Κυριακή, 3 Μαΐου 2009

Η Ιερή Ελιά του Πλάτωνα στην Ιερά Οδό στο ύψος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Κάτω από αυτήν την ελιά ο μεγάλος έλληνας φιλόσοφος δίδασκε τους μαθητές πριν από 2500 χρόνια, δηλαδή τον 5ο αιώνα π.Χ. Το 1978 ένα λεωφορείο έπεσε επάνω στην ελιά και την κατάστρεψε. Κάποιες ρίζες έμειναν στο ίδιο μέρος καιαργότερα φούντωσαν.
Πλάτωνας ή Παναθηναϊκός;;;;;(απόσπασμα).
[Κατά την παράδοση ο ελαιώνας των Αθηνών δημιουργήθηκε από την ελιά του Ερεχθείου που φύτεψε η Αθηνά στην Ακρόπολη προσπαθώντας να πείσει τους Αθηναίους ότι κάτι πολύτιμο μπορεί να προσφέρει στην πόλη.
Έτσι τους έπεισε να της δώσει το όνομά της όπως και έγινε. Από αυτή την ελιά μεταλαμπαδεύτηκαν οι 12 ελιές της Ακαδημίας (Πλάτωνος) και δημιούργησαν σιγά σιγά τον ελαιώνα των Αθηνών.
Εκεί λοιπόν, από την κοιλάδα των Αθηνών και προς τα Δυτικά ξεκινούσε ο Ελαιώνας της Αρχαίας Αθήνας. Τα ελαιόδενδρα «δια πλαγιοδρομιών σκιάζοντα εκατέρωθεν τον Αιγάλεων έφθαναν εις το Δαφνί και κατέληγαν στην θάλασσαν της Σαλαμίνος» όπως μας λέει ο Δημήτριος Καμπούρογλους. Στην δική του εποχή (1920) «προς την οδό που ενώνει τον Πειραιά με την Ιερά οδό βρίσκει κανείς τμήμα άθικτον του Ελαιώνος, «της εληές του Αλεξάνδρου»…» (του άρχοντα Αλεξάνδρου Μπενιζέλου). Ο τόπος κακοποιήθηκε επί αιώνες.
Σήμερα υπάρχουν παραπήγματα (ακόμα και κατοικίες παραγκουπόλεις τύπου λατινοαμερικάνικης «φαβέλας»), οργιάζει η αυθαίρετη δόμηση των εργοστασίων με το επιχείρημα ότι «δίνουν δουλειά στον κόσμο» και άρα δικαιούνται να αυθαιρετούν (bussiness is bussiness) και αφού πήξαμε στα αυτοκίνητα-ιδιαίτερα στην Αγίας Άννης- εκεί που κάποτε αγόρευε ο Πλάτωνας και φιλοσοφούσε η περιπατητική σχολή, τώρα ρωτάμε που είναι ο ελαιώνας. Πάει τον πετσοκόψαμε. Κάποια δέντρα έμειναν στα ΤΕΙ Πειραιά (Π.Ράλλη και Θηβών) και άλλα διάσπαρτα από δω και από κει. Ακόμα και η – κατά την παράδοση - Ιερά Ελιά στη Σόφτεξ δέχθηκε «επίθεση» λεωφορείου και κόπηκε πριν χρόνια αλλά οι φοιτητές της Γεωπονικής την αντικατέστησαν με βλαστάρια από την παλιά ρίζα.
Σήμερα το κουφάρι της είναι έκθεμα στην Σχολή στο κτίριο της Πρυτανείας … Το χάος και το όνειδος της Αθήνας –που μεγάλο μέρος ανήκει στην πόλη μας, άρα έχουμε μερίδιο και στο χάος και στο όνειδος. Και ως προσφορότερη (για ποιους;) λύση στο πρόβλημα θεωρήθηκε το project διπλή ανάπλαση «γήπεδο» ΠΑΟ στο Βοτανικό και ανάπλαση Λ. Αλεξάνδρας. Κάποιοι είναι συνηθισμένοι να τρώνε το σουβλάκι με «διπλή».
Μόνο για απλό γήπεδο δεν πρόκειται ....]
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΠΥΡΙΤΙΔΟΠΟΙΕΙΟ" ΤΕΥΧΟΣ 4, του φίλου μας Βασίλη Βασιλειάδη.

3 σχόλια:

  1. Απο τοτε οι μεγαλοεπιχειρηματιες ειχαν βαλει στο ματι την περιοχη ,και το δενδρο τους χαλουσε τα σχεδια....ετσι εστειλαν ενα λεοφωρειο, γιατι το ΙΧ δεν θα μπορουσε να κανει αυτη τη ζημια...αλλα την πατησε .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η περιπατητική Σχολή του Πλάτων ιδέα που ακόμη και σήμερα αφήνει γλυκιά αίσθηση Μόνο και μόνο στη σκέψη της εποχής εκείνης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. .....και σήμερα την έκοψαν για καυσόξυλα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή