Σε προηγούμενη ανάρτηση 15/6/2010 είχαμε παρουσιάσει επιλεκτικά ορισμένες περιγραφές από τα ΑΤΤΙΚΑ του Παυσανία σχετικά με την Ιερά Οδό.
Στην παράγραφο 28,5 ο Παυσανίας γράφει σχετικά με τον Κηφισό ποταμό της Ελευσίνας:
«Κηφισός ποταμός ρέει και κοντά στην Ελευσίνα με ρεύμα πιο ορμητικό από τον Κηφισό που ανάφερα πριν. Κοντά σ΄ αυτόν είναι ένα τόπος που τον ονόμαζαν Ερινό και λένε πως ο Πλούτων, όταν άρπαξε την Κόρη (σ.σ. εννοεί την Περσεφόνη), κατέβηκε απ΄ αυτού. Κοντά σ΄ αυτόν τον Κηφισό ο Θησεύς σκότωσε το ληστή που ονομαζόταν Πολυπήμων, επικαλούνταν όμως Προκρούστης».
Ο Ελευσινιακός ποταμός Κηφισός (Σαρανταπόταμος) που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Ελευσίνας, σήμερα, απ΄ ότι βλέπετε (κατωτέρω)στις φωτογραφίες, δεν υφίσταται. Υπάρχει όμως η καλοδιατηρημένη πέτρινη γέφυρα μήκους 50 μ. και φάρδους 5,5μ. πάνω από τον Ελευσίνιο Κηφισό που είχε πλάτος 30μ. και ήταν «ορμητικός». Η γέφυρα ανασκάφηκε και αποκαλύφτηκε από τον αρχαιολόγο Ιωάννη Τραυλό το έτος 1950. Η κατασκευή της πέτρινης γέφυρας λέγεται ότι έγινε από τον αυτοκράτορα Αδριανό το έτος 124 μ.Χ. στη θέση μιας προηγούμενης κατεστραμμένης ή διαβρωμένης γέφυρας. Ο Παυσανίας έκανε την περιγραφή του ποταμού είκοσι πέντε χρόνια περίπου μετά την κατασκευή της γέφυρας.
[Ενημερωτικές πινακίδες στον αρχαιολογικό χώρο]
----------------
[Άποψη της γέφυρας από Ανατολικά προς Δυτικά]
[Άποψη της γέφυρας από Δυτικά προς Ανατολικά]
[Η γέφυρα από ψηλά]
[Στον ίδιο χώρο, αλλά βορειότερα υπάρχει ένα αρχαίο πηγάδι (ίδιας κατασκευής και τεχνικής με τα πηγάδια στη Μονή Δαφνίου) με βαθιές χαρακιές στο στόμιό του από τα σκοινιά. Το πηγάδι αυτό («καλό πηγάδι») που έχει ακόμα και σήμερα νερό, περιγράφεται από ξένους περιηγητές όπως ο Φλωμπέρ, Πούκεβιλ, Σατωμπριάν κ.ά.]
[Κοντά στο πηγάδι ο Ιωάννης Τραυλός αποκάλυψε το 1950 μια μαρμάρινη επιγραφή επί της οποίας είναι γραμμένα έξι ονόματα.]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου