Σάββατο 29 Απριλίου 2023

ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ "ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ" και το ιστορικό του χαρακτικού του εξωφύλλου της 2ης έκδοσης (1945)... | Το χαρακτικό ως καμβάς άλλων χρήσεων

 

[ΦΩΤ.1]

Στο εξώφυλλο της 2ηςέκδοσης του βιβλίου (1945) που έγραψε ο κρατούμενος αγωνιστής Θέμος Κορνάρος με θέμα ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ υπάρχει ένα χαρακτικό για το οποίο μέχρι και το 1985 αρκετοί θεωρούσαν ότι ήταν ενός άγνωστου έλληνα χαράκτη.
Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη.

Το  έργο είναι της Γερμανίδας, μεγάλης αναγνωρισιμότητας και διεθνούς κύρους χαράκτριας, Käthe Kollwitz/ Καιτε Κολλβιτς  [ΕΔΩ] και απεικονίζει τη δολοφονία του Γερμανού κομμουνιστή Καρλ Λίμπκνεχτ στις 15 Ιανουαρίου 1919. 
Την ίδια μέρα δολοφονήθηκε και η "κόκκινη" Ρόζα Λούξεμπουργκ, σύντροφος του Καρλ Λίμπενεχτ.


[Φωτ.2] - Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεγεθυνθεί

Το αυθεντικό έργο, ξυλογραφία, της Käthe Kollwitz με τίτλο  DiE LEBENDEN DIE TOTEN. ERINNERUNG AN DEN 15.ZANUAR 1919. The British Mouseum - Asset number 324566001 |Ελεύθερη μετάφραση: ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ. ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ]

English: Memorial for Karl Liebknecht
Deutsch: Gedenkblatt für Karl Liebknecht
Ελληνικά: Στη μνήμη του Καρλ Λίμπενεχτ.



[Φωτ. 3] Πατήστε επάνω στην εικόνα για να μεγεθυνθεί

Από 7 Οκτωβρίου - 17 Νοεμβρίου 1985 πραγματοποιήθηκε μια σημαντική έκθεση με έργα της Καιτε Κόλλβιτς στην Εθνική Πινακοθήκη.
Η Φωτογραφία [3] είναι από τον κατάλογο της έκθεσης -  παρουσιάζεται το ίδιο έργο στη σελίδα 37 αλλά χωρίς την περιγραφή που υπάρχει από την ίδια τη χαράκτρια [Φωτ.2]. Ίσως να είναι τυχαίο.
Στον κατάλογο  της έκθεσης υπάρχει η εξής περιγραφή "Αφιέρωμα στον Καρλ Λίμπνεχτ 1919 - 1920"/ Memorial to Karl Liebknecht.


[Φωτ.4]

Το χαρακτικό της Καιτε Κόλλβιτς χρησιμοποιήθηκε για άλλες αλλά παρόμοιες δράσεις και εκδηλώσεις. 

Στη [Φωτ.4] για τη συλλογή υπογραφών "ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ - το ΜΠΛΟΚ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντιστασης" (2010) -  Δράση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου.

Στη [Φωτ.5] για την προβολή της ταινίας του Γιώργου Τζιώκου "Αυτοί που νίκησαν το θάνατο", παραγωγή ΕΡΤ 1988. Δράση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου (2010)



Επιμέλεια: Κώστας Φωτεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου