Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Ελληνικά τα πολυβολεία στην κορυφογραμμή του Όρους Αιγάλεω στον Κορυδαλλό?


[Ελληνικά τα πολυβολεία στην κορυφογραμμή του Όρους Αιγάλεω στον Άνω Κορυδαλλό?]

Στις 26 Απριλίου του 2008 γράφαμε στο blog του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. "Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδύκτιο δεν πρόκειται ακριβώς για σταθμούς χωρίς διακριτικό τίτλο, αφού στις συχνότητες που προαναφέρθηκαν είναι γνωστός σε όλους τους Αθηναίους ότι εκπέμπουν οι παρακάτω σταθμοί: στους 87,5 ο Κρήτη FM, στους 95,8 ο Disco Boom Boom Radio και ο Φλόγα 100,0.
Ζαχαρίτσα και Πολυβολεία είναι οι θέσεις που επιλέγουν διαχρονικά στα FM σταθμοί που αλλάζουν ονόματα…"


Εννοούσαμε τα Πολυβολεία στην κορυφογραμμή του Όρος Αιγάλεω στον Άνω Κορυδαλλό... Τα πολυβολεία αρχικά είχαμε γράψει, στην πρώτη ανάρτηση, ότι ήταν κατασκευασμένα από τους Γερμανούς. Όμως νεώτερες πληροφορίες μας λένε ότι " Κατα πάσα πιθανότητα πρόκειται για τις θέσεις μιας Ελληνικής αντιαεροπορικής πυροβολαρχίας που ήτανε ταγμένη πρίν από το ξέσπασμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και προστάτευε το λεκανοπέδιο τον Πειραιά αλλά και την Σαλαμίνα"
Τα πολυβολεία είναι δύο μεγάλα με διάμετρο περίπου δέκα μέτρα και ένα μικρότερο, λίγο μακρύτερα (διαφέρει σε τεχνική, μέγεθος και θέση από τα προηγούμενα δύο). Η τεχνική τους διαφέρει από εκείνη που έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενη ανάρτηση στο Διομήδειο Κήπο και στο Δαφνί.
Ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολύ κοντά από τα (αντιαεροπορικά) Πολυβολεία της φωτογραφίας βρίσκεται σήμερα μονάδα της αεροπορίας.
Περισσότερες πληροφορίες δεν διαθέτουμε για την ώρα. Καταγράφουμε τα πολυβολεία και μαζί με άλλα θέματα συνεχίσουμε την έρευνα...
------------
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ TO ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ BLOG FORTIFICATIONS ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΟΧΥΡΑ Κ.ΛΠ.
"Τα πολυβολεία είναι όντως της ελληνικής αντιεροπορικής πυροβολαρχίας. Πιθανά θα παρατηρήσατε 3 με 4 μεγάλες στρογγυλές βάσεις τα οποία προστάτευαν τα πυροβόλα, επίσης θα πρέπει να υπήρχαν και 1 με 2 μικρότερα «πολυβολεία» που ήτανε τοποθετημένα τα όργανα παρατήρησης και διεύθυνσης πυρός. Από αναφορές σε κάποια βιβλία η πυροβολαρχία αυτή είχε καταρρίψει τουλάχιστον ένα Γερμανικό αεροσκάφος και ήτανε εξοπλισμένη με Γερμανικά πυροβόλα Flak των 88mm."
-----------------------------------

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Απ' όλες τις αναρτήσεις αλλά και την έρευνα που κάνουμε για την ιστορία και το περιβάλλον της περιοχής προκύπτει η αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Ιστορίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Αθήνας. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε. Στην επόμενη ανάρτηση θα παρουσιάσουμε τις δύο απαντήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στην πρότασή μας "Να γίνει το ΜΠΛΟΚ15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου