Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

ΕΦΑΔΑ - Τέσσερα από τα πλέον σημαντικά μνημεία της Δυτικής Αττικής στις "οθόνες" σας


Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗ VIDEOS ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΣΤΑ.ΣΥ. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής με τη ΣΤΑ.ΣΥ. που εγκαινιάσθηκε το Μάρτιο του 2023 με στόχο την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων εντός της χωρικής της αρμοδιότητας, η δράση προβολής videos διάρκειας ενός λεπτού στις 120 οθόνες που είναι εγκατεστημένες στις αποβάθρες του δικτύου της ΣΤΑ.ΣΥ., καθώς και στις οθόνες των συρμών του τραμ και του μετρό, συνεχίζεται με την προβολή της δεύτερης ενότητας videos για τέσσερα από τα πλέον σημαντικά μνημεία της Δυτικής Αττικής. 

Μέσα από τις βιντεοπροβολές, το επιβατικό κοινό θα «ανηφορίσει» στο ύψωμα του ανατολικού περάσματος της Κάζας και θα γνωρίσει το επιβλητικό φρούριο των Ελευθερών, του 4ου αι. π.Χ., ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο, με τους εντυπωσιακούς δώδεκα διώροφους, τετράπλευρους πύργους που ενισχύουν το τείχος σε όλη την περίμετρό του. 

Στη συνέχεια, οι επιβάτες θα «μεταφερθούν» στην κεντρική πλατεία των Βιλλίων, όπου θα «επισκεφθούν» τον εμβληματικό Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος, κτίσμα του 1893, έργο του φημισμένου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, με τη μνημειώδη πρόσοψη με το διπλό κλιμακοστάσιο και το πυργοειδές κωδωνοστάσιο και τον εντυπωσιακό τρούλο με τα εφυαλωμένα κεραμίδια, καθώς και το μεταβυζαντινό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τρίκλιτη βασιλική με πυργόσχημο κωδωνοστάσιο στην πρόσοψη, κατάγραφη με αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο του 17ου αι.

Τέλος, το επιβατικό κοινό θα καταλήξει στην Ι. Μ. Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος, μία από τις σημαντικότερες Μονές του ελλαδικού χώρου που ιδρύθηκε τον 11ο αι. από τον Όσιο Μελέτιο, με το εμβληματικό Καθολικό του 12ου αι. και τον κατάγραφο με τοιχογραφίες του 16ου αι. νάρθηκα, όπου και ο τάφος του Οσίου, το παρεκκλήσι των Ταξιαρχών και την εντυπωσιακή Τράπεζα με τις τοιχογραφίες του 16ου αι.. 

Η ΕΦ.Α.Δ.Α. ευχαριστεί θερμά για την εν λόγω συνεργασία τη ΣΤΑ.ΣΥ., καθώς και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου