Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ιωάννα Τσιριγώτη - Δρακωτού: "Η Ιερά Οδός και η σημασία της"Το άρθρο της κας Ιωάννας Τσιριγώτη - Δρακωτού δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ τ.43/1992 και είναι ένα εξαιρετικό οδοιπορικό "Κατά μήκος της Ιεράς Οδού". Κλικάρετε ΕΔΩ για να το διαβάσετε.
Η κα Ιωάννα Τσιριγώτη - Δρακωτού, που σήμερα είναι Έφορος στην Β΄ΕΚΠΑ, είχε στην ευθύνη της, τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων από τα έργα διάνοιξης της γραμμής ΜΕΤΡΟ στους σταθμούς Κεραμικός - Ελαιώνας - Αιγάλεω. (Διαβάστε και την παρακάτω ανάρτηση).
Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες για τα ευρήματα στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κα Ρένα Κλουτσινιώτη (αρχιτέκτονας - πολεοδόμος και από τους συνεργάτες του εκδότη του ΑΝΤΙ κ.Παπουτσάκη που διοργάνωσαν τα φεστιβάλ του περιοδικού για να προβάλλουν τον Ελαιώνα) δήλωσε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (17/10/09) ότι: "...Στην περιοχή του σταθμού του Αιγάλεω τα αρχαία βρίσκονταν στα 2-3 μέτρα. Στον Κηφισό και στον Ελαιώνα, όπου υπάρχουν προσχώσεις από το ποτάμι, το βάθος μπορεί να φτάνει και τα 7-8 μέτρα. Στο Χαϊδάρι λίγο... να ξύσεις, βρίσκεις τα ίχνη."
Οι φωτογραφίες που έχουμε αναρτήσει είναι του κ.Γιάννη Ιγγλέση και βρίσκονται στο αρχείο του από το 1992. Οι ταφικοί περίβολοι βρίσκονται επί της Ιεράς Οδού, απέναντι από το ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο, αλλά δυστυχώς τίποτα δεν μαρτυράει την ύπαρξή τους.
---------------
Οι δύο παραπάνω χώροι χαρακτηρίστηκαν ιστορικοί με απόφαση της Υπουργού +Μελίνας Μερκούρη ΥΠΠΟ/αρχ/α1/18564/778 (ΦΕΚ 491/Δ/14-7-1988) με τίτλο «Κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου οικοπέδων με ταφικά μνημεία στην Ιερά Οδό».
Τα οικόπεδα αυτά είναι:
1. Ολόκληρο το οικόπεδο ιδιοκτησίας Ευάγγελου Βλασιάδη και Σοφίας Καντζή.
2. Το τμήμα του γειτονικού οικοπέδου, ιδιοκτησίας Καλιόπης Κυριακίδου και Μ.Πετροχείλου μαζί με τα ρυμοτομηθέντα τμήματά τους.
Στο ΦΕΚ δημοσιεύεται σχέδιο με τα δεσμευμένα οικόπεδα με λοξή διαγμάμμιση και αναφέρεται ως λόγος για αυτή την κήρυξη η αποτελεσματικότερη προστασία των ταφικών μνημείων με το δεδομένο ότι είναι τα καλύτερα διατηρημένα από όσα ανακαλύφθηκαν μέχρι τότε στη διαδρομή της αρχαίας Ιερά Οδού.
(οι παραπάνω πληροφορίες είναι από τον κ.Γιάννη Ιγγλέση, (Αρχιτέκτων – Μηχανικός ΕΜΠ/ Συλλέκτης – Ερευνητής ιστορικών ντοκουμέντων Χαϊδαρίου, πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών)
-------------------
Κλικάρετε ΕΔΩ για να επισκεφτείτε το blog της Διαρκούς Κίνησης Χαϊδαρίου και να διαβάσετε για την εκδήλωση - παρέμβαση για την Ιερά Οδό (18/10/09)στην περιοχή της Αφαίας- Σκαραμαγκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου