Κυριακή 13 Ιουλίου 2025

Αναφορές για τη Μονή Δαφνίου (1941) και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, στο 2ο τόμο "Ο Λαβύριθμος" του τρίτομου μυθιστορήματος του Γιώργου Μιχαηλίδη με τίτλο "ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΓΝΕΙΑΣ"

 


Ο βασικός "ήρωας" Οδυσσέας Φραντζής, του μυθιστορήματος του Γιώργου Μιχαηλίδη, με τίτλο "ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΓΝΕΙΑΣ" μετά την κατάρρευση του μετώπου της Αλβανίας, μαζί με τους συντρόφους του λόχου του, ερχόμενοι στην Αθήνα, διανυκτερεύουν στον "αυλόγυρο της Μονής Δαφνίου...".

Το σχετικό απόσπασμα από το 2ο βιβλίο με τίτλο ο "Λαβύρινθος", σελ. 171:
"... Τέλος Μαΐου 1941, στην υποχώρηση, τα υπολείμματα του λόχου του Ηλία Σπάθη, πέρασαν τη νύχτα τους στον αυλόγυρο της Μονής Δαφνίου. Με το ξημέρωμα θα έπαιρνε ο καθένας το δρόμο του..."


Ο συγγραφέας και θεατράνθρωπος Γιώργος Μιχαηλίδης (1938 - 2018 - ΕΔΩ) αναφέρει στο τέλος του τόμου πως "Όλα τα ιστορικά γεγονότα, τα αποσπάσματα από κρατικά, κομμάτικά ή άλλα επίσημα έγγραφα που αναφέρονται στο μυθιστόρημα είναι πραγματικά..." (Β' τόμος, σ.508), δυστυχώς δεν ζει για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα της Μονής Δαφνίου αλλά και για άλλα θέματα σχετικά με το τρίτομο έργο του.

Στο δεύτερο τόμο υπάρχουν συχνές αναφορές για το "ΧΑΪΔΆΡΙ", εννοώντας το Στρατόπεδο Κρατουμένων στην πόλη. Εκείνη την εποχή όταν έλεγαν ΧΑΪΔΆΡΙ, εννοούσαν Στρατόπεδο Χαϊδαρίου - η πόλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση. Με αυτήν την έννοια το λογότυπο του Δήμου Χαϊδαρίου (1984 - Δήμαρχος Κυριάκος Ντηνιακός) με το ΜΠΛΟΚ15, είναι αντιπροσωπευτικό. [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΕΔΩ]

Κώστας Φωτεινάκης