Ο Ρόδακας στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.
Οι 1+1 Καρυάτιδες της Ελευσίνας στα Μικρά Προπύλαια - ΕΦΑΔΑ [ΕΔΩ]
"....Το εσωτερικό προστώο είχε διαφορετική διαμόρφωση. Στεγαζόταν με επίπεδη φατνωματική οροφή την οποία στήριζαν δύο μνημειακές «Καρυάτιδες» από πεντελικό μάρμαρο.
Η μία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, ενώ η άλλη κλάπηκε από τον Άγγλο περιηγητή Έντουαρντ Κλαρκ και μεταφέρθηκε στο Καίμπριτζ το 1812, όπου βρίσκεται έως σήμερα.
Και οι δύο παριστάνουν Κόρες που φέρουν στο κεφάλι τους τη μυστηριακή κίστη, δηλαδή το κυλινδρικό κάνιστρο στο οποίο φυλάσσονταν και μεταφέρονταν τα ιερά αντικείμενα της λατρείας. Οι κίστες επίσης ήταν διακοσμημένες με ανάγλυφα σύμβολα της λατρείας της Δήμητρας..."
Η Καρυάτιδα της Ελευσίνας στολισμένη με ρόδακες - Θαυμάστε το μέγεθός της....
[Οι περισσότερες φωτογραφίες από το διαδίκτυο]
ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ - BIOS MAKING ATYPICAL GROUNDS [ΕΔΩ]
Ο αρχαιο-ελληνικός οκταπέταλλος Ρόδακας συναντάται σε διάφορα σημεία αρχαιολογικών χώρων στην Ελευσίνα, όπως σε κιονόκρανα στο Ιερό τής Ελευσίνας, σε εισόδους ή βάσεις από πηγάδια σε στολίδια σε αγάλματα και άλλα. Επίσης ως σύμβολο εμφανίζεται και σε διάφορα νεότερα τοπόσημα της περιοχής, όπως στα ψηφιδωτά δάπεδα της βίλλας Ευταξία. Ο Αριθμός 8 συμβολίζει την αναγέννηση στους Αρχαίους Πολιτισμούς. Ο ρόδακας δεν είναι ένα στατικό σύμβολο αλλά είναι ένα δυναμικό σχέδιο που συνεχώς μεταβάλλεται και αλλάζει.
-------
-------
---------------------