Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΓΓΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ «ΧΑΪΔΑΡΙ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ «ΠΑΛΑΤΑΚΙ» (1908)

Ο συλλέκτης και ερευνητής των τοπικών ντοκουμέντων Γιάννης Ιγγλέσης ανακάλυψε ένα νέο "θησαυρό". Το περιοδικό «ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ» του Απριλίου του 1908, στο οποίο περιγράφεται η "Έπαυλη Χαϊδάρι".
Δείτε τις δύο σελίδες του περιοδικού...
"...Μέσα εις τα δένδρα ακούονται μεμακρυσμένα τα κουδούνια των ποιμνίων. Κάπου κάπου μια κατσίκα προβάλλει το κεφάλι της και φεύγει πτοημένη μ΄ ένα τρεμοβέλασμα. Ησυχία γύρω. Μια κατωφέρεια έπειτα μέσω πυκνής συστάδος δένδρων και εμπρός μου ορθούται ένας μεγαλοπρεπής πυλών. Τείχος αληθινόν το περίφραγμα του κήπου. Πάχος ημίσεως περίπου μέτρου, λίθοι δε ογκώδεις, στερεώς συνηρμοσμένοι.
Ο διερχόμενος την Ιεράν οδόν δεν φαντάζεται ότι μέσα εκεί εις τα πυκνά δένδρα ελλοχεύει ο πύργος αυτός. Ωχριούν εις επιβολήν, εις γραφικότητα, εις μεγαλοπρέπειαν και εις κομψότητα όλαι αι επαύλεις τας οποίας είδα και επεσκέφθην και εις τον επισκέπτην έρχεται επί τη θέα του η αναπαράστασις ενός φεουδαρχικού πύργου, η αναπαράστασις μιας εκλιπούσης ζωής, της ζωής των αρχαίων ευγενών, των σιδηρόφρακτων ιπποτών, των κινητών γεφυρών, των κυνηγών και των εγκλείστων πυργοδεσποινών..." (1908)

Διαβάστε ΕΔΩ την ολοκληρωμένη παρουσίαση του Γιάννη Ιγγλέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου