Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Το κλασσικό ντοκιμαντέρ «ΔΑΦΝΙ - ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ» (1952) βρίσκεται επιτέλους στο αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.





Το ντοκιμαντέρ «ΔΑΦΝΙ - ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ» (1952) το αναζητούσαμε χρόνια και το είχαμε καταγράψει στη βιβλιογραφία του Ιστορικού Λευκώματος «ΧΑΪΔΑΡΙ – Τόπος και Άνθρωποι», 2007. Το αναζητούσαμε μέσω διαφόρων «οδών» και φυσικά μέσω της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Τελικά είμαστε τυχεροί. Συναντήσαμε τον σκηνοθέτη κ.Θ.Αδαμόπουλο που είχε δει την ταινία στο κινηματογράφο ΑΣΤΥ (1953), βρήκαμε το πρόγραμμα της προβολής και άλλα στοιχεία για το ντοκιμαντέρ (συντελεστές, παραγωγή κ.λπ) και για τον καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του ΕΜΠ και σκηνοθέτη της ταινίας «ΔΑΦΝΙ» Άγγελο Προκοπίου.
Γράφαμε στις 12/10/09 ότι έχουμε περισσότερους από τρεις λόγους για την μεταφορά και τη λειτουργία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην Ιερά Οδό. Ο επιπρόσθετος λόγος ήταν (να το πάρει το ποτάμι) το ντοκιμαντέρ που αναζητούσαμε…
Το ντοκιμαντέρ «Δαφνί» του Άγγελου Προκοπίου τελικά είχε εντοπιστεί στη Γερμανία (9/2/2010) και πρόσφατα μάθαμε (10/3/2010) από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος ότι βρίσκεται ήδη στο αρχείο της! Έχουμε κλείσει ραντεβού με τον «γκουρού» της Ταινιοθήκης, τον σκηνοθέτη κ.Θ.Αδαμόπουλο, για να προγραμματίσουμε τις λεπτομέρειες της προβολής του «πρώτου ελληνικού ντοκιμαντέρ τέχνης».
Διαβάστε ΕΔΩ λεπτομέρειες για το ντοκιμαντέρ και για το βιβλίο Άγγελου Προκοπίου (το ανακάλυψε η Μαρία Μπουρδάκη) που αναρτήσαμε στις 9/2/2010.
Για την προβολή θα σας ενημερώσουμε.
Είναι μια μεγάλη στιγμή και για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και για το Χαϊδάρι(Η Μονή Δαφνίου βρίσκεται στα όρια του Δήμου Χαϊδαρίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου