Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011 θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ το ΔΑΦΝΙ. Θεωρείται το πρώτο ντοκιμαντέρ τέχνης στην ιστορία του ελληνικού σινεμά.


Daphi, interior of the Church, s. 54
GRIECHENLAND, HANNS HOLDT, HUGO VON HOFMANNSTHAL, Berlin, verlag von Ernst Wasmuth, [1925]


Προβολή - Εκδήλωση

ΤΟ ΔΑΦΝΙ – ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ (1951)

«Η πρώτη ελληνική ταινία τέχνης» προβάλλεται μετά από 58 χρόνια στο Χαϊδάρι

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου, 2011, 6:30 μ.μ στο Παλατάκι - Χαϊδάρι

Η μέχρι πρόσφατα θεωρούμενη «χαμένη» ταινία του Άγγελου Προκοπίου, ΤΟ ΔΑΦΝΙ , βρέθηκε στη Γερμανία και προβάλλεται στο Χαϊδάρι, 58 χρόνια μετά την πρώτη, και ίσως μοναδική προβολή της, στην Ελλάδα.

Ο Άγγελος Προκοπίου, καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΜΠ, εμπνέει και κινητοποιεί το 1951 σημαντικούς ανθρώπους του κινηματογράφου, και γυρίζει στην περιοχή μας την «πρώτη ελληνική ταινία τέχνης… για να συναγωνισθεί με ελληνικά χρώματα τις ξένες του είδους της». Η ταινία έχει πάρει δύο πρώτα διεθνή βραβεία στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Νέα Υόρκης (1952).

Η ταινία ήταν γνωστή στους κινηματογραφικούς κύκλους αλλά ήταν αδύνατον να τη βρούμε στην Ελλάδα για να την προβάλουμε στο Χαϊδάρι. Ανακαλύφθηκε το 2010 στη Γερμανία με τη βοήθεια του κ.Θεόδωρου Αδαμόπουλου, αντιπροέδρου της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και προβάλλεται στο Χαϊδάρι.

Στην προβολή της ταινίας θα παραβρεθούν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ο κ.Θεόδωρος Αδαμόπουλος, ο γιος του Άγγελου Προκοπίου, Γιώργος (καθηγητής στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ) κ.ά.

Εκτός από την προβολή της ταινίας θα διαβαστούν αποσπάσματα από κείμενα του Άγγελου Προκοπίου για τη Μονή Δαφνίου, που είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (1953).

Με την προβολή της ταινίας ΤΟ ΔΑΦΝΙ τιμούμε τον Άγγελο Προκοπίου και όλους τους συνεργάτες του, αλλά παράλληλα προβάλλουμε και την πόλη μας, το Χαϊδάρι.

Προβολή: Πύργος ΠΑΛΑΤΑΚΙ, Καραϊσκάκη και Λ.Αθηνών, απέναντι από το νέο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Διάρκεια προβολής – εκδήλωσης 60 λεπτά.
Πληροφορίες: 6977 816622

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου