Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010
Ιωάννα Τσιριγώτη - Δρακωτού: "Η πορεία της Ιεράς Οδού και η σημασίας της"/ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ τ.43
[Οι δύο Ταφικοί Περίβολοι στην Ιερά Οδό, στο ύψος του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο. Δεν υπάρχει καμία επιγραφή, καμία πινακίδα που να μαρτυρά την ύπαρξή τους. Οι δύο φωτογραφίες περιλαμβάνονται στο άρθρο της κας Δρακωτού και είναι από το αρχείο του Γιάννη Ιγγλέση]
"...Στην περιοχή του σταθμού του Αιγάλεω τα αρχαία βρίσκονταν στα 2-3 μέτρα. Στον Κηφισό και στον Ελαιώνα, όπου υπάρχουν προσχώσεις από το ποτάμι, το βάθος μπορεί να φτάνει και τα 7-8 μέτρα. Στο Χαϊδάρι λίγο... να ξύσεις, βρίσκεις τα ίχνη."
Ρένα Κλουτσινιώτη (αρχιτέκτονας - πολεοδόμος και από τους συνεργάτες του εκδότη του ΑΝΤΙ κ.Παπουτσάκη που διοργάνωσαν τα φεστιβάλ του περιοδικού για να προβάλλουν τον Ελαιώνα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (17/10/09).
ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ κας Ιωάννας Τσιριγώτη - Δρακωτού: "Η πορεία της Ιεράς Οδού και η σημασίας της"/ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ τ.43, 1992.
Σε επόμενη ανάρτηση θα υπογραμμίσουμε ορισμένα από τα σημεία του άρθρου.
-------------
ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Οι δύο παραπάνω χώροι χαρακτηρίστηκαν ιστορικοί με απόφαση της Υπουργού +Μελίνας Μερκούρη ΥΠΠΟ/αρχ/α1/18564/778 με τίτλο «Κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου οικοπέδων με ταφικά μνημεία στην Ιερά Οδό».
Τα οικόπεδα αυτά είναι:
1. Ολόκληρο το οικόπεδο ιδιοκτησίας Ευάγγελου Βλασιάδη και Σοφίας Καντζή.
2. Το τμήμα του γειτονικού οικοπέδου, ιδιοκτησίας Καλιόπης Κυριακίδου και Μ.Πετροχείλου μαζί με τα ρυμοτομηθέντα τμήματά τους.
Στο ΦΕΚ δημοσιεύεται σχέδιο με τα δεσμευμένα οικόπεδα με λοξή διαγμάμμιση και αναφέρεται ως λόγος για αυτή την κήρυξη η αποτελεσματικότερη προστασία των ταφικών μνημείων με το δεδομένο ότι είναι τα καλύτερα διατηρημένα από όσα ανακαλύφθηκαν μέχρι τότε στη διαδρομή της αρχαίας Ιερά Οδού.
(οι παραπάνω πληροφορίες είναι από τον κ.Γιάννη Ιγγλέση, (Αρχιτέκτων – Μηχανικός ΕΜΠ/ Συλλέκτης – Ερευνητής ιστορικών ντοκουμέντων Χαϊδαρίου)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου