Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας: Εκδηλώσεις στη Μονή Δαφνίου (α) 19 Ιουνίου 2024 - Μουσική παράσταση ΤΣΟΥΝΑΜΙ Β) 19 Ιουνίου - 8 Σεπτεμβρίου ΄2024 έκθεση


ΠΗΓΗ ΕΦΑΔΑΠΗΓΗ ΕΦΑΔΑ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, με αφορμή το «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας», διοργανώνει στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Δαφνίου, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ, δύο τιμητικές εκδηλώσεις: τη μουσική παράσταση «Τσουνάμι» και την έκθεση της Μαρίας Γενιτσαρίου «Τσουνάμι Χάικου, Ιαπωνική Καλλιγραφία».

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και θα πραγματοποιηθούν με την ευγενική χορηγία της εταιρείας EDIT Automation.

Μουσική παράσταση «ΤΣΟΥΝΑΜΙ»

«Επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν πια να δουν το χρώμα, τις αποχρώσεις των λέξεων, τη μυστική κίνησή τους, είναι λόγος να μην προσπαθήσουμε να τους ωθήσουμε να τα αισθανθούν όλα αυτά;» Λευκάδιος Χέρν.

Στις 11 Μαρτίου 2011, καταστροφικός σεισμός έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας. Δημιουργήθηκε γιγάντιο τσουνάμι, με τεράστιο κόστος σε ζωές, προκαλώντας το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα, μετά το Τσερνομπίλ. H ποιήτρια Mαγιουζούμι Μαντόκα διοργάνωσε συνεδρίες σύνθεσης χάικου με τους επιζώντες. Συνέλεξε 126 χάικου, τα οποία ενέπνευσαν το δικό μας ΤΣΟΥΝΑΜΙ. Με όχημα την ποίηση, πρωτότυπη μουσική που αντλεί από τον χώρο συνάντησης των ιαπωνικών μουσικών παραδόσεων με τις αντίστοιχες ελληνικές και χορό, το ΤΣΟΥΝΑΜΙ προσεγγίζει την κλιματική κρίση και τις ολέθριες συνέπειες στη ζωή και στην ψυχή όλων μας. Δυο πολιτισμοί, Ιαπωνία και Ελλάδα, συνομιλούν.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου
Πρωτότυπη μουσική: Σωκράτης Σινόπουλος
Μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα, τοξωτά), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά),
Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι, έγχορδα)
Χορογραφία-Ερμηνεία: Ταξιάρχης Βασιλάκος
Ηθοποιός: Νοεμή Βασιλειάδου
Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
Μεταφράσεις: Χριστίνα Λιναρδάκη
Σχέδια-Ιδεογράμματα: Μαρία Γενιτσαρίου
Video editing: Kυρηναίος Παπαδημάτος
Διεύθυνση Παραγωγής: Σπύρος Μπάλιος-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΝΗΣΙ

Στον ρόλο της ποιήτριας Μαντόκα Mαγιουζούμι, η Ρένη Πιττακή

Αρχαιολογικός χώρος Μονής Δαφνίου
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, στις 21.00 (ώρα προσέλευσης 20.00)
Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση της Μαρίας Γενιτσαρίου «Τσουνάμι Χάικου, Ιαπωνική Καλλιγραφία»
Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου – 8 Σεπτεμβρίου 2024 (Τετάρτη – Κυριακή 08.30 – 15.30)

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η μουσική παράσταση «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» και θα φιλοξενηθεί στην ανατολική πτέρυγα της νότιας εσωτερικής αυλής του Καθολικού της Μονής.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τα καλλιγραφημένα χάικου που σχεδιάστηκαν το 2016 από την Μαρία Γενιτσαρίου για την έκδοση “Τσουνάμι, 29 χάικου από επιζήσαντες της φυσικής καταστροφής στην Ιαπωνία το 2011” των εκδόσεων Μανδραγόρας, και θα συνοδεύεται από τεκμηριωτικό υλικό και παραδοσιακά ιαπωνικά εργαλεία γραφής και κατασκευής χαρτιού και μελάνης.

Μονή Δαφνίου – Ισόγεια αίθουσα ανατολικής πτέρυγας νότιας εσωτερικής αυλής

Είσοδος ελεύθερη

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου