Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι από την ιστοσελίδα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και προέρχονται από το αρχείο της Βρεττανικής Σχολής Αθηνών.
[Σχέδιο 1888-1890. Μολύβι, Μελάνη και Υδατογραφία σε χαρτί. Διαστάσεις: 34χ50,5 εκ. Μονή Δαφνίου, Καθολικό, Όψη από ανατολικά. Δημιουργοί: R. Weir-Schultz, S. Barnsley. Αρχείο Byzantine Research Fund, Βρετανική Σχολή Αθηνών. Αδημοσίευτο.]
[Μονή Δαφνίου, Καθολικό. Ανατολική Αψίδα. Ένθρονη Παναγία Βρεφοκρατούσα, Τμήμα Επιγραφής και Ορθομαρμάρωση. Σχέδιο, 1890. Διαστάσεις: 35,5χ56,5 εκ. Δημιουργοί: R. Weir-Schultz, S. Barnsley. Αρχείο Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής, Αδημοσίευτο.]
[Φωτογραφία, 1888-1890, Μονή Δαφνίου, Ταφικό Παρεκλήσιο Αγίου Νικολάου, Άποψη από ανατολικά, Δημιουργοί: R. Weir-Schultz, S. Barnsley. Αρχείο Byzantine Research Fund, Βρετανική Σχολή Αθηνών. Αδημοσίευτη.- Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. κάνει αναφορά στην επιστολή του προς το ΥΠΠΟΤ και για το παρεκκλήσι που βρίσκεται σε 500 μέτρα απόσταση από τη Μονή Δαφνίου]
Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στα κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ. με την οποία ζητά την παρέμβασή τους "...έτσι ώστε η Μονή Δαφνίου, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να συντηρηθεί, να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει προκαλέσει ο σεισμός του 1999 και να γίνει επισκέψιμη με συνθήκες αρχαιολογικού χώρου..."
Η έκκληση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. τελειώνει ως εξής:
"Είναι λυπηρό σε περίοδο οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, ακόμη και Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως το Δαφνί, να μην αξιοποιείται όπως οι καιροί επιβάλλουν.
Κρίνουμε ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι η «Αποκατάσταση του Καθολικού» άρχισε να «ξεπαγώνει» με την πρόσφατη απόφαση της Γραμματέως του ΥΠΠΟΤ κας Μενδώνη (25/1/2011 - ΕΥΤΟΠ/Α/ΑΤΤ10/233). Όμως εκτιμούμε ότι έχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να υλοποιηθεί η Β΄ Φάση. Μετά από την «απόψυξη» του Δαφνίου απευθύνουμε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της χώρας, στον πολιτικό κόσμο, στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, στους αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ, να συμβάλλουν για να τηρηθεί (τουλάχιστον) το πρόγραμμα αποκατάστασης και συντήρησης της Μονής Δαφνίου, όχι απλά «για να μη το μαζέψουμε το μνημείο», όπως τόνισε στο ΚΑΣ και η κα Μενδώνη, αλλά για να γίνει πλήρως επισκέψιμο με όρους αρχαιολογικού μνημείου για όλους τους πολίτες του κόσμου. Είναι λυπηρό να βλέπουμε ξένους επισκέπτες με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς ανά χείρας και να μη μπορούν να θαυμάσουν το Μνημείο.
Εμείς έχουμε τη διάθεση να συμβάλλουμε στην καλύτερη ανάδειξη του Μνημείου και να συνεργαστούμε για να δημιουργηθεί ένα μικρό Μουσείο για το Δαφνί με βιβλία, φωτογραφίες, γκραβούρες κ.λπ. από τη μακρόχρονη ιστορία του"
Την έκκληση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. προσυπογράφουν σαράντα ένας πολίτες, μεταξύ των οποίων:
Κυριάκος Ντηνιακός (δικηγόρος, είκοσι χρόνια Δήμαρχος Χαϊδαρίου), Ιωάννης Ιγγλέσης, (Αρχιτέκτων – Μηχανικός ΕΜΠ, Συλλέκτης – Ερευνητής Ιστορικών Ντοκουμέντων Χαϊδαρίου, Ειδικό αρχείο Μονής Δαφνίου), Τσίμη Κριστή (Διευθύντρια Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Goethe Αθηνών), Στέλλα Μαρκαντωνάτου (Dr. Γλωσσολογίας, Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/Ε.Κ. "Αθηνά"), Χρυσούλα Μηναΐδη - Βλαχάκου (Δρ Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πτυχιούχος Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος Παν/μίου Αθηνών), Ευθύμης Παπαδημητρίου (Ομότιμος καθηγ. φιλοσοφίας Παν/μίου Ιωαννίνων), Αναστάσιος Παππάς (Δρ. οικονομικών σπουδών, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Γεώργιος Αγγέλου Προκοπίου (Αρχιτέκτων, Δρ. Μηχ., Ιστορικός της Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, τ. Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στην Σχολή Αρχ/νων του ΕΜΠ, Συγγραφέας), Μιχάλης Σταματάκης (Καθηγητής - Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου), Νίκος Θεοδοσίου (συγγραφέας, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio), Παναγιώτης Σωτηρόπουλος (Δρ. Επιστημολογίας, Ερευνητής Β΄ Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας ΙΠΕΤ/Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ, Ξάνθη), Μαριάννα Τσεμπερλίδου (Φυσιογνώστρια, M.in Ed, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Γ΄ Αθήνας,21. Δέσποινα Μέλλου, Διευθύντρια Πνευματικού Χαϊδαρίου, Βιβλιοθηκονόμος, Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Β.Ε.Π.) κ.ά.
Επίσης με πρωτοβουλία των εργαζομένων στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαϊτειον συγκεντρώθηκαν τριάντα τρεις υπογραφές που στηρίζουν την έκκληση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Διαβάστε:
Την έκκληση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. ΕΔΩ
Τα ονόματα των σαράντα ενός πολιτών που προσυπογράφουν την έκκληση. ΕΔΩ
Την Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. ΕΔΩ.
Την Επιστολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ. ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου