Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ο γάμος του Σίμωνα Καρά στο Δαφνί, 26 Δεκεμβρίου 1950 - Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι έχουμε στο αρχείο μας ένα βιβλίο για το γάμο στο Δαφνί


[Φωτ. "Μετά την στέψιν" του Σίμωνα Καρά με την Αγγελική Βατούγιου στη Μονή Δαφνίου]

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι τελικά βρέθηκε το βιβλίο του "Σίμωνος Ι. Καρά - Η Βυζαντινή Ακολουθία του Γάμου" (έκδοση 1988) το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του αναφέρεται στο γάμου του συγγραφέως και μουσικού. (Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στην αγορά.)
Υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για το γάμο καθώς και πολλές φωτογραφίες από το εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της Μονής Δαφνίου.
Σύμφωνα με τον Σίμωνα Καρά "η γαμήλιος τελετή εισήλθε ψάλλουσα - τη συνοδεία οργάνων ελληνικών - παλαιάν αθηναϊκή πατινάδα προς τιμή της Παναγίας: "Κερά Χρυσοδαφνιώτισσα μεγάλη Σου 'ναι η χάρη/ με το ψηφί, με το ριγλί με το μαργαριτάρι".
[περισσότερα για το τραγούδι που το ερμήνευσε η Δόμνα Σαμίου σε διδασκαλία του Σίμωνα Καρά μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ και να ακούσετε και το τραγούδι]
Ο γάμος πραγματοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1950, είχε διάρκεια 3,5 ώρες και λίγα χρόνια αργότερα μεταδώθηκε από το BBC.
Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες για το γάμο και το βιβλίο.

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ: Έργα του 20ού και 21ου αιώνα από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου


[Καθολικό Μονής Δαφνίου: Ο Άγιος Βάκχος στο τύμπανο της βόρειας θύρας που οδηγεί από το ναό στον νάρθηκα]


[Ο Άγιος Βάκχος (1895), αντίγραφο του Ιταλού συντηρητή του Καθολικού της Μονής Δαφνίου Francesco Novo]. Στην έκθεση εκτός από τον Άγιο Βάκχο (ΒΧΜ 1673) εκτίθενται και οι Άγιοι Σέργιος (ΒΧΜ 22926) και Ευστράτιος (22955). Τα έργα είναι τέμπερα σε χαρτί και σε κλίμακα 1:10.
Από το πληροφοριακό υλικό στην έκθεση διαβάζουμε:
"Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου μαι μερίδα Ευρωπαίων καλλιτεχνών, όπως οι Emile Gilleron (1851-1924) και υιός (1885-1939) και o Francesco Novo επισκέπτονται τον Ελλαδικό χώρο και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα Βυζαντικά Μνημεία. Μια σειρά αντιγράφων τους περιήλθε στο Βυζαντινό Μουσείο με πρωτοβουλία του Βυζαντινολόγου και δ/ντη του Μουσείου στα χρόνια 1923-1960 Γεώργιου Σωτηρίου. Όπως συχνά αποδεικνύει η σύγκριση του αντιγράφου με το πρωτότυπο, οι καλλιτέχνες άλλοτε εξωραΐζουν το ζωγραφικό ύφος και άλλοτε το μεταγράφουν σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα."
--------
Πιστό στο ανανεωτικό πνεύμα τού -πρόωρα χαμένου διευθυντή του- Δημήτρη Κωνστάντιου, συνεχίζει να συνδέει τη βυζαντινή τέχνη με τα νεότερα χρόνια. Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της έκθεσης «Εργα του 20ού και 21ου αιώνα από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου» μάς επιτρέπει να παρατηρήσουμε πώς καλλιτέχνες όπως ο Φώτης Κόντογλου ή ο μαθητής του Γιάννης Τσαρούχης, αλλά και μεταγενέστεροι, προσέγγισαν ή αξιοποίησαν τα διδάγματα της βυζαντινής τέχνης.
Διαβάστε περισσότερα για την έκθεση ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Παρόμοια θέματα στο blog ΕΔΩ και στο Roseta Books ΕΔΩ

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Φωτογραφίες (Ε2) από τους αρχαίους τάφους στο Αιγάλεω: Σκελετός, αγγεία, μικροαντικείμενα, νομίσματα ("λεφτά υπάρχουν" αλλά είναι άυλοι τίτλοι)


[Ανθρώπινος σκελετός σε εξαιρετικά καλή κατάσταση]


[Αγνωστο σε εμάς εύρημα - Ίσως είδος τάφου εντός του οποίου βρέθηκε ο σκελετός στην παραπάνω φωτογραφία]


[Αρχαίο αγγείο μεγάλο όγκου και αποθηκευτικής ικανότητας]

Σήμερα ολοκληρώνουμε τη δημοσίευση φωτογραφιών που μας έστειλαν οι "Ενωμένοι ρεπόρτερ Ε.Π.Ε" και συγκεκριμένα ο "πράκτωρ Ε" για τους αρχαίους τάφους στο οικόπεδο του Αιγάλεω. Τους ευχαριστούμε.
Περισσότερες φωτογραφίες, video και σχόλια μπορείτε να δείτε στις αναρτήσεις παρακάτω και ΕΔΩ.
Λοιπόν "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" και δεν είναι εκεί που μας λένε. Βρίσκονται στο "χώμα": ιστορία, πολιτισμός, αγροτική παραγωγή, περιβάλλον, ορυκτός πλούτος, τα "πατάμε".

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Φωτογραφίες (Ε1) από τους αρχαίους τάφους στο Αιγάλεω: Σκελετός, αγγεία, μικροαντικείμενα, νομίσματα ("λεφτά υπάρχουν" αλλά είναι άυλοι τίτλοι)


[Αρχαίος τάφος με σπασμένο καπάκι. Από τον εκσκαφέα των θεμελίων; - Ο υπεύθυνος από την αρχαιολογικής υπηρεσίας έκανε καλή δουλειά.]


[Εσωτερικό τάφου με μικροαντικείμενα]


[Λεπτομέρεια από την ανωτέρω φωτογραφία]


["ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" αλλά είναι άλλης αξίας: Πολιτισμός,Ιστορία, Φροντίδα γης και περιβάλλοντος, θα τα ψάξουμε να τα βρούμε, να τα γνωρίσουμε, να τα αγαπήσουμε έτσι ώστε να τα φροντίσουμε;]

Γράφαμε στην προηγούμενη ανάρτηση "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" - ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕ ΤΟΥς ΤΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ". Εσείς είμαστε βέβαιοι είτε κάνατε διάφορους άσχετους συσχετισμούς, είτε θεωρήσατε την ανάρτηση πλάκα.
Λοιπόν "λεφτά υπάρχουν" και αυτά βρίσκονται στο χώμα. Είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, οι καρποί της γης. Δυστυχώς την αφήσαμε χέρσα. Δεν την καλλιεργήσαμε, δεν την αγαπήσαμε, δεν τη φροντίσαμε. Φυσικά όχι εμείς. Με άλλους κάποιοι "τα φάγανε μαζί", αλλά αυτό είναι "από άλλο ανέκδοτο", όπως θα έλεγε και ο μακαρίτης ο Ζαμπέτας (Αιγάλεω CITY) αν ζούσε, και αυτά τα "ανέκδοτα" τα λέμε σε άλλα ιστολόγια, ουφφφφφφ.
----
Οι "Ενωμένοι Ρεπόρτερ Ε.Π.Ε." και συγκεκριμένα ο "πράκτωρ Ε" αποφάσισε να μας στείλει τις πρώτες - πρώτες φωτογραφίες από την ανασκαφή στο οικόπεδο του Αιγάλεω. Τον ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, αν και δεν τον γνωρίζουμε.

Ο "πράκτωρ Ε" (έτσι υπογράφει) μας έστειλε φωτογραφίες μόνο, οι σχολιασμοί είναι δικοί μας και ίσως κάποια περιγραφή να είναι λανθασμένη. Απολαύστε λοιπόν τις φωτογραφίες (Ε1) και να μας ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΊΤΕ πάλι για να δείτε τις φωτογραφίες Ε2.

Δείτε άλλες αναρτήσεις με φωτογραφίες και video από τον "πράκτωρ Γ" ΕΔΩ ΕΔΩ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Απ΄ ότι θα διασπιστώσετε οι φωτογραφίες "μιλάνε" από μόνες τους. Έχουν ληφθεί από διαφορετικές μηχανές, άλλες μέρες και από διαφορετικούς "πράκτορες".

"ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" - ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ


[Αυτές είναι πεντάρες, καμία σχέση με τα "αρχαία ταφικά νομίσματα"]

-Λάβαμε την παρακάτω αναφορά από τους «Ενωμένους ρεπόρτερ Ε.Π.Ε.» και τη δημοσιεύομε όπως έχει. Δεν είναι πλάκα.
-------

Προς Κέντρο Επιχειρήσεων ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ
Αναφορά πράκτορα Ε.


ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ - ΒΡΕΘΗΚΑΝ!

Στη διάρκεια της χθεσινής ανασκαφικής ημέρας (σ.σ. προφανώς εννοεί την Πέμπτη 14/11/2011) στο γνωστό οικόπεδο βρέθηκαν διάφορα αγγεία και σκεύη, ίχνη φωτιάς καθώς και αρχαία νομίσματα.Τα ευρήματα αφού επεξεργαστούν θα εκτεθούν στο Μουσείο Μενιδίου.
Ο χώρος έχει περιφραχθεί…

Άγνωστο παραμένει το ποσό των χρημάτων που βρεθήκαν και οργιάζουν οι φήμες ότι αυτά εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν έλεγε Λεφτά Υπάρχουν. Υπάρχουν υπόνοιες ότι μέρος τους ήδη στάλθηκε στο εξωτερικό για να καλύψουν την επομένη δόση δανείου.

Θα ακολουθήσει φωτογραφικό υλικό από τους προηγούμενες ημέρες

(Σημείωση του διαχειριστή: Το υλικό το είδαμε. Είναι εντυπωσιακό… Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας)

Δείτε την πρώτη ανάρτηση για τους αρχαίους τάφους ΕΔΩ και το video που "σαρώνει" ΕΔΩ.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρέθηκαν πέντε αρχαίοι τάφοι στο Αιγάλεω/ Η περιοχή δεν έχει καμία σχέση με την Ιερά Οδό/ Προφανώς πρόκειται για αρχαίο νεκροταφείο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡ


[Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στους τάφους βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός και διάφορα αγγεία. Η αρχαιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη]

[Ένας από τους αρχαίους τάφους από ψηλά]


[Το οικόπεδο που βρέθηκαν οι πέντε τάφοι]

Στο "Κέντρο επιχειρήσεων" του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. μας ενημέρωσαν για την ύπαρξη των αρχαίων τάφων. Ευχαριστούμε τους φίλους που μας ενημέρωσαν και τους "Ενωμένους ρεπόρτερ" για τη φωτογράφιση και το video που μας έστειλαν.

Επισκεφτήκαμε το χώρο, και πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη διάρκεια της εκσκαφής των θεμελίων της οικοδομής, ο υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας διέκρινε αρχαία ίχνη. Ως γνωστό τα τελευταία χρόνια για την εκσκαφή θεμελίων στην περιοχή απαιτείται να παρεβρίσκεται εκπρόσωπος της αρμόδιας Εφορείας.

Διασπιστώθηκαν λοιπόν αρχικά τα αρχαία ίχνη και στην συνέχεια οι αρχαίοι τάφοι, που είναι "παρόμοιοι με αυτούς που βρέθηκαν στην Ιερά Οδό μετά την Αφαία, λίγο πριν τη γέφυρα του Σκαραμαγκά" όπως μας είπε ένας από τους περίεργους της περιοχής.
[Αυτόν ΕΔΩ το τάφο στο Σκαραμαγκά υποθέτουμε ότι εννοεί ο "περίεργος" της περιοχής]

Η ύπαρξη πέντε αρχαίων τάφων σε τόση περιορισμένη έκταση, περίπου 250 τ.μ. μας κάνει να αναρωτηθούμε αν στην περιοχή υπήρχε αρχαίο νεκροταφείο, και ενδεχομένως και αρχαίος δρόμος μικρότερης ίσως σημασίας από την Ιερά Οδό.

[ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ VIDEO]

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Το έντυπο για τον Ελαιώνα ετοιμάζεται... Σήμερα αναρτούμε δύο φωτογραφίες από το αρχείο του Γιάννη Ιγγλέση

ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΕΘΥΝΘΟΥΝ

[Στον κόκκινο κύκλο είναι ο Ελαιώνας. Φαίνεται καθαρά ο ποταμός Κηφισός που τον διασχίζει και αριστερά η μαύρη γραμμή είναι η Ιερά Οδός]


[Άποψη των Αθηνών από τον Προφήτη Ηλία (Χαϊδάρι). Η περιοχή με το πράσινο είναι ο Ελαιώνας]