Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Κώστας Φωτεινάκης "Ακύλας Παπαδομανωλάκης (1933 – 14.10.2024) | Πολιτικό - Κοινωνικό - Πολιτιστικό οδοιπορικό"

 Ακύλας Παπαδομανωλάκης (1933 – 14.10.2024)


[πρώτη δημοσίευση ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ  ΕΔΩ - Στην παρούσα δημοσίευση  με μια πρόσθετη φωτογραφία]

Απεβίωσε
σε ηλικία 91 ετών, ο ευγενής, οραματιστής για ένα δικαιότερο κόσμο, Ακύλας Παπαδομανωλάκης (1933 – 14.10.2024).

Ο Ακύλας Παπαδομανωλάκης γεννήθηκε στα Χανιά (Νεροχώρι Αποκορώνου). Σπούδασε Οικονομικά στην Ανωτάτη Εμπορική και ανέπτυξε πλούσια κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, αυτοδιοικητική, συγγραφική και δημοσιογραφική στο Χαϊδάρι.

Συνοπτικά σε τίτλους ο Ακύλας Παπαδομανωλάκης υπήρξε

α) Μέλος του προδιδακτορικού Μορφωτικού Συλλόγου Χαϊδαρίου

β) Ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου

γ) Μέλος της Ένωσης Επιστημόνων Χαϊδαρίου

δ) Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου πριν από τη δικτατορία (Δήμαρχος Δημήτρης Γιαχνής) ε) Εκδότης και αρθρογράφος της τοπικής εφημερίδας “Χαϊδαριώτικο Σημειωματάριο)

στ) Ποιητής και συγγραφέας.

Ποιητικά έργα του Ακύλα Παπαδομανωλάκη: Υπόθεση επικοινωνίας (Καστανιώτης, 1989), Σημειώσεις από μια περιπλάνηση (Όμβρος, 1992 και Ίδμων 2002), Το πορτρέτο της μοναξίας (Γαβριηλίδης, 2005), Σώμα χωρίς μαχαίρι (Γαβριηλίδης, 2008), Το κίτρινο του χρόνου (βακχικόν, 2020) το οποίο είχε αφιερώσει στη σύζυγό του Βάνα.

Στην τελευταία του ποιητική συλλογή περιέχεται ο προφητικό στίχος: “...Μπερδεύεται το μπλε του ουρανού/ Με της θάλασσας/ Σαστίζεις/ Δεν ξέρεις αν πρέπει να κολυμπήσεις/ Ή να πετάξεις...”

Το 2003 έγραψε το λεύκωμα για το χωριό του “Νεροχώρι Αποκορώνου – Ο οικισμός και τα μικροτοπωνύμια του (Τσάλλης) με το οποίο ήταν στενά συνδεδεμένος. Από το οπισθόφυλλο αντιγράφω:

Mε φωτογραφίες και αναλυτική περιγραφή όλων των τοπωνυμίων της ευρύτερης κτηματικής περιοχής του Nεροχωρίου και πολλές πληροφορίες για το κάθε ένα, το βιβλίο κατορθώνει με τρόπο απλό και απέριττο, να περισώσει ό,τι μέχρι σήμερα υπάρχει σ' ένα μικρό ιστορικό χωριό, ανοίγοντας παράλληλα κι έναν δρόμο στον οποίο μπορούν να βαδίσουν κι άλλοι. O συγγραφέας θεωρεί ότι σε μια εποχή σαν τη σημερινή, που εξαφανίζονται με γρήγορους ρυθμούς τα παλιά παραδοσιακά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού και οι παραδόσεις, τέτοιες πρωτοβουλίες διασώζουν ό,τι υπήρξε.”

Στιγμές- Εικόνες του βίου του Ακύλα Παπαδομανωλάκη στο Χαϊδάρι

Ο Ακύλας Παπαδομανωλάκης ήταν ένας από τους βασικούς συνεργάτες, μαζί με τη Λίλιαν Γιαχνή (κόρη του Δημάρχου Δημήτρη Γιαχνή), ο οποίος μου έδωσε πληροφορίες και ντοκουμέντα για τη συγγραφή του Ιστορικού Λευκώματος “ΧΑΪΔΑΡΙ - Τόπος & άνθρωποι” (2007) από το οποίο και παρουσιάζω στιγμές του βίου του:


Ο Ακύλας Παπαδομανωλάκης παρουσιάζει εκ μέρους του Μορφωτικού Συλλόγου Χαϊδαρίου (πρώτη φάση πριν από την δικτατορία) τον καθηγητή ΕΜΠ Πρόδρομο Ισόπουλο – διάλεξη για την ατομική ενέργεια (σελ.93)


Ο Ακύλας Παπαδομανωλάκης ως δημοτικός σύμβουλος προτείνει την ίδρυση Πανεπιστημιούπολης στο Χαϊδάρι, 1965. (σελ.56)


25 Μαρτίου 1967 ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ακύλας Παπαδομμανωλάκης διαβάζει τον πανηγυρικό της ημέρας. (σελ.189)

26 Μαΐου 1967 “απολύεται” από την Απριλιανή δικτατορία ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιαχνής και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ των οποίων και ο Ακύλας Παπαδομανωλάκης. (σελ.118, 119 – η φωτογραφία της απόφασης είναι από το αρχείο του Ακύλα Παπαδομανωλάκη).


Το “Χαϊδαριώτικο Σημειωματάριο” κυκλοφόρησε στις αρχές τις δεκαετίας του ‘80. Στο τεύχος του Μαΐου 1979 δημοσιεύεται το πρωτοσέλιδο άρθρο του “ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ” (σελ.76,77,83,84).  

Τον Οκτώβριο του 1982, συμμετέχει στις Δημοτικές εκλογές, με το ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Ντηνιακού, ο οποίος εκλέγεται Δήμαρχος και ο Ακύλας Παπαδομανωλάλης Δημοτικός Σύμβουλος.



20 11.1983 Ο Ακύλας Παπαδομανωλάκης, εκ μέρους της Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου, εκφωνεί τον πανηγυρικό στην τελετή για την τοποθέτηση της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Οδό Καραϊσκάκη στη διασταύρωση με την Κριεζώτου (και Πλατείας Ηρώων).

2.10.1995 Εκδήλωση της Ένωσης Επιστημόνων Χαϊδαρίου με θέμα τον πολιτισμό των ΚΑΛΑΣ στο Πακιστάν. Ομιλητής ο Γιώργος Ντάλης, δίπλα του ο Ακύλας Παπαδομανωλάκης.


2.10.1995 Εκδήλωση της Ένωσης Επιστημόνων Χαϊδαρίου με θέμα τον πολιτισμό των ΚΑΛΑΣ στο Πακιστάν. Ομιλητής ο Γιώργος Ντάλης, δίπλα του ο Ακύλας Παπαδομανωλάκης. 


Η τελευταία συλλογή του Ακύλα Παπαδομανωλάκη ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, 2020, αφιερωμένο στη σύζυγό του Βάνα (από το αρχείο μου με αφιέρωση προς εμένα και την υπογραφή του ποιητή).
Ο Ακύλας Παπαδομανωλάκης ήταν ένας από της τελευταίας φουρνιάς των πολιτικοποιημένων Χαϊδαριωτών  με τόσο μεγάλη, μακροχρόνια και πολυεπίπεδη δράση και αγάπη για το Χαϊδάρι.
Συλλυπητήρια στη σύζυγό του Βάνα, στις κόρες του Λίλα και Αγγελική και στις οικογένειές τους, στον εγγονό του.

Κώστας Φωτεινάκης 
Ερευνητής της τοπικής ιστορίας -  Συγγραφέας του Ιστορικού Λευκώματος “ΧΑΪΔΑΡΙ – ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ’, 2007.
xpolis@gmail.com
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου