Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
Ο «Πύργος» στο λόφο Πυργάθι, το «αρχαίο τοίχος του Δέματος», o Munn και οi Χάρτες του Κάουπερτ
[Η κυκλική βάση του "ΠΥΡΓΟΥ" σχεδιασμένη από τον Mark H.Munn στο βιβλίο του "The Defence of Attica".]
[Η κυκλική βάση του αρχαίου "Πύργου" του τοίχους του "Δέματος" στο λόφο του Ασπροπύργου Πυργάθι. Όπως και το αρχαίο ΔΕΜΑΣ, έτσι και ο ΠΥΡΓΟΣ είναι ορατός μέσω του Google Earth, όπως το Σινικό Τοίχος στη Κίνα]
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΕΜΑΣ...
Στο λόφο Πυργάθι, νοτιοδυτικά του αρχαίου τοίχους, (διάβασε τις προηγούμενες αναρτήσεις), διασώζεται και στις μέρες μας η βάση του κυκλικού Πύργου του Δέματος. Ο Πύργος περιλαμβανόταν στο στρατηγικό σχέδιο του συνολικού αμυντικού χαρακτήρα του τοίχους του Δέματος, είχε δε πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Ήταν παρατηρητήριο και παράλληλα φρυκτωρία. Ακριβώς απέναντι από τον Πύργο, στο Ποικίλο Όρος, στη θέση Ζαστάνι υπάρχει μια φρυκτωρία και ακριβώς δίπλα της υπάρχουν ίχνη από έναν κύκλο που έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον Πύργο στο Πυργάθι. Ο κύκλος που αποτελείται από πέτρες στο Ζαστάνι είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη του κύκλου στο Πυργάθι. Οι δύο πύργοι φαίνεται ότι λειτουργούσαν ως παρατηρητήρια και φρυκτωρίες. Σημειώνουμε ότι σε κοντινή απόσταση από την φρυκτωρία και τον κύκλο στο Ζαστάνι, υπήρχε ένα μονοπάτι που ξεκινούσε από τον Κηφισό και έφτανε μέχρι τον Ασπρόπυργο. Έχουμε παρουσιάσει το μονοπάτι ΕΔΩ και τη φρυκτωρία στο Ζαστάνι ΕΔΩ.
Ο χαρτογράφος Κάουπερτ που εργάστηκε συστηματικά με τους συνεργάτες του για να αποτυπώσει την Αττική, επέλεξε την περιοχή του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλο να της δώσει το όνομα PYRGOS. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε με την έρευνα για την ιστορία και το περιβάλλον της Δυτικής Αθήνας – Αττικής, προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ποιος ήταν ο λόγος που επέλεξε ο Κάουπερτ να δώσει το όνομα PYRGOS στο χάρτη της περιοχής. Το ερώτημα είναι σοβαρό και δεν πρέπει να βιαστούμε να απαντήσουμε «εφ΄ άπαξ» και με αυστηρή βεβαιότητα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι 27 από τους 28 Χάρτες της Αττικής που αποτύπωσε με τους συνεργάτες του ο Κάουπερτ, έχουν τίτλους γνωστών βουνών (π.χ. Athens – Hymettos, Pentelikon, Tatoi, Phyli) και περιοχών (Salamis, Eleusis, Laurion, Marathon κ.λπ). Μόνο ο PYRGOS (IV χάρτης) έχει όνομα χωρίς να δικαιολογείται 100% ο τίτλος του.
Για τον "Πύργο" υπάρχουν πολλές αναφορές από αρχαιολόγους και περιηγητές. Η σημαντικότερη απ΄ αυτές που έχουμε υπ΄ όψιν μας είναι του Mark H. Munn.
Σήμερα η βάση του "Πύργου" φαίνεται τόσο στο Google Earth όσο και από μεγάλη απόσταση (Περιφερειακή Οδό Αιγάλεω, Ποικίλο Όρος κ.λπ). Για να ανέβει κάποιος ενδιαφερόμενος στο ξερό λόφο Πυργάθι στην περιοχή του Ασπροπύργου και να επισκεφτεί τον "Πύργο" δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν τρία μαντριά στην περιοχή και γενικά το «τοπίο» είναι αφιλόξενο.
Το αρχαίο τοίχος του Δέματος και ο Πύργος στο λόφο Πυργάθι, από το 400 π.Χ. είναι δίπλα μας (Ασπρόπυργο και Άνω Λιόσια), αναφέρονται σε εργασίες πολλών ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, ερευνητών και περιηγητών, αλλά εμείς οι νεοέλληνες κάνουμε οτιδήποτε για να σβήσουμε τα ίχνη της ιστορίας. Αν δεν το κάνουμε εμείς, το κάνουν αυτοί που «επιλέγουμε» κατά πλειοψηφία να μας κυβερνήσουν σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο θεματικός κύκλος "Αρχαίο τοίχος του Δέματος - Πύργος (Πυργάθι)" έκλεισε. Παραμείνετε όμως συντονισμένοι στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την επιλογή από τον Κάουπερτ του τίτλου PYRGOS ψαχνώμαστε. Μέχρι αποδείξεως περί του αντιθέτου υποθέτουμε ότι ο τίτλος PYRGOS επιλέκτηκε για τους λόγους που αναφέρουμε στην ανάρτηση. Υπάρχουν όμως και δύο ακόμα ισχνές εκδοχές για την επιλογή του τίτλου: α) Ο "Πύργος της Βασσιλίσης" (σήμερα είναι εντός του Περιβαλλοντικού Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης"). Όμως αυτή η περιοχή δεν περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο χάρτη β) Ο "Πύργος Παλατάκι" που αν και περιλαμβάνεται στο χάρτη ως Chaidari δεν είχε στις μέρες του Κάουπερτ αυτό το μέγεθος που έχει σήμερα, πρέπει να ήταν μικρότερος, ούτε είχε την στρατηγική θέση που είχε ο ΠΥΡΓΟΣ στο Πυργάθι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ νεότερη και βάσιμη εκδοχή είναι ότι ο Χάρτης του Κάουπερτ με την ονομασία PYRGOS αναφέρεται στον Πύργο της Βασιλίσσης στο Ίλιον (Πάρκο Τρίτση)
ΑπάντησηΔιαγραφή