Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Η Κοίμηση της Θεοτόκου/ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ στο Χαϊδάρι - Συνοπτική παρουσίαση

 

Η Κοίμηση της Θεοτόκου/ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ Νέας Φώκαιας - η ξύλινη εκκλησία και το πρώτο Δημοτικό Σχολείο στο Χαϊδάρι. Παρατηρείστε τα ξυπόλητα παιδάκια και την καμπάνα (1926)

Συνοπτικό ιστορικό: Στην Αττική οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε 46 οικισμούς.

Στο Χαϊδάρι ήρθαν το 1924 αρχικά οι πρόσφυγες  από την παραλιακή Φώκαια και το Τσακμακλί (η απόσταση  μεταξύ των δύο χωριών ήταν λιγότερο από μία ώρα με τα πόδια) και λίγο αργότερα, μετά το 1927 (;) οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία και τον Πόντο.

Ο Φωκαείς εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα σε τρεις διαφορετικούς τόπους. Στην Ανάβυσσο (σήμερα επίσημα ονομάζεται Φώκαια) στη Χαλκιδική και στα Λιόσια.

Αυτοί που εγκαταστάθηκαν στα Λιόσια αναζήτησαν καλύτερη τύχη στον Λαγκαδά Χαλκιδικής όμως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί και επέστρεψαν στα Λιόσια και από εκεί, εν συνεχεία, στο Χαϊδάρι.

Στο Χαϊδάρι στέριωσαν, έφτιαξαν με τα χέρια τους παράγκες και πλίνθινες κατοικίες, έκαναν γεωτρήσεις, καλλιέργησαν τη γη, έφτιαξαν εκκλησία την «Παναγίτσα» και το δημοτικό σχολείο της Νέας Φώκαιας.

Για την ιστορία της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου/ Παγανίτσα έχουμε τη χαρά και την ευτυχία να έχει γράψει την ιστορία της που έχει απόλυτη σχέση με την ιστορία του Χαϊδαρίου ο πάτερα Γεώργιος Φραγκιαδάκης, 1982.

Εγώ είχα τη χαρά να αναπαράγω σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο ΜΝΗΜΕΣ μαζί με έναν ευχαριστήριο πρόλογο προς το συγγραφέα. 

Περισσότερες πληροφορίες για βιβλίο, για ανάγνωση και δωρεά λήψη πατήστε ΕΔΩ. Το εξώφυλλο του βιβλίου ακριβώς παρακάτω.

Κώστας Φωτεινάκης


Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, για ανάγνωση και δωρεά λήψη πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου