Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Borders of Attica: Τα σύνορα της Αττικής με ένα «κλικ» στον χάρτη


Οι περισσότερες αρχαιολογικές έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στις πόλεις και στην ευρύτερη περιοχή τους και πολύ λιγότερο στα εδαφικά τους σύνορα, πόσο μάλλον στη χαρτογράφησή τους. Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα με επίκεντρο τα σύνορα της Αττικής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό.

Δημιουργός του ο δρ. Σίλβιαν Φάσαρντ, πρώην γραμματέας της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, με ειδικότητα στις αρχαίες ελληνικές οχυρώσεις και πλούσιο ανασκαφικό έργο στην Εύβοια -κυρίως στην Ερέτρια. Πολύτιμος αρωγός του στην προσπάθεια αυτή, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με έδρα την Ουάσινγκτον κι έναν ακόμα ερευνητικό «σταθμό» στο Ναύπλιο.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, το διεπιστημονικό πρόγραμμα «Borders of Attica», που στοχεύει στη μελέτη των αττικών συνόρων, μιας περιοχής που μέχρι σήμερα δεν είχε αποτελέσει ποτέ αντικείμενο συστηματικής γεω-ιστορικής έρευνας, δείχνει πολλά υποσχόμενο. Όχι μόνο ως προς την αδιαμφισβήτητη επιστημονική σημασία του, αλλά και ως προς τις εφαρμογές του. Η έρευνα στηρίζεται στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών, γνωστό ως GIS, ένα εργαλείο «έξυπνου χάρτη», που ενσωματώνει, προσαρμόζει και παρουσιάζει γεωγραφικά συσχετισμένες πληροφορίες, παρέχοντας πολλαπλές δυνατότητες.

«Προγράμματα τέτοιου τύπου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στη διαχείριση της πλούσιας και μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η χώρα. Κάθε γνωστός αρχαιολογικός χώρος, κάθε σωστική ανασκαφή, θα μπορούσε να χαρτογραφηθεί και να περιγραφεί στη βάση δεδομένων του GIS, με την προσθήκη πολλών και διαφορετικών πληροφοριών, όπως φωτογραφίες, εικόνες, σχέδια, βίντεο, ακόμα και φωνητικά μηνύματα. Με ένα»κλικ» σε ένα συγκεκριμένο σημείο του χάρτη, οι αρχαιολόγοι των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που ήδη διαθέτουν. Με ευχαρίστηση θα έδινα στις ελληνικές Εφορείες Αρχαιοτήτων το υλικό που έχω για την Αττική και την Εύβοια», δηλώνει ο δρ. Φάσαρντ, o οποίος πλέον ζει στην Ουάσιγκτον, την έδρα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Επισκεφτείτε The Borders of Attica ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου