Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Ο Φραγκίσκος Ρενέ ντε Σατωμπριάν περιγράφει την Ελευσίνα, την Ιερά Οδό, τον Κηφισό, τον Ελαιώνα κ.λπ. (1806)Ο υποκόμης Φραγκίσκος Ρενέ ντε Σατωμπριάν γεννήθηκε στη Γαλλία το 1768.
Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών, Πρέσβυς της Γαλλίας στο Βερολίνο…
Ως πολιτικός και ως συγγραφέας υποστήριξε την Ελληνική Επανάσταση του 1821…
Το 1829 αποσύρθηκε από την πολιτική και αφιερώθηκε στην λογοτεχνία.
Το 1806 ο Σατωμπριάν φτάνει στην Μεθώνη, επισκέπτεται την Τρίπολη, το Άργος, διανυκτερεύει στην Ελευσίνα -προετοιμάζεται ψυχικά και πνευματικά -, για να επισκεφτεί μέσω της Ιερά Οδού την Αθήνα…
Ο Σατωμπριάν περιγράφει αναλυτικά το τι είδε ερχόμενος από την Μεθώνη στην Αθήνα. Εδώ όμως παρουσιάζουμε:
Ένα μικρό απόσπασμα για την Ελευσίνα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα δεν συνάντησε κανέναν να μιλάει Ελληνικά...Διαβάστε
«Κι΄ όμως, ποιός θα το πιστέψει! Η Ελευσίνα, είναι σήμερα σχεδόν ολότελα σβυσμένη από τη μνήμη των Ελλήνων. Ο αναγνώστης πληροφορήθηκε πως μίλησε γι΄ αυτήν ο Αθηναίος. «Το νησί της Σαλαμίνας δε διατήρησε τ΄ όνομά της, λέει ο κ.Φωβέλ στις «Αναμνήσεις» του, και μαζί μ΄ αυτό ξεχάστηκε και τ΄ όνομα του Θεμιστοκλή». Ο Σπόν, ιστορεί πως έμεινε στη Σαλαμίνα στο σπίτι ενός Παπά – Γιάννη, «που ήταν ο λιγώτερο αμαθής από τους ενορίτες του, αφού ήξερε πως το νησί λεγόταν κάποτε Σαλαμίνα, και μας είπε πως το είχε μάθει από τον πατέρα του». Η αδιαφορία αυτή των Ελλήνων προς την πατρίδα τους, είναι αξιοθρήνητη και αισχρή. Όχι μόνο δεν ξέρουν την ιστορία τους, μα σχεδόν όλοι τους αγνοούν τη γλώσσα που τόσο τους δόξασε. Είδαμε έναν Άγγλο, που παρακινημένος από ιερό ζήλο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να δώσει μαθήματα αρχαίας Ελληνικής…»

Διαβάστε ένα μικρό απόσπσμα που έχουμε ήδη αναρτησει παλαιότερα για την ΙΕΡΑ ΟΔΟ.


Μια μεγαλύτερη περιγραφή για την Ελευσίνα, Λίμνες των Ρειτών (Κουμουνδούρου), Ιερά Οδό, Κηφισό, Ελαιώνα, Κεραμικό διαβάστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου