Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ο Ιωάννης Τραυλός από το Ποικίλο Όρος στα ίχνη της αρχαίας Ιεράς Οδού, αγναντεύει την Λίμνη των Ρειτών (Κουμουνδούρου).


Mανόλης Kορρές
250 ΣEΛIΔEΣ 150 ΦΩTOΓPAΦIEΣ KAI ΣXEΔIA - Έκδοση Μέλισσα, 95 Ευρώ.
H έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη στην ιστορική τοπογραφία της Aττικής και ειδικότερα στο αρχαίο οδικό δίκτυο. Tο έργο αυτό (όπως και το Aττικής Oδού Περιηγήσεις, 2005) περιέχει άρθρα δεκατεσσάρων συγγραφέων, οι έρευνες των οποίων καλύπτουν το μέγαλύτερο ―και πάντως το σπουδαιότερο― μέρος του αρχαίου οδικού δικτύου της Aττικής. Kείμενα, σχέδια και φωτογραφίες συνθέτουν μια εύχρηστη ενότητα και παρέχουν στον αναγνώστη, εκτός από την επιστημονική τεκμηρίωση, μια ζωντανή εικόνα του οδικού δικτύου μέσα στο φυσικό και ιστορικό του πλαίσιο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό συνδυάζεται με εκείνο της αρχαίας οικιστικής συγκρότησης. Θέματα, όπως ο φυσικός διαμελισμός της Aττικής, τα είδη των εδαφών, οι οικονομικές δραστηριότητες, τα χερσαία συγκοινωνιακά μέσα, η ναυτιλία και τα μέσα ελέγχου των προσπελάσεων ή η στρατηγική αξία φυσικών οχυρών θέσεων ή διαβάσεων σε διάσελα και κοίτες ποταμών ή χειμάρρων εξετάζονται και προβάλλονται, στο βαθμό που κάποτε επέδρασαν στη διαμόρφωση?ενός οδικού δικτύου, οι άξονες του οποίου διατηρούνται εν πολλοίς αμετάβλητοι στο σημερινό απέραντο οδικό σύστημα. H οδός Mεσογείων, η Iερά οδός, η Aχαρνική οδός, η προς Mαραθώνα οδός, η Φαληρική οδός, η ΠειραΪκή οδός, η οδός προς Θήβα, η Σφητία οδός, η προς Σούνιον οδός και κάποιες άλλες εξετάζονται ιδιαιτέρως.
[Αυτό είναι το Πρωτοχρονιάτικο "δώρο" που μας έστειλε ο γνωστός επισκέπτης και συνεργάτης του blog. Τον ευχαριστούμε.]

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

17/01/2010 Κυριακή, 11:30: Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛι.Σ. διοργανώνει επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τα ευρήματα στο Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία.


Γενική άποψη της αίθουσας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί τα ευρήματα της Αφαίας τα οποία ανακάλυψε ο Δημήτριος Γ.Καμπούργογλους το 1892(?).
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛι.Σ. Χαϊδαρίου διοργανώνει επίσκεψη/ ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου μεταξύ των άλλων θα θαυμάσουμε και το "δικό" μας αρχαιολογικό πλούτο, από το Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά (ντουλαπάκια).
Η συνάντηση θα γίνει στην είσοδο του Μουσείου και η ξενάγηση θα αρχίσει στις 11:30 ακριβώς από ξεναγό με αμοιβή (Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2009).
Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες και περιγραφές γιατα ευρήματα της Αφαίας (φωτογραφίες Κώστα Φωτεινάκη, 2006)

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι οι Λίμνες των Ρειτών (Λίμνη Κουμουνδούρου) είναι ιστορικός τόπος


[Φωτογραφία από την κινητοποίηση στη Λίμνη των Ρειτών (Κουμουνδούρου) - 7 Δεκεμβρίου 2008]

Το Υπουργείο Πολιτισμού απατώντας στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ.Λεβέντη και Παπαδημούλη επιβεβαιώνει ότι "α) Η Λίμνη των Ρειτών, έχει κηρυχθεί ως ιστορικός τόπος (ΦΕΚ 5/Β/8-1-74)... β) Εξέδωσε απόφαση έγκρισης της Μελέτης περιβαλλοντικής Αναβάθμισης της Λίμνης Κουμουνδούρου (Φ1/12/56/25-1-2005) που είχε κατατεθεί από τον Δήμο Ασπροπύργου... Φορέας υλοποίησης αυτής της απόφασης που δεν υλοποιήθηκε ήταν η Νομαρχία Αττικής. Η εφαρμογή της μελέτης στόχο είχε και έχει τη θεραπεία της εικόνας εγκατάλειψης.... γ) Η είσοδος των σχολείων σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία είναι ελεύθερη και σε πολλούς από αυτούς λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα... δ) Κατά τα λοιπά αρμόδιο είναι να απαντήσει το συνερωτώμενο Υπουργείου Εθνικής Άμυνας..."
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από τα παραπάνω προκύπτει α) Η ευθύνη των αυτοδιοικητικών που δεν έχουν υλοποιήσει την μελέτη για "την θεραπεία της εικόνας της εγκατάλειψης" β) Ο χώρος είναι αρχαιολογικός και ως τέτοιος όχι μόνο δεν απαγορεύεται στους επισκέπτες αλλά προσφέρεται και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Θα επανέλθουμε αναμένοντας την απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
---------
Άλλα θέματα για τη Λίμνη Κουμουνδούρου ΕΔΩ

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Πολύ σύντομα το αρχαιολογικό μουσείο της Ιεράς Οδού στο ΜΕΤΡΟ του Αιγάλεω….


Σε μικρό αρχαιολογικό μουσείο θα μετατραπεί το ΜΕΤΡΟ του Αιγάλεω στις αρχές του 2010. Όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφτεί κατά μήκος της Ιεράς Οδού θα εκτεθούν σε ειδικές προθήκες στο ΜΕΤΡΟ. Θα υπάρχουν επίσης πολλές πληροφορίες για την Ιερά οδό κ.λπ. Οι πληροφορίες μας λένε ότι η αρχαιολόγος κα Όλγα Ζαχαριάδη που έχει επιμεληθεί των εργασιών , έχει κάνει εξαιρετική προετοιμασία, και αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από άλλες εργασίες της στα ΜΕΤΡΟ, θα μας παρουσιάσει κάτι πολύ σημαντικό για τη Δυτική Αθήνα.
Ο χώρος που διατίθεται για να τοποθετηθούν οι προθήκες με τα αρχαιολογικά ευρήματα , ίσως δεν είναι ιδιαίτερα ευρύχωρος, όμως το γεγονός παραμένει, ότι δηλαδή τον Ιανουάριο (?) θα έχουμε το αρχαιολογικό μουσείο της Ιεράς Οδού!!!
Όσον αφορά το τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που είναι περιφραγμένο στην πλατεία Σταυρωμένου θα καθυστερήσει γιατί απαιτείται η έγκριση του ΚΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό στέγαστρο που είχε προβλεφθεί για να προστατεύσει το τμήμα της Ιεράς Οδού κρίθηκε βαρύ και άκομψο και έτσι θα τοποθετηθεί ένα άλλο ελαφρύτερου τύπου . Συνολικά θα τοποθετηθούν τρία στέγαστρα κατά μήκους της Ιεράς Οδού για να προστατεύσουν τα ευρήματα που μας προέκυψαν με την προέκταση του ΜΕΤΡΟ.
Αναμένουμε με αυξανόμενο ενδιαφέρον…
Κλικάρετε ΕΔΩ και ΕΔΩ για να δείτε προηγούμενες αναρτήσεις σχετικές με το θέμα.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

To Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω (1) - Εργασία της Ε' τάξης του 19 Δ.Σ. Αιγάλεω (2005-2006)


[Το φουγάρο που παρέμεινε από το εργοστάσιο]


[Μπαρουτάδικο: Αεροφωτογραφία 1937]
1. Στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο υπήρχαν λίγα σπίτια, ενώ φαίνεται ότι υπήρχαν πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι λόγοι που δεν έχτιζαν γύρω από το εργοστάσιο πρέπει να ήταν:
Α.Ο κίνδυνος των εκρήξεων
Β. Η ρύπανση από το εργοστάσιο
2. Το εργοστάσιο διατηρούσε το ίδιο σχήμα με το σημερινό πάρκο, ενώ μας εντυπωσίασε ο καπνός που έβγαινε και φαινόταν από τη φωτογραφία!
3. Τα σπίτια του Αιγάλεω βρίσκονται ανάμεσα στην οδό Θηβών και τον Κηφισό. Φαίνεται ότι ήταν αρκετά λιγότερα από σήμερα, επομένως και ο πληθυσμός της περιοχής θα ήταν λιγότερος.
4. Το σημείο αυτό μοιάζει με μικρό δασάκι, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει πια.
5. Η περιοχή γύρω από το Αιγάλεω ήταν καλλιεργήσιμα χωράφια
6. Οι κεντρικοί δρόμοι (Θηβών Ιερά Οδός) παραμένουν ίδιοι σε σχήμα κατεύθυνση και όνομα.


[Όπως είναι σήμερα]
1. Στη θέση του παλαιού εργοστασίου τα ΑΤΕΙ,
2. και το πάρκο με τους αθλητικούς χώρους,
3. Εκεί που πριν 70 και 50 χρόνια υπήρχαν καλλιέργειες τώρα υπάρχουν μόνο πολυκατοικίες και μπετόν,
4. Η γειτονιά μας αναπτύχθηκε τα τελευταία 50 χρόνια αλλά αναπτύσσεται και σήμερα αφού συνέχεια χτίζονται νέες πολυκατοικίες
5. Οι οδοί Θηβών και Ιερά οδός παραμένουν οι κεντρικοί δρόμοι της περιοχής. Υπάρχουν όμως η Λεωφόρος Αθηνών και ο Κηφισός.

Κλικάρετε ΕΔΩ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του 19ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω/Τάξη Ε΄ 2005-2006.
Σας συνιστούμε να δείτε τη συνέντευξης μιας εργάτριας, της κας Μπακάκου, που περιγράφει τις συνθήκες εργασίες το 1950 - 1960 στο εργοστάσιο.
------------------------
Στην επόμενη ανάρτηση θα δημοσιεύσουμε μια άλλη εργασία για το μπαρουτάδικο, του 16ου Δημ. Σχολείου Αιγάλεω, Τάξη Ε΄, έτος 2004, δάσκαλος Παναγιώτης Σάμιος.