Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Επιτέλους! Και το Καθολικό της Μονής Δαφνίου επισκέψιμο σε «συνθήκες εργοταξίου», από 29/5/09


Και το Καθολικό της Μονής Δαφνίου είναι επιτέλους επισκέψιμο, σε «συνθήκες εργοταξίου». Σημαντική εξέλιξη, μοναδική εμπειρία η θέαση του Παντοκράτορα από απόσταση δύο μέτρων….
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Το 1999 η Μονή Δαφνίου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τα θαυμάσια ψηφιδωτά της και την πλούσια ιστορία της, πλήττεται σοβαρά για μια ακόμα φορά από το σεισμό. Η τελευταία φορά ήταν το 1981 αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα στήριξης. Ας είναι, συνεχίζουμε από το 1999 και μετά…
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έκανε διάφορες παρεμβάσεις, έστειλε έγγραφα για το πότε θα είναι η Μονή επισκέψιμη. Το τελευταίο έγγραφο ήταν στισ 2/1/08 ευαισθητοποίησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ +Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν και υπόβαλαν σχετική επερώτηση στη Βουλή, Υπουργείο Πολιτισμού. Το ΥΠΠΟ απάντησε α) ότι ο προαύλιος χώρος θα ήταν επισκέψιμος το Καλοκαίρι του 2008 (τελικά με διάφορες παρεμβάσεις άνοιξε στο κοινό 13 Οκτωβρίου) και β) ότι το καθολικό θα ήταν επισκέψιμο «σε συνθήκες εργοταξίου», δηλαδή με σκαλωσιές και με συνοδεία φυλάκων του χώρου.
Η 29/5/09 είναι μια ιστορική μέρα γιατί όντως οι εργασίες στο καθολικό έχουν σχετικά προχωρήσει και η υλοποίηση της δέσμευσης για επισκεψιμότητα του χώρου σε «συνθήκες εργοταξίου» είναι πια γεγονός.
Τυχεροί θα είναι όσοι επισκέπτες δουν από κοντά, σε «συνθήκες εργοταξίου» από τις σκαλωσιές, τα ψηφιδωτά που έχουν συντηρηθεί και τον Παντοκράτορα φωτισμένο. Θυμούμενοι τις περιγραφές των Λαμπάκη, Καμπούρογλου, Σατωμπριάν κ.ά. πως βρήκαν τη Μονή Δαφνίου και τον Παντοκράτορα μας έπιασε ρίγος και μια συγκίνηση…
Σας προτείνουμε να την επισκεφτούμε μαζί, την Κυριακή 14 Ιουνίου 12:30 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., 12-14 Ιουνίου, που έχει ως θέμα «Κατά μήκος της Ιεράς Οδού».
Διαβάστε την αναφορά του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. 2/1/08.
Η ερώτηση των Βουλευτών +Μιχάλη Παπαγιαννάκη - Γρηγόρη Ψαριανού (ΣΥΡΙΖΑ) στο ΥΠΠΟ.
Η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η πρώτη ομαδική επίσκεψη ήταν του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Διαβάστε το ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου