Έχουμε βαρεθεί να γράφουμε για τη συντήρηση της Μονή Δαφνίου που επλήγη από το σεισμό το 1999. Δεκάδες αναρτήσεις στο blog, επιστολές, ερωτήσεις, στη Βουλή, άρθρα, προβολές κ.λπ από το 2003. Μπαφιάσαμε....
Να σημειώσουμε ότι όταν γράφαμε για τον προηγούμενο σεισμό του 1981 "δεν έγιναν εργασίες συντήρησης, στήριξης του Καθολικού" κάποιοι μας έλεγαν "ξερόλες" κ.λπ. Τώρα έρχεται το ΚΑΣ και το επιβεβαιώνει....
Η Μονή Δαφνίου που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO επλήγη από το σεισμό το 1999 και πρόσφατα μάθαμε ότι τελικά θα ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης το 2015, δηλαδή δέκα έξι χρόνια μετά το σεισμό. Αναρωτιόμαστε ο χρόνος συντήρησης και στήριξης της Μονής Δαφνίου δεν είναι μεγάλος;
Επειδή λοιπόν κατά τη γνώμη μας είναι μεγάλος ο χρόνος και επειδή υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, ιδιαίτερα ξένοι, είναι απαραίτητο ο χώρος να είναι καθημερινά "επισκέψιμος σε συνθήκες εργοταξίου" όπως είχε γίνει για ένα χρονικό διάστημα.
Τα νεώτερα λοιπόν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που συνεδρίασε πρόσφατα θα τα διαβάσετε αμέσως παρακάτω... Επιλέγουμε μόνο δύο σημεία από το ρεπορτάζ:
- Το συμπέρασμα ήταν πως επειδή δεν έγιναν επισκευές μετά τον σεισμό του 1981, δημιουργήθηκαν πρόσθετα προβλήματα στον επόμενο σεισμό. «Τουλάχιστον οφείλουμε στην περίπτωση ενός ίδιου ή πιο δυνατού σεισμού να του έχουμε προσφέρει την “περίθαλψη” που θα έπρεπε να είχε 25 χρόνια πριν», ανέφερε η κ. Μενδώνη, η οποία συγκάλεσε πολυάριθμες συσκέψεις για την ωρίμανση της μελέτης εφαρμογής.
- Το έργο, που είναι σε εξέλιξη, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι διαθέσιμο για το κοινό μέσα στο 2015.
Για τις αναρτήσεις και τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για το θέμα διαβάστε ΕΔΩ.
Εγώ πάντως νοιώθω ντροπή! Ντροπή και αίσχος όχι για μένα αλλά για την ελληνική κοινωνία, που κατάφερε για ακόμα μια φορά να την περίγελω. Όντας μαθητής λυκείου κατευθηνθηκα στη μόνη δαφνιου λόγω κάποιας ενδοσχοληκης εργασίας με σκοπό να πάρω ίσως κάποια συνέντευξη από κάποιον ξεναγό και να τραβήξω κάποιες φωτογραφίες. Μπαίνοντας στον χώρο της μονής -και εδώ να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιετερο μέτρο ασφάλειας-και μένοντας για λίγα λεπτά στον προαύλιο χώρο του ναού θαυμάζοντας το Βυζαντινό αυτό αριστούργημα, διδιώχθηκα κυριολεκτικά κλοτσιδων από έναν ξεναγό που μου είπε να έρθω άλλη φορά.Αυτό, αφού είχα δει τα ωράρια λειτουργίας του ναού και το πότε μπορώ να τον επισκεφθώ. Εκείνος παρόλα αυτά μου είπε πως ήταν παλιά. Πραγματικά θεώρησα πως κάποιος ίσως να χαιρόταν που ένα νέο μέλος της κοινωνίας νοιάζεται για τα μνημεία εθνικής κληρονομιάς της χώρας του αλλά η αγένεια, η αναισθησία και η αδιαντροπια αυτού του ανθρώπου και γενικότερα αυτού του λαού είναι αυτό που με απογοήτευσε περισσότερο... Και πάλι ντροπή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ όποιον το διαβασε.
Μαθητής του 1ούτε ΓΕΛ Χαϊδαρίου