Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ιερείς και λειτουργίες στο Δαφνί...


[ΤΟ ΔΑΦΝΙ, Λουκάς Γεραλής 1875 - 1958]

Στη φωτογραφία βλέπετε έναν πίνακα του ζωγράφου Λουκά Γεραλή που είχαμε αναρτήσει στις 12 Απριλίου 2010. Ο πίνακας αυτός βγήκε στη δημοπρασία αλλά δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να τον αγοράσουμε.

Η Μονή Δαφνίου με ιερέα στο προαύλιο σε πίνακα ζωγραφικής είναι από τις λίγες φορές που βλέπουμε. Με φωτογραφία ιερέα στο προαύλιο υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες καθώς και με ιερέα σε λειτουργία εντός της εκκλησίας.

Ας κάνουμε μια πρώτη παρουσίαση και καταγραφή από λειτουργίες που έχουμε υπ΄ όψιν μας.
Η εκκλησία "Παναγία η Χρυσοδαφνιώτισσα" εντός της Μονής Δαφνίου δεν φαίνεται ότι λειτούργησε ως ενορία, τουλάχιστον μεταπολεμικά, δηλαδή κάθε Κυριακή ή κατά τις ημέρες των εορτών.
Όσες λειτουργίες πραγματοποιήθηκαν έγιναν με ειδική άδεια και χωρίς κεριά.
Οι τελευταίες που γνωρίζουμε είναι:

1) O γάμος του Σίμωνα Καρρά 26 Δεκεμβρίου 1950, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Ο Σίμων Καρράς δίδαξε το τραγούδι "Σεργιάνι" στη Δόμνα Σαμίου που αναφέρεται στη Μονή Δαφνί, στο "κρύο νερό που πίνουν οι αγγέλοι" και στην "κυρά Χρυσοδανφιώτισσα" δηλαδή την Παναγία.
2) Στην ταινία του Άγγελου Προκοπίου "ΤΟ ΔΑΦΝΙ - ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΏΤΙΣΣΑ" (1951) στα πρώτα πλάνα φαίνονται ιερείς να λειτουργούν. Δεν γνωρίζουμε αν το κινηματογραφικό συνεργείο πέτυχε τους ιερείς να λειτουργούν ή εάν η σκηνή είναι στημένη για τις "ανάγκες" της ταινίας.
3) Ο π.Γεώργιος Πυρουνάκης λειτουργούσε περιοδικά στο Δαφνί. Η τελευταία του λειτουργία στο Δαφνί ήταν την Κυριακή των Βαΐων, τον Απρίλιο του 1988. Στις 16 Μαΐου του 1988 o π.Πυρουνάκης πέθανε.
4) Ο π.Γεώργιος Φραγκιαδάκης προϊστάμενος του Ιερού Ναού "Κοιμήσεως της Θεοτόκου" (Νέας Φώκαιας), Χαϊδαρίου και Λυεκιάρχης στο 2ο Λύκειο Χαϊδαρίου λειτούργησε στο Δαφνί τουλάχιστον δύο φορές, το 1993 και το 1997 (;) καθώς και ο ιερέας του ίδιου ναού πατήρ Παναγιώτης.
Στη ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ του 2ου Γενικού Λυκείου Χαϊδαρίου (έκδοση 1994) στη σελίδα 40 βλέπουμε μια φωτογραφία μαθητών συνοδευόμενοι από δύο καθηγητές να είναι εντός του Καθολικού και να υπάρχει η εξής περιγραφή: "Εκκλησιαμός στη Μονή Δαφνίου, Μάιος 1993".
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του π.Γεώργιου Φραγκιαδάκη "Δοικηττικές Ευθύνες", 2010, φαίνεται ο παπά Γιώργης με άμφια να λειτουργεί στη Μονή Δαφνίου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η α/α 4 αναφορά είναι επιβεβαιωμένη από τον ίδιο τον π.Γεώργιο και π.Παναγιώτη.

Στην προσπάθεια που καταβάλουμε για να επιταχυνθούν οι εργασίες στήριξης και συντήρησης της Μονής Δαφνίου, εκτός από εμάς θα πρέπει να πάρουν θέση η εκκλησία, ο Δήμος Χαϊδαρίου, το ΤΕΕ, ο σύλλογος των αρχαιολόγων κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου