Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: π. Γεώργιου Φραγκιαδάκη "ΜΝΗΜΕΣ ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ - ΧΑΪΔΑΡΙ", 1982 | Το πρώτο βιβλίο για την ιστορία του Χαϊδαρίου


[ΚΛΙΚ ΕΔΩ  ΕΔΩ - ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΈΒΑΣΜΑ]

Το Χαϊδάρι ευγνωμονεί τον π.Γεώργιο Φραγκιαδάκη για την πολύτιμη έρευνα και το βιβλίο του «ΜΝΗΜΕΣ - ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ – ΧΑΪΔΑΡΙ», 1982.

ΜΝΗΜΕΣ για το παρόν, ιστορική κληρονομιά  για  το μέλλον….

του Κώστα Φωτεινάκη

Έχω τη χαρά να αναπαράγω ψηφιακά το πολύτιμο βιβλίο που έγραψε ο π.Γεώργιος Φραγκιαδάκης με τίτλο «ΜΝΗΜΕΣ - ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ – ΧΑΪΔΑΡΙ».

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1982, 60 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και αναπαράγεται αυτούσιο ψηφιακά το 2022, 40 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση.

Η πόλη ευγνωμονεί τον π.Γεώργιο Φραγκιαδάκη για την πολύτιμη πρωτογενή έρευνα που έκανε, για τις συνεντεύξεις που πήρε από τους πρώτους ανθρώπους ή τους απογόνους τους, που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα πάτρια εδάφη της Μικράς Ασίας, να δημιουργήσουν τον οικισμό της Νέας Φώκαιας και να κατοικήσουν το Χαϊδάρι.

Το βιβλίο «ΜΝΗΜΕΣ, ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ – ΧΑΪΔΑΡΙ», 1982, είναι το πρώτο ολοκληρωμένο βιβλίο για την ιστορία του Χαϊδαρίου και αποτέλεσε ένα έναυσμα για τη έκδοση του δικού μου ιστορικού λευκώματος με τίτλο «Χαϊδάρι – Τόπος & Άνθρωποι», το 2007,  60 χρόνια από τη μεταβολή και της αναγνώρισης της κοινότητας σε Δήμο Χαϊδαρίου (ΦΕΚ 107Α - 04/06/1947).

Το βιβλίο «ΜΝΗΜΕΣ, ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ – ΧΑΪΔΑΡΙ» που διαβάζετε τώρα, σαρώθηκε (scanner) αυτούσιο, είναι από τη βιβλιοθήκη του Ευάγγελου Καλούμενου.

Ο Ευάγγελος Καλούμενος (1894 -1982) ήταν πολιτικός μηχανικός και διετέλεσε Κοινοτάρχης του Χαϊδαρίου (1946), η δε οικία του επί της οδού Σάμου και Καραϊσκάκη, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο κτήριο (2002). Οι σημειώσεις του Ευάγγελου Καλούμενου επί του βιβλίου διατηρούνται αυτούσιες και αποτελούν  ένα επιπλέον ιστορικό στοιχείο για την πόλη.

Οι μοναδικές προσθήκες που έγιναν στην αρχή του παρόντος ψηφιακού βιβλίου είναι ο πρόλογος που διαβάζετε και το χρονολόγιο των Διοικητικών Μεταβολών  του Δήμου Χαϊδαρίου από το 1935 – 1961. Μέχρι το 1935 οι οικισμοί Χαϊδάρι, Νέαι Φώκαι (Νέα Φώκαια), Δαφνί και Σκαραμαγκάς διοικητικά ήταν ενταγμένοι στην Κοινότητα Αιγάλεω.

Ευχαριστώ πολύ τον π.Γεώργιο Φραγκιαδάκη για τη δυνατότητα να αναπαράγω ψηφιακά το βιβλίο ΜΝΗΜΕΣ, το οποίο δεν είναι απλά  ένα μνημονικό και ληξιαρχικό αρχείο, αλλά είναι και ένα πρότυπο προφορικής ιστορίας, αποτελεί μία παρακαταθήκη, μία ιστορική κληρονομιά για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς κατοίκους και ερευνητές της ιστορίας του Χαϊδαρίου.

Κώστας Φωτεινάκης

Ερευνητής της τοπικής ιστορίας 

Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δεκέμβριος 2022

Στοιχεία επικοινωνίας: xpolis@gmail.com

 Το ψηφιακό βιβλίο κυκλοφορεί  ελεύθερο για ανάγνωση, διακίνηση και εκτύπωση, δωρεάν για μη εμπορική χρήση.

Το βιβλίο «σαρώθηκε» δωρεάν από τις εκδόσεις  «ΕΜΒΡΥΟ – Στέλιος Βασιλειάδης», Δεκέμβριος 2022. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου