Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Κώστας Φωτεινάκης: Τιμητική Πρόσκληση στο Μίκη Θεοδωράκη (Μάιος 2007) | Τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στο Χαϊδάρι 28 Ιουλίου 2008

 


[Το Ιστορικό Λεύκωμα "ΧΑΪΔΑΡΙ - ΤΟΠΟΣ & ΑΝΡΘΡΩΠΟΙ" εκδόθηκε το 2007 και παρουσιάστηκε στον Κινηματογράφο "ΑΝΟΙΞΗ" στο Χαϊδάρι, 20 Μαΐου, 2007. Είχα καλέσει και τον μεγάλο συνθέτη, διανοητή και πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη γιατί στο Λεύκωμα λόγω της σχέσης του με το Χαϊδάρι - σύλληψη του Μίκη Θεοδωράκη στον Προφήτη Ηλία -  Χαϊδάρι" [21 Αυγούστου 1967].
 Δυστυχώς δεν μπορούσε να παραβρεθεί λόγω της αρρώστιας του. 
Ευτυχώς ο Μίκης Θεοδωράκης συμμετείχε το 2008 σε συναυλία που οργάνωσε ο Δήμος Χαϊδαρίου, στην Πλατεία Δημαρχείου, την ημέρα των γενεθλίων του 28 Ιουλίου 2008. [περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση]



Τιμητική πρόσκληση

Κύριε Θεοδωράκη

 Σας προσκαλώ να παραβρεθείτε στην παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος που έχει τον τίτλο:

Χαϊδάρι, Τόπος και Άνθρωποι.

Η ειδική τιμητική πρόσκληση σχετίζεται από το γεγονός ότι έχετε με το Χαϊδάρι μια

ιδιαίτερη σχέση.

 Σας θυμίζω

  • Την παροχή πολιτικού ασύλου που σας παραχωρήθηκε από την οικογένεια Τσούρμα τους πρώτους μήνες της δικτατορίας και τη σύλληψή σας στο Χαϊδάρι.
  • Την συμμετοχή σας στα εγκαίνια της «Πλατείας Λαού» στο Δάσος Χαϊδαρίου το 1981 επί δημαρχίας του αειμνήστου Δημήτρη Σκαμπά.
  • Την συναυλία που έγινε με έργα σας στο κινηματογράφο  Άνοιξη και στην οποία παραβρεθήκατε.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο βιβλίο στις σελ. 21, 109, 120, 198, 199.

 Την ιστορική διαδρομή της περιοχής μας και της πόλης μας επιχειρούμε να παρουσιάσουμε στο Ιστορικό Λεύκωμα «Χαϊδάρι, Τόπος και Άνθρωποι».

Ιερά Οδός – Ιερό Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά – Ιερά Μονή Δαφνίου – Μάχη του Χαϊδαρίου με τον Καραϊσκάκη και τον Φαβιέρο (1826) – Νικηφόρος Λύτρας και Νικόλαος Γύζης στο «κτήμα Χαϊδάρι» του Νικόλαου Νάζου – Μικρασιάτες Πρόσφυγες – Πόντιοι – Ψ.Ν.Α. Δαφνίου και Δρομοκαϊτείου – Στρατόπεδο Χαϊδαρίου  και Εθνική Αντίσταση - Πρωτομαγιά του 1944 – Η Εκτέλεση του Νίκου Πλουμπίδη το 1956 – Η Γιορτή Κρασιού – Ο Σκαραμαγκάς και τα Ναυπηγεία - Η Βία και Νοθεία το 1961 – Δικτατορία 1967 - Το Χαϊδάρι στο ελληνικό τραγούδι – Το Ποικίλον Όρος κτλ είναι μόνο μερικά από τα θέματα που παρουσιάζονται στο Ιστορικό Λεύκωμα.

 Θα ήταν λοιπόν μεγάλη χαρά για εμάς να παραβρεθείτε για μια ακόμα φορά στην πόλη μας, στις 20 Μαΐου 2007.

Με την ευκαιρία αυτή σας ενημερώνω ότι το Χαϊδάρι συμπληρώνει 60 χρόνια Δήμος· μέχρι το 1934 ανήκε στο Δήμο Αθηναίων, μέχρι το 1935 αποτελούσε τμήμα της Κοινότητας Αιγάλεω, το 1935 γίνεται αυτόνομη Κοινότητα Χαϊδαρίου και στις 22 Μαΐου 1947 γίνεται Δήμος.

 Σας περιμένουμε.

Κώστας Φωτεινάκης

Επιμελητής της έκδοσης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου