Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Συνέντευξη στο ΑΝΤΙ το 1987 - Απαντάει ο Κορνήλιος Καστοριάδης, με αναφορές στην Ελευσίνα ("βιομηχανικό σκουπιδαριό"), στη Σαλαμίνα, στον αρχαίο Ελαιώνα, στην Ιερά Οδό, στη φύση και στο ήθος (που χάθηκε)



Στο περιοδικό  ΑΝΤΙ τεύχος 356, 11 Σεπετμβρίου 1987 δημοσιεύτεαι το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Κορνήλιου Καστοριάδη στη δημοσιογράφο Τέτα Παπαδοπούλου. Το πρώτο μέρος της συνέντευξης είχε δημοσιευτεί στο προηγούμενο τ.356.

Η αναδημοσίευση ενός μικρού τμήματος της συνέντευξης του Κορνήλιου Καστοριάδη γίνεται γιατί έχει αναφορές στην Ελευσίνα ("βιομηχανικό σκουπιδαριό"), στη Σαλαμίνα, στον αρχαίο Ελαιώνα, στην Ιερά Οδό, που είναι η θεματολογία του Blog.

Η συνέντευξη του Κορνήλιου Καστοριάδη συζητήθηκε ερύτερα στους κύκλους της Αριστεράς, της Οικολογίας, της Αναρχίας, της Αντιεξουσίας, της Αυτονομίας κ.λπ. γιατί έθιγε σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά θέματα με έναν τρόπο που ικανοποιούσε ελάχιστους. Αντιθέτως η κριτική και οι διαφωνίες για τις θέσεις και τις απόψεις  του Κορνήλιου Καστοριάδη ήταν εντονότερες από την συνολική ή εν μέρει αποδοχή τους.

 

Η ερώτηση της Τέτας Παπαδοπούλου προς τον 
Κορνήλιο Καστοριάδη στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, και στο κεφάλαιο «οι Βάρβαροι και οι Νεοέλληνες»:

 «Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις σχέσεις των ανθρώπων με τον τόπο και ιδιαίτερα από την επέμβασή του στο τοπίο;» 

Απαντάει ο Κορνήλιος Καστοριάδης, με αναφορές στην Ελευσίνα ("βιομηχανικό σκουπιδαριό"), στη Σαλαμίνα, στον αρχαίο Ελαιώνα, στην Ιερά Οδό:

-  «Η Ελλάδα ή ο ελλαδικός χώρος έχει υποστεί άπειρες εισβολές και καταστροφές από τους ονομαζόμενους βαρβάρους. Αρχίζουμε τουλάχιστον από τους Ρωμαίους, οι οποίοι ισοπέδωσαν την Κόρινθο το 146 π.Χ. Ακολουθούν ο Σύλλας, οι Γαλάτες, οι Γότθοι, οι Αλαμανοί, οι Σλάβοι, οι Βούλγαροι, οι Φράγκοι, οι Τούρκοι και τελευταία οι Γερμανοί. 

- Το άθροισμα όλων αυτών των καταστροφών είναι μικρότερο από την καταστροφή που έκαναν οι Νεοέλληνες οι ίδιοι στον τόπο τους τα τελευταία 25-30 χρόνια. 

- Όταν ήμουνα παιδί, πήγαινα στην Ελευσίνα. Το τοπίο ήταν καταπληκτικό. Πραγματικά αισθανόσουν ότι θα μπορούσε να είχε υπάρξει μία Δήμητρα, θεά της γης, και ότι γίνονταν μυστήρια εκεί πέρα. Ήταν αυτός ο αφάνταστος Ελαιώνας, η θάλασσα η καθαρή και απέναντι η Σαλαμίνα. Και τώρα χάρη στις διαδοχικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων πρώτη και καλύτερη φυσικά η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, να μην τα ξεχνάμε αυτά τα πράγματα, η περιοχή έχει μεταμορφωθεί σε βιομηχανικό σκουπιδαριό. 

- Η είσοδος στην Αθήνα, η Ιερά Οδός, όπου οι αρχαίοι Αθηναίοι φώναζαν «Ίακχε, Ίακχε», έχει καταντήσει κόλαση βρομιάς, δεξιά και αριστερά από την οποία υπάρχουν σωροί τρυπημένων λάστιχων. Αυτή την καταστροφή δεν την έκαναν ούτε οι Τούρκοι ούτε οι ναζί.  Την έκαναν οι Έλληνες με τον μέγα εθνικό ηγέτη Καραμανλή, επικεφαλής και ο άλλος  μέγας εθνικός ηγέτης ο Παπανδρέου».

"...Πιστεύω ότι αφ' ενός η στάση των ίδιων των Ελλήνων, αφ΄ ετέρου η εισβολή του μοντέρνου καπιταλισμού και της τηλεοπτικής κοινωνίας διέλυσαν μέσα σε είκοσι πέντε χρόνια μόνον, και τη φύση και το ήθος...".

Περισσότερες πληροφορίες: 

  • Για τον Κορνήλιο Καστοριάδη: «Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας» - ΕΔΩ
  • ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ -  ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ [ΕΔΩ]
  • ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ - ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου