Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ - Η ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΓΕΑ - Η ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ

 


Υπάρχει μια εξαιρετική περιγραφή της κώμης από την "Κεφαλή της Υγείας" στην ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή "ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ". [ΕΔΩ]

Μεταξύ 8-10 λεπτών ο Φ.Κουτσαφτής διαβάζει την περιγραφή του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Ρωμαίου όταν βρέθηκε η Κεφαλή της Υγείας στην ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου της Τεγέας. [ΕΔΩ].

Ωστόσο αυτό που εντυπωσιάζει είναι η περιγραφή της κλοπής της Κεφαλής και της ανεύρεσης. Εντυπωσιάζει η μεγαλοψυχία και η φιλοσοφία ζωής των δύο ανθρώπων, του αρχαιολόγου Αλέξανδρου Φιλαδελφεύς και του διοικητή της χωροφυλακής Κουτσουμάρη που βρήκαν την κεφαλή κλεμένη και  κρυμμένη... 
 
Έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία στα 1925.

Η ιστορία αφορά την «εξαφάνιση» μιας μαρμάρινης γυναικείας κεφαλής από το μουσείο της Αχουρίας (σημερινό Στάδιο), προερχόμενη από τις ανασκαφές των Γάλλων στο ναό της Αλέας Αθηνάς. Ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς και ο διοικητής της χωροφυλακής Κουτσουμάρης έχοντας πληροφορίες ότι σε ένα χωριό στις απολήξεις του Ολίγυρτου με το όνομα Γκιόζα (σημερινό Μάτι) στον αχυρώνα του Φινόπουλου, κατοίκου του χωριού, υπάρχει κάτι θαμμένο.

 Εννιά χρόνια πάλευαν να βρουν τα ίχνη του χαμένου γλυπτού. Κάτι τους λέει ότι τώρα θα τα καταφέρουν. Άρχισαν να αδειάζουν τον αχυρώνα και κάποια στιγμή το δικράνι βρίσκει το θαμμένο μάρμαρο. Το βλέμμα από το κεφάλι της λασπωμένης θεάς παραμένει αναλλοίωτο, φωτεινό, ανεπηρέαστο από το χρόνο και τα καμώματα των ανθρώπων. Τοποθέτησαν το γλυπτό του Σκόπα στο δισάκι του Φιλαδέλφεως και σιωπηλά, χωρίς να προκαλέσουν υποψίες, απομακρύνθηκαν.

Έπρεπε όλα να γίνουν με άκρα μυστικότητα. Το γλυπτό ήταν εκεί θαμμένο με σκοπό ένας από το χωριό να το κάνει δώρο στο γάμο της κόρης του. Έπρεπε να προσέξουν μη τους έχουν στήσει καρτέρι κα γίνει μεγάλο κακό.

«Η ωραιοτέρα κεφαλή της γης» (μαρτυρία του κ. Φιλαδελεφέως ) Αρκαδικόν ημερολόγιον, 1937, σ.56