Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Στάση ΚΟΛΩΝΕΣ στην Ιερά Οδό | Τρεις εκδοχές για την ονομασία ΚΟΛΩΝΕΣ

 Το όνομα της στάσης ΚΟΛΩΝΕΣ στην Ιερά Οδό αρ.360, στο ύψος του Βοτανικού Κήπου Διομήδους, είναι ένα θέμα υπό διερεύνηση. 


Το μοναδικό δεδομένο που είναι διαθέσιμο είναι μια διαφήμιση σε εφημερίδα* της εποχής:



*Πηγή της διαφήμισης: Ομάδα του Γιάννη Ιγγλέση στο fb ΧΑΪΔΑΡΙ - Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ https://bit.ly/3PkAimB 

Για την ομομασία της στάσης ΚΟΛΩΝΕΣ δεν υπάρχουν πληροφορίες μόνο υποθέσεις οι οποίες δεν είναι τεκμηριωμένες. Με βάση τη συνηθισμένη πρακτική ότι τα ονόματα των στάσεων έχουν σχέση με τοπόσημα (π.χ. προηγούμενες στάσεις επί της Ιεράς Οδού Παναγίτσα, Δημαρχείο κ.λπ) υποθέτω ότι το όνομα ΚΟΛΩΝΕΣ πρέπει να έχει σχέση με κάποια χρήση ή ίχνος της περιοχής.

Οι τρεις εκδοχές - επαναλαμβάνω εκδοχές - της ονομασίας ΚΟΛΩΝΕΣ είναι οι εξής:

1η ΕΚΔΟΧΗ 


Η κολώνα της φωτογραφίας έχει βρεθεί στην περιοχή και έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο μου ΧΑΪΔΑΡΙ - ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, 2007 (σ.216)

2η ΕΚΔΟΧΗ

Να έχει σχέση με το Μνημείο της Πυθιονίκης το οποίο περιγράφει ο Παυσανίας στα ΑΤΤΙΚΑ. Περισσότερα στην έρευνα "Κώστας Φωτεινάκης: Συμβολή στην έρευνα για την ανεύρεση του «Μνημείου της Πυθιονίκης» στην Ιερά Οδό, στο χώρο του Διομηδείου Κήπου, Μάρτιος 2010".

3η ΕΚΔΟΧΗ


Από παλαιότερα μαρμάρινα κολωνάκια κατά μήκος της Ιεράς Οδού στα οποία ήταν γραμμένα τα χιλιόμετρα απόστασης από το κέντρο.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ανωτέρω εκδοχές δεν είναι τεκμηριωμένες - είναι τρεις υποθέσεις έρευνας που μπορεί να διαψευστούν με νεότερες πληροφορίες.

Έρευνα: Κώστας Φωτεινάκης (διαχειριστής του blog ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου