Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ο Μεγάλος Περίβολος - Οχυρωματικό Τείχος της Μονής Δαφνίου μετά την επισκευή (Δεκέμβριος 2023) | «Αποκατάσταση Μεγάλου Περίβολου της Ι. Μ. Δαφνίου, Β ́ Φάση»


[Φωτογραφίες, 2023, 2021: Κώστας Φωτεινάκης]



«Αποκατάσταση Μεγάλου Περίβολου της Ι. Μ. Δαφνίου, Β ́ Φάση»

VIDEO ΕΔΩ https://www.youtube.com/watch?v=RrfMtsp6U_Y 

Η Πράξη «Αποκατάσταση Μεγάλου Περίβολου της Ι. Μ. Δαφνίου, Β ́ Φάση» εντάχθηκε το 2019 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Το ομώνυμο έργο «Αποκατάσταση Μεγάλου Περίβολου της Ι. Μ. Δαφνίου, Β ́ Φάση» δημιουργήθηκε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και ολοκληρώθηκε στις 29-12-2023, με τον τελικό προϋπολογισμό 1.308.232,94 ευρώ. Φυσικό αντικείμενο του έργου ήταν η αποκατάσταση του ΒΔ τμήματος του βορείου τείχους σε μήκος 39 μέτρα, από τη δυτική γωνία του τείχους έως το τελευταίο σωζόμενο μέρος της υφιστάμενης τοξοστοιχίας. Την ευθύνη υλοποίησης του έργου είχε το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑΔΑ, με υπεύθυνη την προϊσταμένη του Τμήματος Καλλιόπης Φλώρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και το Τμήμα Αρχαιολογικών Εργαζομένων και Μελετών, την Υπεύθυνη Εποπτείας και τον συντονισμό. της ΕΦΑΔΑ, Χριστίνας Μερκούρη.

ΠΗΓΗ: ΕΦΑΔΑ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ

Η μονή ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα πάνω στα ερείπια του ναού του Δαφναίου Απόλλωνα ο οποίος είχε καταστραφεί από τους Γότθους το 395. 

Το καθολικό της μονής χρονολογείται στον όψιμο 11ο αιώνα και ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του οκταγωνικού σταυροειδούς ναού.

Μετά τη λεηλασία της μονής από τους Σταυροφόρους το 1205, ο Όθων ντε λα Ρος (Otto de la Roche), Δούκας των Αθηνών, την παραχώρησε στους Κιστερκιανούς μοναχούς. Οι Γάλλοι μοναχοί ανοικοδόμησαν τον εξωνάρθηκα, πρόσθεσαν έναν περίβολο γύρω από το μοναστήρι καθώς και άλλες αλλαγές μέχρι και την εκδίωξή τους από τους Τούρκους, όταν η μονή παραδόθηκε το 1458 και πάλι στους ορθόδοξους μοναχούς. Με το πέρασμα των αιώνων η μονή ερημώθηκε. Οι εργασίες αποκατάστασής της ξεκίνησαν μόλις το 1888.

Ο ισχυρός σεισμός του 1999 δημιούργησε μεγάλες ρωγμές στους τοίχους της Μόνης. Ο αρχαιολογικός χώρος έκλεισε για το κοινό για εργασίες συντήρησης. Η υποστύλωση του καθολικού της μονής Δαφνίου υπήρξε το πρωταρχικό μέλημα.

Ο χώρος έγινε επισκέψιμος αρχικά στον προαύλιο χώρο (26.10.2008) και μετά από ένα περίπου χρόνο, εντός του Καθολικού με σκαλωσιές, σε συνθήκες εργοταξίου.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ

Η μονή προστατευόταν από ισχυρό περίβολο τετράγωνου σχήματος με πλευρά περίπου 97 μέτρα. Ο περίβολος είχε οχυρωματικό χαρακτήρα και μορφολογία, η οποία είναι ευδιάκριτη στη βόρεια πλευρά, όπου το τείχος σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Είχε ύψος 8 μέτρα με περίδρομο πλάτους 1,6 μέτρα, δηλαδή εσωτερικό διάδρομο που επέτρεπε την κίνηση κατά μήκος του τείχους, στο ύψος των 6 μέτρων. 

Ο περίδρομος υποστηριζόταν από τυφλή τοξοστοιχία. Το τείχος επιστεφόταν σε ολόκληρο το μήκος του από επάλξεις, ενώ η πορεία του διακοπτόταν κατά τακτά διαστήματα από πύργους τετράγωνης κάτοψης. Τρεις από αυτούς έχουν σωθεί μέχρι σήμερα και βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του περιβόλου. Στην κατασκευή του τείχους είχαν χρησιμοποιηθεί κροκαλοπαγείς λίθοι κομμένοι σε μεγάλα ορθογώνια κομμάτια μήκους 1,6 μ. και ύψους 0,4-0,6 μ. και συνδεδεμένοι με κονίαμα, ενώ συχνά παρατηρούνται στρώσεις πηλοπλίνθων.

To 1990 η μονή Δαφνίου εγγράφηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Έτσι, η προστασία του μνημείου εξασφαλίστηκε όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

ΠΗΓΗ: Επιλεγμένες πληροφορίες από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου