Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Το αρχαίο τοίχος του Δέματος στο Ποικίλο Όρος, η ΕΡΓΟΣΕ και το ΥΠΠΟ, η ερώτηση Λεβέντη

ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΕΘΥΝΘΟΥΝ

[Το αρχαίο τοίχος του Δέματος στο Ποικίλο Όρος, η Δυτική κάθετη πλευρά του. Θαυμάστε την τεχνική!!!]


[Λεπτομέρεια της κάθετης Δυτικής πλευράς του τοίχους. Παρατηρείστε την εφαρμογή, τη σύνδεση μεταξύ τους !!!]


[Η επάνω οριζόντια "ανώμαλη" επιφάνεια του τοίχους]

Το αρχαίο τοίχος του Δέματος στο Ποικίλο Όρος.

Ξεκινάει πάνω από το εργοστάσιο, αφού περάσεις ένα ρέμα. Διαστάσεις, πάχος: 1,50 - 2,80 μ. Ύψος: μέχρι 2 μ. Οι πέτρες που «συναρμολογούν» το τοίχος είναι τοποθετημένες με έντεχνο τρόπο μεταξύ τους, χωρίς συνδετικό υλικό. Η δυτική του πλευρά είναι εντελώς επίπεδη, ενώ η ανατολική του είναι ανώμαλη, σκόρπιες πέτρες.

Το τοίχος του Δέματος απειλήθηκε πρόσφατα με καταστροφή γιατί ο αρχικός σχεδιασμός της εμπορικής σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου προέβλεπε να διανοιχθεί επιφανειακά στο σημείο εκείνο του Ποικίλου Όρους.
«Η ΕΡΓΟΣΕ σε συνεργασία με την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων τροποποίησε την χάραξη της γραμμής. Εξεταζόταν λύσεις μετατόπισης και επανατοποθέτησης του τείχους. Τελικά η καλύτερη δυνατή και σύμφωνη με το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) λύση ήταν η χάραξη να περάσει με σήραγγα υπόγειας διάνοιξης.» (Ανακοίνωση της ΕΡΓΟΣΕ)

Όπως προαναφέραμε και τα δύο τμήματα του τοίχους του Δέματος (Πάρνηθα, το μεγαλύτερο – Ποικίλο Όρος, το μικρότερο) είναι μέσα στη βρώμα και στην απαξίωση. Είναι δύσκολο ακόμα και για τον πιο επίμονο να το «ανακαλύψει», παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλο και φαίνεται στο Google Earth, γιατί δεν υπάρχει καμία πινακίδα, καμία ένδειξη, καμία πρόσβαση που να διευκολύνει. Το αντίθετο μάλιστα, η άθλια κατάσταση του χώρου αποθαρρύνει ακόμα και τον ερευνητή να το προσεγγίσει. Η δυσκολία αυτή είναι ακόμα πιο έντονη, μέχρι επικίνδυνη, αν κάποιος θέλει να προσεγγίσει τον ΠΥΡΓΟ στο λόφο Πυργάθι, όπως θα αναλύσουμε στην επόμενη ανάρτηση.

Τον Οκτώβριο του 2007, ο βουλευτής του Συνασπισμού (τώρα Δημοκρατική Αριστερά) Θανάσης Λεβέντης υποβάλλει την παρακάτω ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού:
[Σύμφωνα με καταγγελίες φορέων του Δήμου, μεγάλη καταστροφή σημειώθηκε σε τμήμα του από εργολάβους που κατασκεύαζαν την Αττική οδό και παρόλα αυτά παραμένει απροστάτευτο με κίνδυνο να φθαρεί ακόμη περισσότερο.
Εκτός από το τείχος «Δέμα » υπολείμματα ιστορικών μνημείων 2,5 χλμ. δυτικά των Άνω Λιοσίων, είναι τα θεμέλια της κυκλικής βάσης του Πύργου στο λόφο Πυργάθι (4ος -3ος αι. π.Χ.), τα θεμέλια της Οικίας ( πιθανόν διώροφης αγροικίας του 4ου αι. π.Χ. ) δυτικά του τείχους και το Πίσω Τείχος (4ος αι. π.Χ.).
Κατόπιν αυτών , ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα, ώστε τα ιστορικά μνημεία στο Δήμο Άνω Λιοσίων να προστατευθούν, να συντηρηθούν και να αναδειχθούν, για να βοηθήσουν στη συνέχιση της ιστορίας και τον επαναπροσδιορισμό του τόπου, αλλά και να γίνουν γέφυρα του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον ;]


Δεν ξέρουμε τι απάντησε το ΥΠΠΟ αλλά ότι και αν απάντησε, η κατάσταση εξακολουθεί και είναι χάλια. ΝΤΡΟΠΗ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου