ.Θ.Αδαμόπουλο που είχε δει την ταινία στο κινηματογράφο ΑΣΤΥ (1953), βρήκαμε το πρόγραμμα της προβολής και άλλα στοιχεία για το ντοκιμαντέρ (συντελεστές, παραγωγή κ.λπ) και για τον καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του ΕΜΠ και σκηνοθέτη της ταινίας «ΔΑΦΝΙ» Άγγελο Προκοπίου.
4. Μετά από ενέργειες της Ταινιοθήκης της Ελλάδας το ντοκιμαντέρ αρχικά βρέθηκε στη Γερμανία, στα αρχεία της αντίστοιχης ταινιοθήκης, και στη συνέχεια στάλθηκε στην Ελλάδα (αρχές 2010).
5. Στις 23/3/2010 μαζί με τον κ.Θ.Αδαμόπουλο είδαμε το περιζήτητο και βραβευμένο ντοκιμαντέρ. Ορισμένα επιπρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία: α) Η Γερμανική κόπια, που είναι σε πολύ καλή κατάσταση, είναι στην αγγλική γλώσσα, άρα χρειάζεται μετάφραση και υποτιτλισμό. β) Το ντοκιμαντέρ δείχνει τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής Δαφνίου το έτος 1951, γεγονός που από μόνο του το κάνει να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, εκτός από την ποιότητα των γυρισμάτων και της συνολικής παραγωγής γ) Δείχνει για δευτερόλεπτα δύο ιερείς να λειτουργούν στο Καθολικό της Μονής. Όπως γράφουμε στην παρακάτω ανάρτηση, σχολιάζοντας τον πίνακα του Λουκά Γεραλή, η τελευταία αναφορά για την λειτουργία ήταν το 1954, στο γάμο του Σίμωνα Καρά δ) Αντίγραφο του ντοκιμαντέρ δεν μπορούμε να έχουμε, είναι συλλεκτικό αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, αλλά σε συνεργασία μαζί της μπορούμε να το προβάλλουμε. Το θέμα είναι ότι μετά από πολλά χρόνια το «πρώτο ντοκιμαντέρ τέχνης» στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου έχει βρεθεί και θα γίνει η προβολή του. Ευχαριστούμε την Ταινιοθήκη της Ελλάδος για το ενδιαφέρον να αναζητήσει το ντοκιμαντέρ και για την μελλοντική προβολή.
6. Η Μαρία Μπουρδάκη ανακάλυψε το βιβλίο του Άγγελου Προκοπίου «ΕΣΤΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στο Βυζάντιο», Εκδόσεις «Πύρινος Κόσμος», 1994.
Στις σελίδες 89-108 ο Άγγελος Προκοπίου περιγράφει και αναλύει τα μωσαϊκά και τις άλλες εικόνες του Καθολικού της Μονής Δαφνίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή της Γέννησης στην οποία εμφανίζεται στην εικόνα και μια θνητή. Για το βιβλίο:
Μια συλλογή κειμένων του Άγγελου Προκοπίου, που δημοσιεύτηκαν σε μορφή άρθρων και μελετών από το 1953 έως το 1967 στις εφημερίδες «Kαθημερινή» και «Μακεδονία» και το περιοδικό «νέες μορφές» που έβγαλε ο ίδιος το 1962.
Αυθαιρέτως υποθέτουμε ότι το ντοκιμαντέρ είχε βασιστεί στην έρευνα του Άγγελου Προκοπίου για τη Μονή Δαφνίου και τα ψηφιδωτά.
Άλλες αναρτήσεις για το ντοκιμαντέρ και τη Μονή Δαφνίου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου