Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ: Στίχοι Κωστούλας Μητροπούλου, Σύνθεση Άγγελος Σέμπος, Τραγουδουν Μοσχολιού, Δημητριάδη, Μάτσος/Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Ιερά Οδό ...


Μετά από επίμονη προσπάθεια, τελικά ανακαλύψαμε τυχαία πληροφορίες για το δίσκο ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ. Ας "ευλογούμε το διαδίκτυο" και εκείνους τους ανθρώπους, συλλέκτες και ερευνητές κάθε είδους,που με μεράκι και με εργατικότητα παρουσιάζουν αφιλοκερδώς τα ευρήματά τους.
Στοιχεία του δίσκου: "Η «Ιερά οδός» κυκλοφόρησε το 1971 σε μουσική του Άγγελου Σέμπου και στίχους της αείμνηστης Κωστούλας Μητροπούλου. Εκτός από τη Μοσχολιού, συμμετέχει η επίσης αείμνηστη Μαρία (ή «Μαίρη» όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο) Δημητριάδη και ο παντελώς άγνωστος Σπύρος Μάτσος. Πρόκειται για τον δεύτερο (και τελευταίο στην Ελλάδα) δίσκο του συνθέτη μετά τη «Συνάντηση» του 1969 - όπου έκανε το ντεμπούτο του ο Γιάννης Πάριος - και μπορούμε να πούμε ότι περιλαμβάνει κατά βάση λαϊκά τραγούδια, αλλά με έντονα στοιχεία εκμοντερνισμού. Κανένα τους δεν έγινε γνωστό, όμως αυτό δεν έχει απολύτως καμία σημασία μια και πρόκειται για ένα καθαρά συλλεκτικό άλμπουμ."
Κλικάρετε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρη την παρουσίαση του δίσκου και πληροφορίες για το συνθέτη Άγγελος Σέμπο (βρίσκεται στις ΗΠΑ) κ.λπ.
Κλικάρετε ΕΔΩ για να ακούσετε από τη +Μαρία Δημητριάδη το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ σε στίχους Κωστούλας Μητροπούλου.
Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο, αλλά η Κωστούλα Μητροπούλου ήταν από τους συνιδρυτές, μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος που στεγάζεται από τις 9 Οκτωβρίου 2009 στην Ιερά Οδό.
Η Κωστούλα Μητροπούλου από τη δεκαετία του ΄50 "αποθήκευε στην κουζίνα της ταινίες" για να προβάλλονται σήμερα, μαζί με άλλες ταινίες στην Ιερά Οδό.
Και επί προσωπικού: Από το Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2007 εργαζόμαστε με τη γραφίστρια κα Φωτεινή Κοσμίδου στο "στήσιμο" του Ιστορικού Λευκώματος "Χαϊδάρι - Τόπος και Άνθρωποι". Είχαμε δοκιμάσει περίπου δεκαπέντε εξώφυλλα για το βιβλίο και τελικά είχαμε "καταλήξει" σε ένα γιατί είχαμε βάλει και μια καταληκτική ημερομηνία. Μετά την "τελική επιλογή" πήγαμε με τη γυναίκα μου Κ.Ατμ. στα Ζαγοροχώρια για να "αδειάσει" το κεφάλι μου. Μεταξύ των άλλων χωριών επισκεφτήκαμε και το Μονοδένδρι όπου εκεί... είδαμε μια έκθεση φωτογραφιών της Κωστούλας Μητροπούλου και τότε... πήρα τη μεγάλη απόφαση: Κίτρινο εξώφυλλο με μαύρο φιλμ με εικόνες από τη ζωή και τα κτήρια του Χαϊδαρίου. Δείτε ΕΔΩ το εξώφυλλο.
Όπως γράψαμε στην ανάρτηση για τα εγκαίνια της Ταινιοθήκης της Ελλάδας "έχουμε περισσότερους λόγους να χαιρόμαστε", μερικούς από τους λόγους τους έχουμε αποκαλύψει όμως υπάρχει και ένας ακόμα.... (η συνέχεια επί της οθόνης του ντοκιμαντέρ...)

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ανάρτηση. Άραγε στην ταινιοθήκη της Ελλάδας θα μπορώ να βρω τους βοσκούς της συμφοράς του Νίκου Παπατάκη, που το ψάχνω καιρό τώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το γνωρίζω. Ψάχνουμε και εμείς ένα ντοκιμαντέρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή