ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ - ΓΛΩΣΣΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ
Κυριακή 15 Αυγούστου 2021
Η συντήρηση του ισχυρού οχυρωματικού περιβόλου της Μονής Δαφνίου
ΑΚΥΡΟΝ - Πανσέληνο με το φως του φεγγαριού στη Μονή Δαφνίου | Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
Η εκτέλεση του Νίκου Πλουμπίδη 14 Αυγούστου 1954 σε μια χαράδρα στο Χαϊδάρι
Σάββατο 7 Αυγούστου 2021
O Ηλίας Μαμαλάκης στη Λ.ΑΘηνών μας μιλάει για τη Μάχη του Χαϊδαρίου, 6 & 8 Αυγούστου 1826 και το Γιώργο Καραϊσκάκη
Από την εκπομπή της ΕΤ 3 "Χώματα με Ιστορία". Στην αφήγηση ο Ηλίας Μαμαλάκης. Το α' μέρος "Γεώργιος Καραϊσκάκης: Τα πρώτα χρόνια", 2008.
Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
6 & 8 Αυγούστου 1826: Οι μάχες του Χαϊδαρίου | Γιορτάζουμε την επέτειο με τραγούδια για τον Καραϊσκάκη
6 και 8 Αυγούστου 1826: Οι μάχες του Χαϊδαρίου με τον Καραϊσκάκη, Φαβιέρο κ.ά. Αγωνιστές. [ΕΔΩ - ΕΔΩ - ΕΔΩ - ΕΔΩ]. Γιορτάζουμε τις μάχες με τραγούδια για τον Καραΐσκάκη.
Τραγούδια για τον Καραϊσκάκη:
Ένα τραγούδι του 1970 για τον Γ.Καραϊσκάκη (Κώστας Χατζής – Φώντας Φιλέρης) [ΕΔΩ]
Διονύσης Σαββόπουλος, “Ωδή στο Γεώργιο Καραϊσκάκη” από τον δίσκο Το Περιβόλι Του Τρελλού [ΕΔΩ]
Τραγούδι από την ταινία “ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ” σε στίχους και μουσική Νίκου Καλογερόπουλου. Ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. [ΕΔΩ]
Καραϊσκάκης - Τραγούδι: Λάκης Παππάς, Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης, Στίχοι: Δημήτρης Ιατρόπουλος [ΕΔΩ]
Καραϊσκάκης το 'λεγε - Τέλης Λιάκος [ΕΔΩ]
Στην Δόμβραινα στο Δίστομο [ΕΔΩ]
Ένα δημοτικό τραγούδι (στίχοι) για τον θανάσιμο τραυματισμό (δολοφονία) του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη [ΕΔΩ]
Κωστής Παλαμάς: Ποίημα για τον Καραϊσκάκη
Ἀπό «Τὰ δεκατετράστιχα», Ἅπαντα, τόμος 7ος, σ. 420, Ἀθήνα 1972.
Πόλεμος θἄρχιζε. Στὰ ξάγναντα, μπροστά μου,
κορφή, γκρεμός• τὸ βουνὸ μαῦρο. Ξαφνικὰ
τὸ βουνὸ ἀστράφτει μέσ’ στὴν ὑπνοφαντασιά μου
σὰν ἀπὸ φάσγανα γυμνὰ γιὰ φονικά.
Ὅσο κι ἂν ἐγερν’ ἐμὲ δείλια πρὸς τὰ χάμου,
μὲ μάτια πρόσμενα ὑψωμένα ἐκστατικὰ
τὰ πρῶτα βόλια νὰ σφυρίξουνε στ’ αὐτιά μου
κ’ ἔνιωθα κάτι σὰ φτερὸ στὰ σωθικά.
Καὶ νά! ἀπὸ τοῦ βουνοῦ τὴν κορωμένη ράχη
δὲ χύμησε μουγγρίζοντας ἡ ἀντάρα ἡ μάχη.
Τὸ βουνὸ χρυσὴ σκάλα, κλέφτες καὶ κουρσάροι
τὴν κατεβαίνανε, καὶ σ’ ὅλους μέσα ποιός;
Ἕνας ξεχώριζε, τοῦ Γένους τὸ καμάρι,
τῆς Καλογριᾶς ὁ Γιός
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Γεράσιμος Γερολυμάτος: Η μάχη του Χαϊδαρίου, 6-8 Αυγούστου 1826
Επιμελείται και γράφει ο Γεράσιμος Γ. Γερολυμάτος [ΠΗΓΗ ΕΔΩ]
Από τις 25 ως τις 28 Ιουλίου του 1826 τμήματα ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην Σαλαμίνα υπό την αρχηγία του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Στις 5 του Αυγούστου τα σώματα αυτά συνολικής δύναμης 2.500 ανδρών διεκπεραιώθηκαν στην Ελευσίνα, όπου ενώθηκαν με τα δύο τάγματα τακτικού στρατού 1000 ανδρών που τελούσαν υπό την αρχηγία του Γάλλου συνταγματάρχη Φαββιέ. Σε αυτούς προστέθηκε και ένας λόχος 80 φιλελλήνων υπό τον Ιταλό συνταγματάρχη Πίζα που μόλις είχαν φτάσει από την Μασσαλία. Ο στρατιωτικός εξοπλισμός περιελάμβανε και 4 ορεινά κανόνια. Συνολικά η δύναμη του στρατοπέδου της Ελευσίνας ανήλθε στους 3.580 άνδρες.
Μόλις είχαν προφτάσει να συγκεντρωθούν όλα τα σώματα στην Ελευσίνα, όταν έγινε γνωστό ότι ο Κιουταχής κατέλαβε την πόλη της Αθήνας. Ο Καραϊσκάκης και ο Φαββιέ αποφάσισαν αμέσως να περάσουν στη δράση. Το βράδυ της 5ης Αυγούστου το στράτευμα κινήθηκε προς το λεκανοπέδιο και τα μεσάνυχτα έφτασε στο Χαϊδάρι, όπου στρατοπέδευσε, καθώς η θέση θεωρήθηκε κατάλληλη λόγω των πτυχώσεων του εδάφους. Κατέλαβαν θέσεις σε ένα περιμανδρωμένο κήπο και στους λόφους που βρίσκονταν δεξιά και αριστερά από αυτόν. Ο τακτικός στρατός κατέλαβε τα δεξιά του κήπου με μέτωπο προς την πόλη. Αλλά δεν έμειναν για πολύ ώρα ανενόχλητοι.
6 Αυγούστου: 1η φάση της μάχης.
Κατά την χαραυγή της 6ης πρόβαλλε μέσα από τον ελαιώνα μια έφιππη τουρκική περίπολος η οποία αποκρούσθηκε με πυροβολισμούς. Μία ώρα μετά σώμα Τούρκων ιππέων που χωρίσθηκε σε δύο μέρη, επιχείρησε ταυτόχρονη διπλή επίθεση κατά των Κριεζώτη, Στ. Σέρβου, Κατσαρού και του Περραιβού που βρίσκονταν στα αριστερά του κήπου και με το άλλο, εναντίον του Γ. Χελιώτη που κατείχε τη δεξιά πλευρά. Η μάχη ξέσπασε ταυτόχρονα και στις δύο θέσεις. Ο Φαββιέ που βρισκόταν σε ομαλότερο μέρος, έστειλε το πρώτο τάγμα να βοηθήσει τον Κριεζώτη και το λόχο των φιλελλήνων προς τον Χελιώτη. Οι μεν Κριεζώτης, Σέρβος και οι λοιποί ανάγκασαν τους Τούρκους ιππείς να υποχωρήσουν, ο δε Χελιώτης και οι φιλέλληνες εκινδύνευσαν σοβαρά, γεγονός που έκανε τον Φαββιέ να τους στείλει προς βοήθεια δύο επιπλέον λόχους του δεύτερου τάγματος του τακτικού. Οι Τούρκοι έτσι υποχώρησαν και μετά απ΄αυτό, οι δύο αντίπαλοι επανήλθαν στις θέσεις τους. Οι Καραϊσκάκης και Φαββιέ μετά τις επιτυχίες του τακτικού στρατού στα σημεία όπου συνέδραμε για βοήθεια, συμφώνησαν να χρησιμοποιείται το τακτικό στο εξής, μόνο ως επικουρικό σε κάθε εμφανιζόμενη ανάγκη.
2η φάση της μάχης.