Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Και ο "Βωμός των δώδεκα Θεών θα καταχωθεί" για να "διατηρηθεί"/ Ελλάς το μεγαλείο σου



Τελικά εκτός από το τρίτο τμήμα της Ιεράς Οδού που προβλέπεται να καταχωθεί(διαβάστε ΕΔΩ) και ο "Βωμός των 12 Θεών" θα έχει την ίδια τύχη.

Ας δούμε κατ΄ αρχάς τι είναι ο Βωμός των 12 Θεών από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού: "Ο Βωμός των Δώδεκα Θεών αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της Αγοράς. Με βάση το σημείο εκείνο υπολογίζονταν όλες οι αποστάσεις της Αττικής. Ατυχώς, λόγω του ότι βρίσκεται εν μέρει κάτω από την τάφρο του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, σήμερα είναι ελάχιστα ορατός, ενώ και οι γνώσεις μας για τη μορφή του είναι ελλιπείς". Αναλυτική περιγραφή ΕΔΩ.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων είχε εισηγηθεί την κατάχωση του "Βωμού", υπήρξαν αντιδράσεις και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατίας "από το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων και 16 πολίτες" που ζητούσαν την ακύρωση της κατάχωσης.
Το ΣτΕ έβγαλε την εξής απόφαση:
"Οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της επίχωσης – κατάχωσης του περιβόλου και του πλακόστρωτου δαπέδου του βωμού των Δώδεκα Θεών (522 ή 521 π.Χ.) και των άλλων ευρημάτων, πριν την εγκατάσταση των νέων σιδηροτροχιών με την αιτιολογία ότι οι αρχαιότητες θα διατηρηθούν έτσι καλύτερα από ότι εάν παραμείνουν ελεύθερες σε μη οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο." (Περισσότερα ΕΔΩ)

Εμείς χωρίς να συντασσόμαστε με την επιχειρηματολογία των προσφευγόντων στο ΣτΕ, εκφράζουμε τη θλίψη μας, γιατί ένα κράτος όπως η Ελλάδα, που καμαρώνει για την ιστορία της και τον πολιτισμό της, αδιαφορεί και "σκεπάζει" τις αρχαιότητες για να τις "διατηρήσει", μεταθέτοντας την ευθύνη στις επόμενες γενιές. Κρίμα...

Αν αυτό δεν είναι χρεοκοπία τότε τι είναι;

1 σχόλιο: