Σήμερα Τετάρτη 9/2/2010 είχαμε δύο καλά νέα:
1) Βρέθηκε η κόπια του ντοκιναντέρ "Δαφνί" του Άγγελου Προκοπίου στη Γερμανία. Αναμένουμε την κόπια και θα σας ενημερώσουμε για την προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Για το ντοκιμαντέρ:
[Το πρόγραμμα του ντοκιμαντέρ όταν προβλήθηκε στο κινηματογράφο ΑΣΤΥ (1953?)]
Ο Άγγελος Προκοπίου γύρισε το πρώτο αξιόλογο ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ μετά τον εμφύλιο, το 1951: Διάρκεια 20΄, Κείμενα δικά του και Σκηνοθεσία μαζί με τον G.Hoynenhen-Huene, Φωτογραφία Χεπ Ζοζέφ, Αφηγητές Barrymore Ethel, Evans Maurice.
Το ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε με το Α΄ βραβείο το 1952 στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με την Λίζα Λινάρδου (περιοδικό ΜΟΤΕΡ τ.7) το ντοκιμαντέρ αυτό ήταν η «πρώτη ελληνική ταινία τέχνης».
Ο Άγγελος Προκοπίου υπήρξε καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης τού Πολυτεχνείου και τακτικός τεχνοκριτικός της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη (1963) της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.
2) Η Μαρία Μπουρδάκη ανακάλυψε το βιβλίο του Άγγελου Προκοπίου «ΕΣΤΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στο Βυζάντιο», Εκδόσεις «Πύρινος Κόσμος», 1994.
Στις σελίδες 89-108 ο Άγγελος Προκοπίου περιγράφει και αναλύει τα μωσαϊκά και τις άλλες εικόνες του Καθολικού της Μονής Δαφνίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή της Γέννησης στην οποία εμφανίζεται στην εικόνα και μια θνητή.
Για το βιβλίο:
Μια συλλογή κειμένων του Άγγελου Προκοπίου, που δημοσιεύτηκαν σε μορφή άρθρων και μελετών από το 1953 έως το 1967 στις εφημερίδες «καθημερινή» και «Μακεδονία» και το περιοδικό «νέες μορφές» που έβγαλε ο ίδιος το 1962. Παρ’ όλο που έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε, τα κείμενα αυτά παραμένουν πάντα σύγχρονα στο ύφος, στη γλώσσα και στη μέθοδο ερμηνείας του περιεχομένου. Τα κείμενα αυτά δεν γράφτηκαν μόνο για τους ειδικούς του κλάδου του, αλλά στόχευαν στο μεγάλο κοινό των σκεπτόμενων ανθρώπων, που αγαπούν την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την ιστορία, το θέατρο, τη φιλοσοφία, τους μύθους και τις πάμπολλες πτυχές της προσφοράς του τόπου αυτού που λέγεται Ελλάδα και που ήταν το λίκνο του πολιτισμού στο δυτικό κόσμο. Την επιμέλεια των δημοσιευμάτων την είχε ο γιός του Γεώργιος Προκοπίου, αμφότεροι καθηγητές στο ΕΜΠ.
Αυθαιρέτως υποθέτουμε ότι το ντοκιμαντέρ είχε βασιστεί στην έρευνα του Άγγελου Προκοπίου για τη Μονή Δαφνίου και τα ψηφιδωτά.
Περισσότερα για τον Άγγελο Προκοπίου και το βραβευμένο Ντοκιμαντέρ το ΔΑΦΝΙ.
Μ ένδιαφέρει το μπλόγκ σας και θέλω να γραφτώ
ΑπάντησηΔιαγραφή