Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Γιάννης Τσαρούχης (Πειραιάς, 13 Ιανουαρίου 1910 – Αθήνα, 20 Ιουλίου 1989) | Αντίγραφο από τη Μονή Δαφνίου

 


Αντίγραφο Γιάννη Τσαρούχη - Μωσαϊκό Δαφνιού, αντίγραφο του 1919. Νερομπογιά σε χαρτί, 19,7Χ33 

Ο Γιάννης Τσαρούχης η επίσκεψή του στο Δαφνί το 1920 (ή το 1919) και το Μωσαϊκό αντίγραφο

Η επιρροή που δέχτηκε ο Γιάννης Τσαρούχης από τις πρώτες εντυπώσεις του Δαφνιού  ήταν σημαντική ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωγραφικής του δημιουργίας. Εμπνέεται και ζωγραφίζει το αντίγραφο της «Προσευχής Ιωακείμ και Άννας».

«… Το αντίγραφο του Δαφνιού το είχα κάνει πριν φύγει η μητέρα μου για το εξωτερικό. Θυμούμαι πως πήγαμε με αμάξι με άλογα, το 1920, για να λειτουργήσουμε την εκκλησία, γιατί το Δαφνί λειτουργιόταν τότε. 
Τον παπά τον πήραμε μαζί μας με το αμάξι. Έμενε απέναντι απ΄ το σπίτι μας σε μια μάντρα με πολλά δωμάτια, ήταν Κρητικός κι είχε δώδεκα παιδιά. Το δωδέκατο το είχε βαφτίσει ο βασιλιάς…
…Ένα άλλο είδος εντύπωσης μου ΄χαν κάνει οι δυό μου επισκέψεις στο Δαφνί. Στη δεύτερη έκανα το αντίγραφο. Η ευχάριστη ταραχή που μου προξένησαν αυτά τα μωσαϊκά ήταν σαν μια πληγή που εδέχτηκα. Μια πληγή που ξαναμάτωσε όταν γνώρισα τον Κόντογλου και είδα τα εξαιρετικά αντίγραφα που είχε κάνει απ΄ το Δαφνί και τον Όσιο Λουκά...
....Τα λόγια του Κόντογλου... εξήγειραν ζωηρές εντυπώσεις από τις ρεκλάμες του Δεδούσαρου του καραγκιοζοπαίχτη, την πληγή απ΄ τις πρώτες εντυπώσεις του Δαφνιού...»

Απόσπασμα από το βιβλίο: Γιάννης Τσαρούχης, Ζωγραφική, σελ.21-23, εκδ.Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, 1990.



Φωτογραφία από το εσωτερικό της Μονής Δαφνιού 
Η προσευχή των Αγίων Ιωακείμ και Άννας, Δαφνί 11ος αι.
The prayer of Sts Joachim and Anna,Monastery of Daphni (Attica), 11th c. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου