Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Καλλιόπη Παπαγγελή: "ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο", 2002Διαβάστε ΕΔΩ το βιβλίο της κας Παπαγγελή από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ιδρύματος Λάτση.

Διαβάστε ΕΔΩ για την πορεία των αρχαιολογικών ανασακαφών στο χώρο.
Σημειώνουμε ότι α) το χωριό Ελευσίς ήταν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ή αρκετά σπίτια που έπρεπε να απολλοτριωθούν και να απομακρυνθούν (εκεί είχε στρατοπεδεύσει και ο Γιώργος Καραϊσκάκης)
β)"Η πρώτη μελέτη των μνημείων της Ελευσίνας γίνεται κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το 1812, από την Society of Dilettanti" γ)Η διεύθυνση των ανασκαφών ανατίθεται στον Δημ. Φίλιο, ο οποίος είχε σπουδάσει αρχαιολογία στο Μόναχο. Εξαρχής συνεργάζεται μαζί του ο γερμανός αρχιτέκτων W. Dorpfeld. Ο Δημ. Φίλιος εργάστηκε στις ανασκαφές της Ελευσίνας πάνω από μία δεκαετία, από το 1882 μέχρι το 1894 (δείτε το εξώφυλλο του βιβλίου ΕΛΕΥΣΙΣ του Δ.Φίλιου (1906) στην παρακάτω ανάρτηση δ)Πως φυλάχτηκαν τα ευρήματα στη Κατοχή "Με την έκρηξη του ελληνοϊταλικού πολέμου λαμβάνονται μέτρα διασφάλισης των αρχαίων του Μουσείου Ελευσίνας. Τα «πρώτης τάξεως αρχαία», όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιο¬λογικό Μουσείο, ενώ τα υπόλοιπα μικροευρήματα εγκιβωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε αρχαία δεξαμενή, λαξευμένη στο βράχο του λόφου, η οποία στη συνέχεια σφραγίστηκε. Τα μεγαλύτερα αγγεία και τα λίθινα εκθέματα συγκεντρώθηκαν στη δυτική αίθουσα του Μουσείου, που θεωρήθηκε ασφαλέστερη ως η μόνη τσιμεντοσκεπής. Μέσα σ’ αυτήν τα αρχαία καλύφθηκαν με αλλεπάλληλες στρώσεις επιχώσεων. Τα ογκώδη αντικείμενα, που ήταν δύσκολο να μετακινηθούν από τα βάθρα τους, παρέμειναν στη θέση τους προστατευμένα από σάκους γεμάτους χώμα" ε)Το σημαντικό ρόλο του αρχαιολόγου Κ.Κουρουνιώτη που με την ομάδα Γ. Μυλωνάς, Ιω. Τραυλός, Ιω. Θρεψιάδης εργαστηκαν για την εξερεύνηση του αρχαιολογικού χώρου, οι οποίοι (συνεργάτες) συνέχισαν το έργο του και μετά το θάνατο του Κουρουνιώτη στα 1945 στ) Για τον Ιωάννη Τραυλό (γνωστό σε μας από προηγούμενες αναρτήσεις) η κα Παπαγγελή αναφέρει "Στον αρχιτέκτονα Ιω. Τραυλό οφείλονται όλα τα ακριβέστατα τοπογραφικά σχέδια του Ιερού καθώς και οι αποτυπώσεις και προτάσεις αποκατάστασης των περισσότερων μνημείων. Ερεύνησε επίσης το Ιερό της Αφροδίτης του Δαφνιού, την πορεία της Ιεράς Οδού στην περιοχή των Ρειτών και το 1950 αποκάλυψε τη ρωμαϊκή γέφυρα του ελευσινιακού Κηφισού. Στη δεκαετία του '60 ανέσκαψε τη Β.Δ. βοηθητική περιοχή του Ιερού, τμήματα του τείχους και τις «Άστυδε Πύλες». Σποραδικές έρευνες, πολύ περιο¬ρισμένης έκτασης, διενήργησε και στη δεκαετία του '80, ενώ μέχρι το θάνατο του, το 1985, δεν έπαψε να ασχολείται με μελέτες και έρευνες για την Ελευσίνα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου