Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Περπατώντας στα ίχνη της Ιεράς Οδού – Από το Ιερό της Αφαίας Σκαραμαγκά στο Λόφο της Ηχούς και από εκεί στη Λίμνη Κουμουνδούρου (Ρειτών)


[Φωτογραφία: Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου]
Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε το blog της Διαρκούς Κίνησης Χαϊδαρίου
με ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες από την εκδήλωση.
------------------

«Ο αρχαία Ιερά Οδός ήταν πρότυπος δρόμος και σύμφωνα με την μελέτη του Αλέξανδρου Μποφίλα «Ανάδειξη της Ιεράς Οδού από την Αρχαία Αγορά των Αθηνών μέχρι το Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης στην Ελευσίνα», προέκυψε ότι οι θέσεις των αρχαίων ναών και άλλων κομβικών στοιχείων υποδομής του δρόμου ακολουθούν συγκεκριμένη διάταξη (!) με ενιαίες αποστάσεις πέντε αρχαίων αττικών σταδίων (924 μ.) μεταξύ τους, η οποία γίνεται αντιληπτή ακόμα και από τα σωζόμενα υπολείμματα. Τα στοιχεία αυτά είναι τα εξής (αναφέρουμε τα σχετικά με τo Χαϊδάρι): Κορυφή Προφήτη Ηλία με Ιερό Ναό, Μονή Δαφνίου (θέση ναού Απόλλωνος ή Φορβά), Ιερό Αφροδίτης, Μαρμάρινος Λίθος στον Λόφο Ηχούς (αρχαίο όριο Αθηνών – Ελευσίνος)….» - απόσπασμα το Ιστορικό Λεύκωμα «Χαϊδάρι – Τόπος και Άνθρωποι», σελ.41.
Σημειώνουμε ότι υπάρχουν πολλά εμφανή στοιχεία της Αρχαίας Ιεράς Οδού στο Διομήδειο Κήπο, απέναντι από το ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ τ.43/1992 και Δυτική Πύλη 1992), στη στάση ΜΕΤΡΟ του Αιγάλεω .
Στη στάση ΜΕΤΡΟ Αγία Μαρίνα (πρώην Χαϊδάρι) «...βρέθηκε ένα μεγάλο υδραυλικό έργο της υστεροκλασικής εποχής (4ος π.Χ. αιώνας)..." και αυτό το εύρημα δεν είναι μικρής αρχαιολογικής σημασίας.
Το θέμα είναι πως όλα αυτά τα ίχνη και τα αρχαιολογικά ευρήματα θα μπορέσουν να συντηρηθούν, να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου