ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ - ΓΛΩΣΣΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ
Σάββατο 23 Απριλίου 2011
ΕΚΘΕΣΗ: Έργα του 20ού και 21ου αιώνα από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
[Καθολικό Μονής Δαφνίου: Ο Άγιος Βάκχος στο τύμπανο της βόρειας θύρας που οδηγεί από το ναό στον νάρθηκα]
[Ο Άγιος Βάκχος (1895), αντίγραφο του Ιταλού συντηρητή του Καθολικού της Μονής Δαφνίου Francesco Novo]. Στην έκθεση εκτός από τον Άγιο Βάκχο (ΒΧΜ 1673) εκτίθενται και οι Άγιοι Σέργιος (ΒΧΜ 22926) και Ευστράτιος (22955). Τα έργα είναι τέμπερα σε χαρτί και σε κλίμακα 1:10.
Από το πληροφοριακό υλικό στην έκθεση διαβάζουμε:
"Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου μαι μερίδα Ευρωπαίων καλλιτεχνών, όπως οι Emile Gilleron (1851-1924) και υιός (1885-1939) και o Francesco Novo επισκέπτονται τον Ελλαδικό χώρο και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα Βυζαντικά Μνημεία. Μια σειρά αντιγράφων τους περιήλθε στο Βυζαντινό Μουσείο με πρωτοβουλία του Βυζαντινολόγου και δ/ντη του Μουσείου στα χρόνια 1923-1960 Γεώργιου Σωτηρίου. Όπως συχνά αποδεικνύει η σύγκριση του αντιγράφου με το πρωτότυπο, οι καλλιτέχνες άλλοτε εξωραΐζουν το ζωγραφικό ύφος και άλλοτε το μεταγράφουν σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα."
--------
Πιστό στο ανανεωτικό πνεύμα τού -πρόωρα χαμένου διευθυντή του- Δημήτρη Κωνστάντιου, συνεχίζει να συνδέει τη βυζαντινή τέχνη με τα νεότερα χρόνια. Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της έκθεσης «Εργα του 20ού και 21ου αιώνα από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου» μάς επιτρέπει να παρατηρήσουμε πώς καλλιτέχνες όπως ο Φώτης Κόντογλου ή ο μαθητής του Γιάννης Τσαρούχης, αλλά και μεταγενέστεροι, προσέγγισαν ή αξιοποίησαν τα διδάγματα της βυζαντινής τέχνης.
Διαβάστε περισσότερα για την έκθεση ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Παρόμοια θέματα στο blog ΕΔΩ και στο Roseta Books ΕΔΩ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου