Κωστή Μπαστιά "ΑΡΑΧΝΗ 44 - Η Ελληνοβρετανική Αντικατασκοπία στα χρόνια της Κατοχής: 1941 - 1944", ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ,1995.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου - Γράφει ο Κωστής Μπαστιάς:
Η "Αράχνη 44" δεν ανήκει στην καθαρή λογοτεχνική εργασία μου. Η σύνθεση και η τεχνική μπορεί να της δίνουν λογοτεχνική μορφή· στην πραγματικότητα όμως είναι ένα ιστόρημα γεμάτο από υπαρκτά πρόσωπα, αληθινά στοιχεία, δείγμα του αγώνα που έγινε στην Ελλάδα για να πολεμηθή ο κατακτητής. Κείνο που το ξεχωρίζει από την ξηρή χρονογραφία είναι ότι πέρα από τα στοιχεία, τα περιστατικά, τα γεγονότα, πάσχισα να συλλάβω την ανθρώπινη ουσία και να φέρω στην επιφάνεια το καθαρά ανθρώπινο στοιχείο των ηρώων εικονίζοντας και τις αδυναμίες τους ακόμη[...] Κ.Μ.
----------
Το βιβλίο αυτό το ανακάλυψα στο πλαίσιο μια ευρύτερης έρευνας με θέμα «Μπλοκ στη λήθη του ναζισμού - Θεατρικές εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς του Ρενάτο Μόρντο για το Μπλοκ 15». [ΕΔΩ]
Ο συγγραφέας Κωστής Μπαστιάς έχει μεγάλη σχέση με την έρευνα λόγω της διευθυντικής του θέσης το 1940 στο Βασιλικό (Εθνικό) Θέατρο καθώς και για την πρόσληψη του σκηνοθέτη Ρενάτο Μόρντο στη Βασιλική (Εθνική) Λυρική Σκηνή.
Το βιβλίο "ΑΡΑΧΝΗ 44" του Κωστή Μπαστιά με μετάφερε στις ιστορίες του Μικρού Ήρωα του Στέλιου Ανεμοδουρά, τόσο για τον τρόπο γραφής όσο και για τις υπερβολικές ικανότητες του "Μικρού Ήρωα" Πέτρου Σιγαλού.
Για την ιστορικότητα του βιβλίου και τις πολιτικές εκτιμήσεις του βιβλίου κάνω μια μόνο επισήμανση: Ο Κωστής Μπαστιάς αναφέρει επώνυμα τον Άγγελο Έβερτ (πατέρα του Μιλτιάδη Έβερτ), ο οποίος διετέλεσε διοικητής της Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας κατά τη διάρκεια της Κατοχής και αργότερα αρχηγός του Σώματος, ως συνεργάτη της "ΑΡΑΧΝΗΣ" η οποία έχει στενή σχέση με το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (Στρατηγείο των Βρετανών στην Αίγυπτο).
Η μερική παρουσίαση του βιβλίου ΑΡΑΧΝΗ 44 γίνεται για να αναφερθεί οι δράσεις της ΑΡΑΧΝΗΣ στις Δυτικές περιοχές της Αθήνας (αεροδρόμιο και κόλπος της Ελευσίνας και η περιοχή του Σκαραμαγκά) όπως τις περιγράφει μυθιστορικά ο Κωστής Μπαστιάς.
Το βιβλίο δεν είναι διαθέσιμο στην αγορά - αλλά υπάρχει στα παλαιοβιβλιοπωλεία.
Κώστας Φωτεινάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου