Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

19 Δεκεμβρίου 2012: Επιτέλους…. Αναδείχθηκαν, αν και με καθυστέρηση, με εξαιρετικό τρόπο τα τρία ιστορικά ίχνη της Ιεράς Οδού…

 [Αρχαία Ιερά Οδός – Σταθμός Αιγάλεω.
Πρόκειται για τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που πλαισιώνεται από αναλημματικούς της τοίχους καθώς και από παρόδιο νεκροταφείο]

[Η  αρχαιότερη γέφυρα της Ελλάδος – Σταθμός Ελαιώνας.
Πρόκειται για 3 βάθρα θεμελίωσης γέφυρας του Κηφισού ποταμού]

[Αρχαία Ιερά Οδός - Φρέαρ Προφήτη Δανιήλ
Πρόκειται για τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού με τον αναλημματικό της τοίχο, το οποίο χρονολογείται από τα γεωμετρικά χρόνια έως τα ύστερο-ρωμαϊκά έτη
]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΔΩ

O OIKO.ΠΟΛΙ.Σ. για το θέμα της ανάδειξης των ιστορικών ισχνών της Ιεράς Οδού έχει αναπτύξει διάφορες δράσεις και έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. ΟΧΙ μόνο για τα τρία ιστορικά ίχνη που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάνοιξη της σήραγγας του ΜΕΤΡΟ προς το Αιγάλεω, αλλά και για άλλα τμήματα της Ιεράς Οδού μέχρι την Ελευσίνα. (δείτε ορισμένες μόνο αναρτήσεις για την Ιερά Οδό ΕΔΩ   ΕΔΩ  ΕΔΩ    ΕΔΩ]

Δείτε ΕΔΩ  την παρουσίαση που είχαν κάνει ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και η Διαρκής Κίνηση στην Αθήνα στις 17 Μαΐου 2010, με θέμα «Η ενσωμάτωση των αρχαιολογικών χώρων στη ζωή της πόλης»

Επιπρόσθετα έχουμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά για το θέμα του Μνημείου της Πυθιονίκης [ΕΔΩ] που το περιγράφει ο Παυσανίας στα ΑΤΤΙΚΑ.

Ας έρθουμε στο θέμα μας τώρα… Από το blog ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ είχαμε ανακοινώσει 7/2/2012  ως αποκλειστική είδηση [ΕΔΩ] την έναρξη των εργασιών στην Πλατεία Εσταυρωμένου (Σταθμός Αιγάλεω), στο Σταθμό Ελαιώνα (Βάθρα Κηφισού) και στο Φρέαρ.  
Έτσι με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε, δέκα μήνες αργότερα (19/12/2012), την ανάδειξη των τριών τμημάτων της Ιεράς Οδού, όπως παλαιότερα και την έκθεση σε βιτρίνες των ευρημάτων από την ανασκαφή εντός του σταθμού.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια ανάδειξης και των άλλων ιστορικών ιχνών επί της Ιεράς Οδού όπως και τις πρωτοβουλίες να γίνει συστηματική έρευνα για το Μνημείο της Πυθιονίκης, όπως το κάνουμε εδώ και χρόνια [ΕΔΩ]

Ρεπορτάζ για τα εγκαίνια από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΔΩ, ΕΘΝΟΣ ΕΔΩ, archeology and arts ΕΔΩ


Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ελένη-Άννα Χλέπα: Τα βυζαντινά μνημεία στη νεότερη Ελλάδα. Ιδεολογία και πρακτική των αποκαταστάσεων (1833-1939)

 [Στο βιβλίο περιγράφονται και οι αποκαταστάσεις στη Μονή Δαφνίου]

Tο βιβλίο πραγματεύεται το θέμα της πρόσληψης και της αντιμετώπισης των βυζαντινών μνημείων στην πρώτη εκατονταετηρίδα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Εξετάζει αντιπροσωπευτικές επεμβάσεις αποκατάστασης βυζαντινών μνημείων στην Ελλάδα και αναλύει κριτικά τις θεωρητικές αναστηλωτικές αρχές και τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν.

Καταγράφει την εξελικτική πορεία των ενεργειών, τόσο του νεοελληνικού κράτους όσο και μη κρατικών φορέων, για τη διάσωση της βυζαντινής κληρονομιάς και διερευνά το ιδεολογικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο, συσχετίζοντάς το με την ευρωπαϊκή σκέψη. Αναδεικνύει τον τρόπο επίδρασης της αναβάθμισης του Βυζαντίου στην Ελλάδα στις δράσεις προστασίας, διάσωσης και αποκατάστασης των βυζαντινών εκκλησιαστικών μνημείων. Η μελέτη στηρίζεται σε πλούσιο αρχειακό υλικό, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά και αποτελεί ουσιαστική συμβολή τόσο στην έρευνα της ιστορίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όσο και των ευρωπαϊκών αναστηλώσεων.

Περισσότερα στοιχεία για το βιβλίο και παρουσιάσεις ΕΔΩ

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Συνέδριο προς τιμήν του Χάγκεν Φλάισερ, 8-10/11/2012

  

Για τον Χάγκεν Φλάισερ και τη συνεισφορά του στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας έχουμε κάνει ιδιαίτερες αναφορές στο blog (ΕΔΩ).
Ο Γερμανός Χάγκεν  Φλάισερ  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει κάνει παρεμβάσεις για την ανάδειξη ως ιστορικών τόπων το ΜΠΛΟΚ15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου και Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και είναι ένας απ΄ αυτούς που έχει στηρίξει το αίτημα για τις Γερμανικές αποζημειώσεις (Διαβάστε ΕΔΩ το αίτημα του Εθνικού Συμβούλιου Διεκδίκησης  και το Ψήφισμα των Φίλων της Φύσης.
Διαβάστε ΕΔΩ το πρόγραμμα του συνεδρίου και τις περιλήψεις των εισηγήσεων και ΕΔΩ μια σύντομη παρουσιάση της πορείας του.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Κυριακή 21/10/2012: Τρέχουμε για τα μνημεία για ασφαλή και οικολογική μετακίνηση στα ίχνη της Ιεράς Οδού



Τρέχουμε για τα μνημεία στα ίχνη της Ιεράς Οδού  
5ηΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚo ΠΟΔΗΛΑΤo ΔΙΑΔΡΟΜή

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, 11:30π.μ.

Στον απόηχο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η MONUMENTA, ο Γιώργος Αμυράς και ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου – Φίλοι της Φύσης τρέχουν για τα μνημεία για ασφαλή και οικολογική μετακίνηση στην πόλη, συνδιοργανώνοντας την 5η ΠολιτιστικοΠοδηλατοΔιαδρομή στα ίχνη της Ιεράς Οδού.

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, στις 11:30 π.μ., τρέχουμε με τα ποδήλατά μας για να γνωρίσουμε την κυριότερη Ιερά οδό της αρχαιότητας, που συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα, και η οποία διατηρήθηκε στην ίδια περίπου θέση με μικρές αποκλίσεις μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Η αρχαία Ιερά οδός βρίσκεται σήμερα κάποιες φορές κάτω από το οδόστρωμα του ομώνυμου σύγχρονου δρόμου ή εκατέρωθέν του. Κατά την διάρκεια των έργων διαπλάτυνσης του δρόμου αλλά και των διαφόρων έργων υποδομής τις τελευταίες δεκαετίες, με κυριότερο την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς το Αιγάλεω, αποκαλύφθηκαν μεγάλα τμήματα της αρχαίας οδού και δόθηκε η δυνατότητα να εντοπιστούν, έστω και αποσπασματικά η πορεία της, αλλά και τα παρόδια νεκροταφεία, τα ιερά και οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που την πλαισίωναν σε όλο της το μήκος.

Λίγα λόγια για τη διαδρομή
Η συνάντησή μας γίνεται στην Πλατεία του Κεραμεικού, λίγα μέτρα μακριά από το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας, όπου βρίσκεται το Δίπυλο και η Ιερά Πύλη από την οποία ξεκινούσε κάθε φθινόπωρο η μεγάλη πομπή των Ελευσινίων Μυστηρίων. Η διαδρομή, των 8,4 χλμ θα ακολουθήσει την Ιερά Οδό μέχρι την Μονή Δαφνίου, και στην πορεία θα γίνουν τέσσερις στάσεις.
Η πρώτη στάση θα γίνει μετά την διασταύρωση με την οδό Κωνσταντινουπόλεως, στο ύψος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Στην περιοχή αυτή βρισκόταν η τοποθεσία Σκίρον και άρχιζε ο μεγάλος ελαιώνας της πεδιάδας του Κηφισού. Τη θέση της αρχαίας οδού δείχνει και η βρύση του Τούρκου διοικητή των Αθηνών Χασεκή, που τμήμα της διατηρείται στο χώρο του Πανεπιστημίου. Ανάμεσα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τη γέρικη «ελιά του Πλάτωνα» υπήρχε ιερό της Δήμητρας και της Κόρης. Στην περιοχή αυτή κατά την κατασκευή ενός φρέατος εξαερισμού του ΜΕΤΡΟ, αποκαλύφθηκε ένα μικρό αλλά καλοδιατηρημένο τμήμα της αρχαίας οδού. Στην μικρή εκκλησία του Αγίου Σάββα στο νότιο κράσπεδο της σημερινής οδού εντοιχισμένα αρχαία μάρμαρα φαίνεται να ανήκουν σε μνημεία της Ιεράς Οδού.
Η δεύτερη στάση θα γίνει στο σταθμό του Ελαιώνα, όπου σε μεγάλο βάθος εντοπίστηκε η κοίτη του Κηφισού, ενώ σε άλλο χώρο του ίδιου σταθμού αποκαλύφθηκαν τρία «βάθρα θεμελίωσης» λίθινης γέφυρας. Η γέφυρα του Κηφισού ήταν γνωστή για τους «γεφυρισμούς», πειράγματα μεταξύ των ανθρώπων της πομπής.
Συνεχίζοντας την πορεία δυτικά, ακολουθεί ο Δήμος του Έρμου με τα πλούσια ταφικά ευρήματα.
Η τρίτη στάση θα γίνει στο Σταθμό του Αιγάλεω όπου αποκαλύφθηκε το καλύτερα σωζόμενο τμήμα της Ιεράς Οδού.
Στα όρια του σημερινού Δήμου Χαϊδαρίου η Ιερά Οδός αποκαλύφθηκε σε μεγάλη έκταση στο βόρειο κράσπεδο της σημερινής.
Η τέταρτη στάση θα γίνει απέναντι από το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, όπου βρέθηκαν δύο μεγάλοι ταφικοί περίβολοι και βάθρο ταφικού μνημείου.
 Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στην βυζαντινή Μονή Δαφνίου, με το εξαιρετικής σημασίας Καθολικό του 11ου αιώνα, που είναι στο σύνολό της μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Συνάντηση: Πλατεία Κεραμεικού, απέναντι από το Γκάζι
Διαδρομή-Ξενάγηση: κατά μήκος της Ιεράς Οδού από τον Κεραμεικό μέχρι την Μονή Δαφνίου
Διάρκεια: περίπου 2,5 ώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η επιστροφή των ποδηλατών στην αφετηρία
Απαραίτητος εξοπλισμός: ποδήλατο, κράνος, φωτογρ. μηχανή, παγούρι με νερό.
              
                           Χορηγός επικοινωνίας   http://forfree.gr/ 


Dear Friends,
on Sunday, October 21, 2012, at 11:30 am, MONUMENTA, George Amyras and OIKO.POLI.S. Haidari - Friends of Nature, run for monuments promoting safe and sustainable urban mobility, co-organizing the 5th Cultural Bicycle Tour tracing the Sacred Road (Hierá Hodós). 

Hierá Hodós, the main Sacred Road of antiquity, connecting Athens to Eleusis, follows approximately the same course as the modernhomonymous road. Rescue excavations, carried out during the widening of the modern road and further excavations during the extension of the Athens' Metro revealed parts of the ancient Sacred Raod, as well as several roadside cemeteries and sanctuaries.

Meeting Point: Kerameikos Square (opposite Gkazi)
Itinerary : along Iera Odos from Kerameikos to Dafni Monastery
Duration : 2 hours and 30 minutes 
Equipment : bike, helmet, water, camera.

Advertising sponsor  http://forfree.gr/